Mala škola uređenja

Želite li brzu promjenu u domu - zagledajte se u strop

Shutterestock
18.03.2022.
u 06:04

Vidljive grede sve su popularnije i u moderno uređenim interijerima u koje unose posebnost i toplinu

Čisti, bijeli i jednostavni stropovi najbolje su rješenje u većini interijera s obzirom na njihovu visinu, odnosno nizinu kao i na količinu dostupnosti dnevnog svjetla. No, ne moraju svi stropovi baš uvijek biti bijeli i jednolični. Postoji mnogo načina kojima možete ukrasiti strop u bilo kojoj prostoriji svojeg doma.

Foto: Shutterstock

Ukrašavanjem stropova postići ćete poseban vizualni efekt i dati osobnost prostoru. Koju ćete tehniku i način ukrašavanja stropa u svojem domu odabrati, ovisi prije svega o stilu uređenja vašeg doma, boji okolnih zidova te o tome koji biste efekt u interijeru željeli postići.

Foto: Shutterstock

Najjednostavniji način na koji možete ukrasiti svoje stropove su boje. Sigurno ste već upoznati s time da bojom možete vizualno povećati, odnosno smanjiti prostor. Svjetlijim hladnim tonovima vizualno ćete povećati prostor dok tamne i tople boje djeluju tako da vizualno smanjuju prostor. Pri bojanju stropova vrlo je važno znati odabrati pravu boju jer se lako može dogoditi da pogriješite, posebno ako je u pitanju tamna boja. Ako je strop standardne visine ili niži, nemojte ga bojiti u tamno jer bi se moglo dogoditi da cijelo vrijeme dok boravite u prostoru osjećate pritisak odozgo.

Ručno oslikavanje stropova iznimno je cijenjeno i prostoru daje dozu glamura i umjetnosti. Posebno impresivno djeluje u starim gradskim stanovima s visokim stropovima.

1/10

Osim bojom, stropove možete ukrasiti različitim izvedbama štukatura. Klasične, bogato ukrašene štukature postavljaju se u prostorije s visokim stropovima. Takvim izborom štukatura doprinijet ćete dojmu glamura i elegancije u prostoru, a poseban glamurozni efekt postići ćete ukrasnim rozetama iznad lustera. Ako je vaš dom moderno uređen, birajte jednostavnije štukature s ravnim linijama. Štukature najčešće ostavljamo bijelima, ali vi ih slobodno možete i bojiti u boju koja vam odgovara. Zlatni detalji na štukaturama u klasičnim prostorima s visokim stropovima djeluju profinjeno i elegantno.

Foto: Shutterstock

Korištenjem gips-kartonskih ploča izvode se razni načini spuštenog stropa koji će zadovoljiti različite ukuse. Najčešća izvedba spuštenih stropova su kaskadni (stropovi s više razina) i takozvani lebdeći stropovi. Lebdeći stropovi odmaknuti su od rubova zidova čime se dobiva dojam da strop lebdi. Kasetirani stropovi također su izrazito dojmljivi. Želite li da vaš dom odiše engleskim šarmom, kasetirani su stropovi idealan izbor za vas.

Foto: screenshot/facebook

Rustikalni interijeri s vidljivim starim gredama na stropu prirodan su i efektan ukras u prostoru. No, ako želite postići rustikalni šarm, a nemate vidljive grede, moguće ih je postaviti na strop. Vidljive grede sve su popularnije i u moderno uređenim interijerima u koje unose posebnost i toplinu. Osim prirodnog drva na tržištu se mogu naći i grede od umjetnog materijala koji uvjerljivo imitira stare grede.

Želim spomenuti još i rasvjetu kao dekorativni element koji osim svoje primarne funkcionalnosti da osvijetli prostoriju izrazito efektno djeluje na stropu. Ako vam je dosta bijelih i jednoličnih stropova, slobodno se i vi odlučite za promjenu jednom od navedenih mogućnosti ukrašavanja stropova.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije