Mala škola uređenja

Zelenilo je najbrži način da u svoj prostor unesete živost i veselje

Shutterstock
12.02.2019.
u 08:30

Biljke birajte ovisno o količini svjetlosti, ali i svoga slobodnog vremena kako bi bile što zdravije i ljepše

Vjerujem da ćete se složiti sa mnom da sam namještaj i dekoracije nisu dovoljni za ugodnu i opuštajuću atmosferu u domu ako u njemu nema zelenila. Dom bez biljaka je, možemo slobodno reći, dom bez duše. Čak i prosječno uređen interijer izgleda bogatije i ljepše kada se u njemu nađe zelenilo.

Foto: Shutterstock

Možda ste već odustali od biljaka u domu jer za sebe mislite da nemate talenta za njihov uzgoj? No ne brinite se, biljkama je potrebno samo malo pažnje i odgovarajuće mjesto da bi bile zdrave i dugo živjele. Stoga danas želim s vama podijeliti korisne savjete o tome koje biljke su idealan izbor za vaš dom s obzirom na njihovu izdržljivost odnosno održavanje. Želite li u domu postići trendovski ugođaj u tropskom duhu, odaberite filodendron (Monstera deliciosa). To je biljka velikih i upečatljivih listova i lako ju je održavati. Potrebno joj je srednje osvjetljenje i umjereno zalijevanje.

Foto: Shutterstock

Fikus benjamin je klasična sobna biljka koja jednako dobro izgleda u malom ili velikom izdanju. Iako ga mnogi smatraju preosjetljivim, fikus benjamin uspješno ćete odnjegovati ako ga postavite na mjesto gdje će biti zaštićen od izravnog Sunčeva svjetla. Potrudite se da zemlja uvijek bude vlažna, a nikako suha ili previše natopljena.

Foto: Shutterstock

Drvo života ili juka tropska je sobna biljka upečatljive siluete koja će se savršeno uklopiti u svaki moderno uređen interijer. Dobro će uspijevati ako je držite u prostoriji s jakom prirodnom svjetlošću. Najbolje ju je postaviti blizu prozora i zalijevati kada je jedna četvrtina ili jedna trećina tla isušena.

Sansevierija ili svekrvin jezik je biljka koja ne traži posebnu njegu i treba vrlo malo vode. Jednako joj dobro odgovaraju zatvoreni i otvoreni prostori. Odlučite li se imati je u domu možete biti sigurni da će vam uspijevati iako mislite da vam uzgoj biljaka ne ide baš od ruke. Dracena ili ukras iz Madagaskara biljka je koja ne voli da je se previše dira. Zahtijeva vrlo malo vode, a raste čak i u prostorijama s vrlo malo prirodnog svjetla.

Foto: Shutterstock

Spomenute (osnovne) biljke samo su neke od mnogih vrsta koje možete imati u domu. Važno je još spomenuti i to da su određene vrste biljaka snažni eliminatori toksina i pročišćivači zraka te ih je dobro imati u svim prostorijama u domu, pojedinačno ili u grupi. Osim što lijepo izgledaju i pročišćavaju zrak u domu, biljke imaju i druge korisne učinke pa tako poboljšavaju koncentraciju, potiču kreativnost i bolje raspoloženje, ublažuju neke bolesti... Stoga, unesite u svoj dom biljke bez straha da niste poseban talent za njihovo održavanje.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije