PROVJERILI SMO

E-dozvole do sada u šest županija: od srpnja do listopada odobreno 3000 akata za gradnju

Danijel Meštrić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/6
31.10.2014.
u 08:30

Pomoćnik ministrice Danijel Meštrić tvrdi da su u Ministarstvu zadovoljni kako se razvija projekt e-dozvola te gledaju kako da ga dodatno unaprijede

Prošlo je četiri mjeseca od uvođenja sustava izdavanja građevinskih dozvola elektroničkim putem pa smo odlučili provjeriti je li zaživio u cijeloj Hrvatskoj, što mu je i bio jedan od glavnih ciljeva. I, naravno, je li doista moguće dobiti dozvolu u samo jednom danu kako su najavili nositelji projekta početkom srpnja. Samo za usporedbu, prosjek izdavanja dozvola na klasičan način bio je 317 dana te bi smanjenje i od 50% bilo uspjeh. Kako nam je rekao pomoćnik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Danijel Meštrić, do sada je sustav e-dozvola proveden u Međimurskoj, Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji te u nadležnom ministarstvu koje također izdaje dozvole, što čini 50 posto nadležnih ureda u Hrvatskoj, dok je u ostalima u tijeku osposobljavanje referenata. Do sada je edukaciju prošlo više od tisuću njih.

Spora edukacija

– Do 1. siječnja 2015. godine će, ako se ispune planovi, sve županije biti u e-sustavu izdavanja dozvola – kaže Meštrić. Napominje i kako bi uvođenje sustava, koji sadrži 25 akata i 530 raznih obrazaca, bilo i brže da su imali više kapaciteta za edukaciju službenika. Trenutačno je u sustavu 6500 zaprimljenih zahtjeva za dozvole i oni se rješavaju, a dosad je riješeno 3000 akata za gradnju.

– Mogućnost da se dozvola izda u jednom danu posve je utemeljena i ostvariva, o čemu svjedoče neki slučajevi. Ako je sve u redu, čekat ćete maksimalno 30 dana. Jedino gdje ona može zapeti jest nepotpuna dokumentacija i odobrenja koja je potrebno priložiti za izdavanje dozvole – objašnjava pomoćnik ministrice.

Unatoč tome što se količina potrebne ‘papirologije’ znatno smanjila, ona je još uvijek građanima i investitorima problem u ostvarivanju dozvole elektroničkim putem.

Danska kao uzor

Pomoćnik Meštrić tvrdi kako je cjelokupni sustav, u kojem su e-dozvole samo jedan njegov segment, bolji od drugih jer je posljedica najnovijih internetskih tehnologija te je automatiziran i centraliziran.

– Najveći uzor nam je Danska, iako tvrdim da smo otišli korak dalje jer će ovako biti povezani svi uredi koji izdaju dozvole u Hrvatskoj. No, sustav je još u razvoju i konkretnije rezultate moći ćemo vidjeti kroz neko vrijeme – naglašava Meštrić.

Uvođenje sustava bio je i pokušaj da se u sektoru građenja u Hrvatskoj, u kojem vlada kaos, počne uvoditi red.

– E-dozvola je stvar formalnosti ako pribavimo svu potrebnu dokumentaciju. Sustav je tako postavljen da dozvolu ne možete dobiti ako preskočite neke korake. Njih ne možete izbjeći, kao što je do sada bio slučaj – da službenik nekome ‘progleda kroz prste’ – zaključuje Danijel Meštrić.

Jedna od dobrih strana e-dozvola jest što u svakom trenutku možete vidjeti, ako upišete svoj OIB, u kojoj je fazi vaš zahtjev te, ako ga podnosite vi ili u vaše ime investitor, ostvariti popust od 15 posto. Ako to umjesto vas radi referent, morat ćete platiti punu cijenu izdavanja dozvole. Da projekt ima perspektivu svjedoči i izvješće ‘Doing business 2015’ Svjetske banke, koje prati učinkovitost mjera što ih poduzimaju države u jačanju pravnih institucija te smanjenju složenosti i troškova regulatornih procesa. Prema izvješću, najveći smo napredak postigli upravo u kategoriji građevinskih dozvola.     

Komentara 1

Avatar think pink
think pink
21:55 01.11.2014.

"Ako je sve u redu, čekat ćete maksimalno 30 dana" - a zašto čekati mjesec dana ako je sve u redu???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije