Oprez - stižu kazne

Energetski certifikat - uvjet za oglas

Energetski certifikat - uvjet za oglas
Dom i vrt
13.12.2013.
u 00:00

Bit ćete kažnjeni za oglašavanje nekretnina bez energetskog certifikata, no stanovi manji od 50 kvadrata ne trebaju ga imati

Prema zakonu, od 1. srpnja 2013. sve postojeće zgrade ili njihove samostalne uporabne cjeline koje se prodaju moraju imati vrijedeći energetski certifikat. Taj dokument nužno je predočiti kupcu prije sklapanja kupoprodajnog ugovora. Ne učini li to, prodavatelj plaća kaznu.
Primjerice, za prodaju zgrade bez energetskog certifikata kazna je do 100 tisuća kuna.


Idu kazne

No, valja znati kako nekretnina bez energetskog certifikata od 1. siječnja ne smije biti ni oglašena. "Ulove" li inspektori stan, kuću, zgradu ili poslovni prostor oglašenu u agencijama za nekretnine bez navođenja energetskog razreda, kaznu plaća i prodavatelj i agencija.
A kazne su visoke. Ako je prodavatelj zgrade, stana ili kuće pravna osoba, kazne su 15 do 30 tisuća kuna, dok fizičke osobe plaćaju kaznu od 5 do 10 tisuću kuna.
Agencije za posredovanje mogu biti kažnjene novčanom kaznom od 15 do 30 tisuća, a za ovlaštene posrednike u agenciji kazne su od 5 do 10 tisuća kuna.
Iskustva s terena govore kako su prodavatelji spremni napraviti (i platiti) potreban dokument, ali tek kad su sigurni da imaju kupca i, u većini slučajeva, kad dobiju predujam. Izdvajanje nekoliko tisuća kuna nije nikome jednostavno, a posebno kad znamo da je tržište nekretnina poprilično usporeno, stoga samo rijetki sretnici mogu reći kako su svoju nekretninu prodali – brzo.
Uvođenje ove odredbe podiglo je i dosta nemira među posrednicima. Po nekim projekcijama, čak do 70 posto nekretnina u sadašnjoj ponudi neće moći od 1. siječnja 2014. biti oglašeno.


Zaštita kupaca

Izrada energetskog certifikata nije jeftina. Razlikuju se cijene za nove i postojeće zgrade. Skuplje plaćaju vlasnici stanova i zgrada starijeg datuma, jer je i opseg posla u pripremi cjelokupne dokumentacije veći. Inače, za cijenu energetskog certifikata najbitnija je kvadratura zgrada, no na nju može utjecati i niz drugih faktora. Iako se taj važan papir općenito smatra novim nametom, njegov zadatak je uvid kupca u kvalitetu gradnje te moguću potrošnju energije.
Zakonodavac naglašava kako je njegova najvažnija svrha zaštita kupaca i podizanje kvalitete gradnje. Važno je znati da postoji 8 energetskih razreda. Razred s oznakom A+ označava energetski najpovoljniji, a G energetski najnepovoljniji razred.
Dokument o statusu nekretnine izrađuje ovlašteni energetski certifikator. Za zgrade veće od 400 četvornih metara u certificiranju sudjeluju tri inženjera, i to elektrotehnike, strojarstva te građevine ili arhitekture. Jednom izvađeni energetski certifikat vrijedi deset godina.


Potpore za energetsku obnovu

Čak 74 posto zgrada u našoj zemlji stambene su i njihova kvalitetna energetska obnova značila bi i velike uštede. Stoga je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja predstavilo program energetske obnove stambenih zgrada za razdoblje od 2013. do 2020. Subvencije u iznosu od 40 posto ukupne investicije za taj opsežan posao nudi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a mogući su i drugi izvori financiranja, kao što su strukturni fondovi EU te Hrvatski investicijski okvir.


Tko najviše troši energiju?

Prioritet programa su zgrade sagrađene od 1945. do 1980. godine. Zanimljivo je da one čine najveći udio u ukupnom stambenom fondu te imaju najveću potrošnju energije. Što se pak tiče obiteljskih kuća, cilj Programa je energetska obnova 100 obiteljskih kuća po županiji ili 2000 obiteljskih kuća na razini Hrvatske godišnje.Procjena ukupnog troška provedbe Programa je 817,5 milijuna kuna godišnje, odnosno oko 5 milijardi kuna do kraja 2020. Ciljani iznos ukupne potpore za provedbu mjera je 50 posto ukupne investicije.


Što sve ima energetski certifikat

Energetski pregled nekretnine sadrži način gospodarenja energijom, vanjske i unutrašnje izolacije, sustav grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije. U certifikatu je obrađen i način i priprema potrošne tople vode, napajanja, razdiobe i potrošnje električne energije, sustav električne rasvjete te specifični podsustavi, primjerice, poput komprimiranog zraka, elektromotornih pogona, sustav opskrbe vodom, sustav mjerenja, regulacije i upravljanja te alternativni sustavi za opskrbu energijom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije