LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine

Do 4. ožujka traje javna rasprava o certificiranju apartmana

Certificiranje turističkih apartmana, koje obično stoji i nekoliko tisuća kuna, ovisno o veličini objekta, EU ne traži pa se očekuje njegovo ukidanje
22. veljače 2016. u 14:56 1 komentara 966 prikaza
apartmani
Foto: Arhiva VL
Pogledajte galeriju 1/4

Grgo Jelavic/PIXSELLNakon najave Lovre Kuščevića, ministra graditeljstva i prostornog uređenja, da će ukinuti obavezni energetski certifikat za sve prostore koje se iznajmljuju u turističke svrhe, pokrenut je postupak internetskog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o izmjeni Pravilnika o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju.

Svoje mišljenje, prijedloge i primjedbe građani mogu dati preko portala e-Savjetovanja. Nacrt Pravilnika nalazi se na javnoj raspravi od 18. veljače do 4. ožujka 2016. Naime, ministar je najavio mogućnost ukidanja te obveze obrazlažući da se to ne traži u Direktivama EU, a troškovi za energiju uračunati su u cijenu noćenja paušalno, bez obzira na potrošnju energije.

apartman | Autor : Grgo Jelavic/PIXSELL/Screenshot Twitter Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/Screenshot Twitter Grgo Jelavic/PIXSELL

Najavu te odluke pozdravljaju svi iznajmljivači, jer se certifikati ionako u javnosti doživljavaju kao još jedan nepotreban namet. Njegova obveza počela je 1. siječnja 2016. Cijena certifikata ovisi o površini i o tome je li zgrada nova ili stara te o ponudi i potražnji na tržištu.

Zakonodavac je predvidio i kaznu za sve iznajmljivače koji nemaju energetski certifikat, i to od pet do 10 tisuća kuna. Valja naglasiti da energetsko certificiranje i dalje ostaje za svaku nekretninu koja se prodaje ili iznamljuje u neke druge svrhe.

>>Nema “zimmer freia” bez energetskog certifikata: kazne i do 30.000 kuna

  • Šokac1:

    Ne vidim razliku između iznajmljivanja apartmana turistima, ili iznajmljivanja stana podstanarima, ako je to prijavljeno poreznoj upravi i uredno se plaća porez na prihod od nekretnine. Čemu nepotrebna diskriminacija onih, koji svoju nekretninu izdaju na korištenje osobama koje nisu turisti ... prikaži još! ? Pogotovo ako taj famozni certifikat nije obvezan prema Smjernicama EU - onda se radi o notornoj domaćoj izmišljotini i pljački za koju bismo svi, koji smo certifikat pribavili, bez odgode dobiti u cijelosti povrat potrošenog novca.