Kreativni nered

Zavirite u tavanski dom iz bajke strastvenih kolekcionara

Zavirite u tavanski dom iz bajke strastvenih kolekcionara
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/8
04.07.2013.
u 00:15

OriginalnI zanimljivI interijer zagrebačkog potkrovlja u centru grada

Najprije su razmišljali o čistom minimalističkom interijeru, a onda su ih stare tavanske grede nadahnule i potakle da svoj dom urede onako kako zapravo žive – pomalo bajkovito, zaigrano, s tisuću dragih sitnica koje godinama skupljaju. Tako su Mirna Sporiš, primabalerina zagrebačkog HNK, i Mario Miše, akademski kipar, kostimograf i scenograf, svoj dom uredili kao veliki atelje u kojem se stanuje. Prostor od 170 četvornih metara podijeljen je u dva dijela. Sjeverni dio stana jedinstven je radno-dnevni prostor s galerijom, dok su u južnom dijelu spavaće sobe, garderoba i kupaonica.

Mario Miše i Mirna Sporiš bave se kreativnim poslom, strastveni su kolekcionari, uživaju u druženju sa svojom dragom Mariom, dvije elegantne mačke i neobičnim kućnim ljubimcem – malim tvorom

– Cijeli interijer još nije završen, ali ima to i svojih čari. Mi smo se žurili useliti, a majstori su kasnili. Tako na podu još nije postavljen parket, a siva cementna glazura pokazala se zapravo izvrsnom, samo malo hladnom. Mi stalno nešto mijenjamo, razmještamo i zato je naš dom uvijek drukčiji – otkriva Mirna Sporiš dodajući da o uređenju doma razmišljaju kao o kreativnom procesu koji traje. A cijeli taj proces počeo je čišćenjem otpada, temeljitom rekonstrukcijom krova, postavljanjem izolacije, uvođenjem instalacija, dizanjem krova s dvorišne strane... Bio je to Marijev prvi susret s građevinskim poslom i majstorima, a iskustvo koje je stekao danas koristi i za novi posao – bavi se uređenjem interijera.

U komodi sa staklenim vratima Mirna čuva svoju kolekciju porculanskog posuđa

Štih prostoru daju Mirnini i Marijevi hobiji. Strastveni kolekcionari često odlaze na sajam antikviteta i starina na zagrebačkom Britancu, na Hrelić, rado razgledaju i odbačene stvari pri skupljanju glomaznog otpada. A skupljaju baš sve, od komada namještaja kojima udahnjuju novi život do starih kofera, porculanskog posuđa, satova, drvenih i Disneyevih igračaka, Tiffanyjeve lampice, obožavaju svoje kolekcije kukaca, Orešara...

Mirna i Mario obnovili su namjštaj i za sobu njihove ljubimice Marie

Dio su interijera i komadi različitih scenografija, a stilski ne odstupa čak ni kupaonica. U interijeru je i puno nevidljive rasvjete, a posebni štih tijekom različitih druženja s prijateljima daje kolekcija upaljenih petrolejskih lampi iznad stola za blagovanje.
Kroz galeriju se dolazi i do male terase s vrtom – ove sezone zasadili su krastavce, bundeve i rajčice.

Ne propustite: FOTO Pogledajte kako je arhitektica uredila stan u Zagrebu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije