TRENDOVI

Opatija prestigla Dubrovnik s prosječnom cijenom nekretnina od 3043 €/m2!

Opatija panorama
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
08.07.2015.
u 14:04

Grad Zagreb, ne uključujući okolicu, nalazi se na četvrtom mjestu po prosječnoj cijeni kvadrata (1552 €/m2)

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 154.000 nekretnina oglašenih u lipnju 2015. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju oporavak od 1 posto u odnosu na svibanj, dok je u odnosu na prošlu godinu prisutan pad cijena od 2 posto. Najnoviji podaci uspoređeni sa cijenama u lipnju 2011. godine, pokazuju njihov pad za 5 posto.

Većina županija na mjesečnoj razini pokazuje tendenciju pada u traženim cijenama. Zabilježen je rast cijena na mjesečnoj razini za Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinsku, Istarsku, Ličko-senjsku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Na godišnjoj razini sve županije, osim Dubrovačko-neretvanske, Karlovačke i Bjelovarsko-bilogorske, pokazuju pad u traženim cijenama nekretnina.

Najveći pad cijena na godišnjoj razini prisutan je u županijama u istočnom dijelu Hrvatske; primjerice, u Vukovarsko-srijemskoj županiji bilježimo pad cijena nekretnina od čak 10 posto prema istom periodu prošle godine.

Što se tiče županija s najnižim cijenama, situacija u lipnju je nepromijenjena; u Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji su najniže tražene cijene kvadrata. Prosječna cijena kuće u Požeško-slavonskoj županiji pala je ispod 400 eura po kvadratu. Primjerice, tražena cijena kuće u Pakracu u Požeško-slavonskoj županiji kreće se prosječno od 345 eura po kvadratu.

Prosječna cijena kvadrata kuće u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u lipnju je pala ispod 2.000 eura, dok su cijene kvadrata stana rasle za 6 posto prema istom mjesecu prošle godine. Prosječna cijena kvadrata u Starom gradu iznosila je 3.923 eura, dok je najjeftiniji kvadrat u u Opuzenu, 661 eura. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji prosječne cijene kvadrata stana nastavile su rasti dok su cijene kvadrata kuće pale.

Najveći pad cijena kuća u lipnju bilježe Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i Osječko-baranjska županija, ali na toj se listi našao i Grad Zagreb s padom od 6 posto.

CIJENE KUĆA U ZAGREBU I DALJE SU U PADU, A NAJSKUPLJI KVADRAT JE NA GUPČEVOJ ZVIJEZDI

U Gradu Zagrebu prosječna cijena po kvadratu za kuću u lipnju je iznosila 1.292 eura, što je pad od 6 posto u odnosu na isti mjesec 2014. godine. Kod stanova, prosječna cijena po kvadratu iznosila je 1.598 eura, odnosno 1 posto niže u odnosu na isti mjesec u prethodnoj godini.

RAZLIKE U PROSJEČNIM CIJENAMA PO OPĆINAMA U GRADU ZAGREBU

Cijene izrazito variraju kada analiziramo po općinama u Gradu Zagrebu te se kreću od najniže prosječne cijene u Brezovici od 961 eura po kvadratu za stan, do općine Gornji Grad – Medveščak od prosječne cijene od 2.038 eura po kvadratu za stan te 2.455 eura za kvadrat kuće.

KSAVER SKUPLJI ČAK 11 POSTO

U lipnju, na godišnjoj razini, najveći pad u traženim cijenama stanova zabilježen je u Podsljemenskoj zoni s padom od 6 posto te u Brezovici koja iz mjeseca u mjesec bilježi pad u cijenama. Dolac, Tuškanac, Šalata, Prekrižje i Gornji grad četvrti su s najvišim cijenama po kvadratu, no i među njima neke bilježe pad cijene nekretnina u odnosu na prošlu godinu, posebice Ribnjak i Voćarsko naselje. 

U četvrtima Šalata, Prekrižje i Ksaver narasle su cijene traženih stanova, a najviše na Ksaveru, čak 11 posto prema istom mjesecu prošle godine.
Velike su razlike cijena kuća u Zagrebu i okolici. U lipnju, najskuplji kvadrat kuće je u četvrti Gupčeva zvijezda od 3.652 eura po kvadratu, dok je najniža cijena kvadrata kuće u četvrtima u okolici Zagreba i kreće se ispod 800 eura. 

BEST BUY ČETVRTI U GRADU ZAGREBU

Između najviših i najnižih prosječnih cijena kvadrata po četvrtima u Gradu Zagrebu, nalazi se „zlatna sredina“ od 1.200 do 1.400 eura. Po toj se cijeni, prema podacima iz lipnja, stan može naći u tridesetak četvrti različitih karakteristika u gotovo svim dijelovima grada.

Tako se u tramvajskoj zoni po srednjoj prosječnoj cijeni stan može naći u Sopotu, Sigetu, Srednjacima, Ferenščici, Borongaju i Folnegovićevu naselju, dok se u kvalitetno prometno povezanim zonama po preporučenim srednjim cijenama najviše stanova nudi u Malešnici, Gajnicama, Kustošiji, Jankomiru, Dugavama i Svetoj Klari.

OPATIJA PRESTIGLA DUBROVNIK U TRAŽENOJ CIJENI NEKRETNINE

U lipnju, većina najskupljih gradova i mjesta u Hrvatskoj bilježe rast traženih cijena. Najveći rast cijena na godišnjoj razini prisutan je u gradu Hvaru, te u mjestima Selca (2564€/m2) i Sućuraj  (2512 €/m2)na Braču.
Nakon dominacije Dubrovnika kao grada s najskupljim nekretninama u Hrvatskoj (2983 €/m2), u lipnju je Opatija je zauzela prvo mjesto kao najskuplji grad u Hrvatskoj (3043 €/m2), ali i grad Hvar se približio cijenama Dubrovniku sa 2982 €/m2.

SPLIT I VARAŽDIN JEDINI ZABILJEŽILI RAST CIJENA MEĐU VEĆIM GRADOVIMA

U lipnju 2015. godine većina najvećih gradova u Hrvatskoj pokazuje pad cijena na godišnjoj razini. Jedini gradovi koji se izdvajaju sa malim rastom cijena su Split i Varaždin. U lipnju 2015. godine po gradovima, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu – u Dubrovniku (2983 €/m2), Splitu (2187) i Zadru (1664). Grad Zagreb, ne uključujući okolicu, nalazi se na četvrtom mjestu po prosječnoj cijeni kvadrata (1552). Od većih gradova u Hrvatskoj, najniže prosječne cijene kvadrata imaju Bjelovar (730), Sisak (712), Vinkovci (637) i Vukovar (493), gdje je prosječna cijena nekretnine niža od 700 eura.

Komentara 3

Avatar ivo587
ivo587
23:18 08.07.2015.

samo teški naivac može to kupit za 2 mjeseca malo kupanja.

TH
than
00:34 09.07.2015.

Mene zanimaju cijene nekretnina na planinama, po mogucnosti uz neku rijeku. Kada dodje ljeto prvo mi je na pameti pobjeci sto dalje od vrucine, a ne na more. Ne zelim ustajati se u 9 pa na plazu do 11 i ici opet na plazu nakon 17 jer je, eto sunce prejako u medjuvremenu.

Avatar Melankolija
Melankolija
23:25 08.07.2015.

Bez veze, pola toga je za rusenje, a ne za prodaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije