LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine

Pad cijena nekretnina: i do 700 € manje za m2 u usporedbi sa 2007.

Cijene i dalje padaju, 2014. godinu završit ćemo s padom od 8,89 posto
21. studenoga 2014. u 08:30 1 komentara 1382 prikaza
zgrada
Foto: Thinkstock

Tržište nekretnina već godinama bilježi pad, stoga ne iznenađuje podatak da će nekretninski biznis i 2014. završiti u padu.

– Prosječno postignuta cijena stanova na razini Republike Hrvatske jest 8,89% niža u odnosu na prošlu godinu – rekao je predsjednik Udruženja nekretnina HGK Dubravko Ranilović na 22. Forumu nekretnina koji je okupio 450 sudionika. 

Cijene nikad niže

Najveći pad cijena bilježi najveće tržište, ono zagrebačko, koje će godinu završiti s padom od 9,41 posto u odnosu na lani, a usporedimo li današnje cijene nekretnina s onima iz rekordne 2008., na najpropulzivnijem tržištu bilježi se pad od 31,39 posto.

Kada su u pitanju nekretnine na moru, one će godinu završiti s  blagim porastom, od 0,95 posto, no, uspoređujući cijene sa 2008., i na tom tržištu govorimo o padu i to od 26,25 posto.

Kuće gube najviše

Prevedeno na rječnik razumljiv krajnjem korisniku, to bi značilo da se u Zagrebu 2008. za kvadrat stana plaćalo 2007 eura, a danas je prosječna postignuta cijena metra kvadratnog 1377 eura. Za kvadrat stana uz more 2008. valjalo je u prosjeku izdvojiti 1982 eura, a danas je prosječna cijena na tim lokacijama 1588 eura.

Svakako valja napomenuti da su na obje lokacije najviše padale cijene kućama koje se posljednjih godina i puno teže prodaju, uglavnom zbog velike kvadrature. Iznoseći te podatke, osvrnuo se Dubravko Ranilovići na aktualni prijedlog Zakona o HGK u kojem je izrazio potporu Komori kao instituciji koja je omogućila Udruženju poslovanja nekretninama rješavanje brojnih pitanja od velike važnosti za ovu djelatnost.

– Za nas je važno da Komora bude neovisna, što joj može omogućiti samo obvezatno članstvo. Itekako smo svjesni da nema Komore, ne bi bilo ni ovog udruženja ni svega onoga što smo postigli kroz ove godine. Na žalost, o svemu ovome odlučuje politika, a ne mi gospodarstvenici – zaključio je Ranilović.

Inače, na 22. Forumu nekretnina okupilo se oko 450 sudionika čiji su poslovi usko vezani uz građevinski biznis, a zaključak je bio da je cilj potaknuti prodaju nekretnina, što zbog velikog broja neprodanih stanova, a što zbog mogućnosti ulaženja u nove investicije. Raspravljalo se o brojnim modelima, međutim, nije pronađeno spasonosno rješenje koje bi nekretninski biznis podiglo s, boksačkim rječnikom rečeno, konopaca za koje se drži posljednjih godina.

Pada i broj izdanih građevinskih dozvola

Iako su u rujnu izdana 592 odobrenja za građenje u kojima predviđena vrijednost radova iznosi 1,6 milijardi kuna, što u odnosu na kolovoz, predstavlja povećanje od 13 posto, ipak je riječ o negativnom trendu, odnosno padu od 15 posto u odnosu na lanjski rujan. Osim pada u broju izdanih dozvola, pad je primjetan i u vrijednosti predviđenih radova i to, uspoređujući s 2013., za velikih 43,6%.

Analitičari HGK ne očekuju znatnije pomake u dinamici izdavanja dozvola za građenje ni u nastavku godine s obzirom na tešku gospodarsku situaciju, nisku kupovnu moć stanovništva, zamrlo kreditiranje i potisnute investicijske aktivnosti. 

  • Avatar Demon_Cleaner
    Demon_Cleaner:

    Cijene će ići još dole što u uskoj svezi sa rastom "nebitnosti" Hrvatske ... što je zemlja nebitnija to su nekretnine jeftinije ... npr kada se cijene u RH divljale u tirani u prekrasnim stanovima su bile cca 60% ovdašnje ... prikaži još! cijene ... s druge strane sasvim bezvezni stanovi u Londonu su bili i po nekoliko puta skuplji nego kod nas