Interijer po mjeri

Vrijeme je za idealan ormar!

promo
Promo
05.04.2017.
u 10:21

Proljeće je često rezervirano za veliko pospremanje i uređenje doma. Ako planirate napokon dovesti svoju odjeću u red, dobro proučite naš vodič o vrstama ormara

Prije 15-ak godina glomazni ormari ugrađeni u zid, s vidljivom uglavnom samo prednjom stranom, bili su klasični prizor interijera u Americi, dok su ih u Hrvatskoj imali tek pojedinci. Danas je priča sasvim drugačija te kod nas postoji sve više kućanstava koja odabiru ovakav način pohrane stvari iza, najčešće, drvenih vrata. Zahvaljujući svojoj ekonomičnoj, praktičnoj i estetskoj ulozi, ugradbeni ormari postali su ujedno najtraženiji namještaj, što ne čudi s obzirom na to da je u njima pametno i do kraja iskorišten svaki centimetar prostora.

– Za maksimalnu iskoristivost prostora ugradbenog ormara prije same izrade treba voditi računa o tome da u domu postoji dovoljno mjesta za njega. Drugim riječima, to znači da, ako, primjerice, imamo vratnice, potrebno je voditi računa o tome da je za njih nužna dubina od 60 cm, a ako imamo klizna vrata, potrebna dubina iznosi 68 cm (vodilice zauzimaju prostor od 8 cm). Visinu prostora stoga itekako valja iskoristiti – objašnjava dizajnerica interijera Liliana Lelas, vlasnica dizajnerskog studija Studio2.

Ugradbeni ormari te ormari izrađeni po mjeri i želji vlasnika sobe i stana u kojemu se nalaze najčešće su i multifunkcionalni, odnosno osim odjeće mnogi u njima drže obuću i posteljinu. Ovisno o samome prostoru, namjeni i rasvjeti u stanu, bitno je razmišljati i o tome gdje je najbolje pozicionirati ovakve ormare. – Raspored i organizacija ormara ovise o samome mjestu gdje se nalazi, a uglavnom uključuje vješalice, police i ladice. U hodniku ga je dobro iskoristiti za to da se u njega pospreme predmeti poput metle, usisavača, daske za peglanje, cipela i vješalica. U sobama se prostor ormara najčešće koristi za pospremanje odjeće, posteljine i nakita – napominje Lelas.

Kada govori o materijalima i dekoru koji ukrašava ormare, smatra da je potrebno izabrati ih ovisno o samome interijeru.– Ja preferiram “nevidljive” materijale i materijale čistih linija koji ujedno mogu poslužiti i kao pregradni zid – zaključuje. S obzirom na to da se u ormarima u spavaćim sobama najčešće nalazi odjeća, poželjno je da u blizini bude i ogledalo. – U tom slučaju je preporučljivo odabrati ormar čije su vratnice “anticato” ogledalo, tonirano u sive tonove ili broncu, što mu ujedno daje dodatni šarm.

Povoljniju varijantu materijala od kojih se mogu izraditi ugradbeni ormari predstavlja iveral, dok su MDF i staklo skuplja varijanta – objašnjava Lelas i ističe kako se izgled ormara može dodatno obogatiti LED rasvjetom. Nešto skuplju varijantu ugradbenih ormara predstavljaju walk in ormari za koje je najčešće namijenjena jedna čitava prostorija stana ili kuće. Osim što su idealni za pohranu još veće količine stvari nego što je to slučaj s klasičnim ormarima, velika je prednost mogućnost da se vrlo jednostavno prilagode svakom prostoru, ovisno o dizajnu i boji koji će krasiti njihovu unutrašnjost.

– Veličina walk in ormara također ovisi o veličini prostora koji je namijenjen za tu svrhu, no treba razmišljati o tome da se iskoriste sva četiri zida koja sadrže prostor za vješanje odjeće, da imaju duže i kraće police te dublje i pliće ladice – savjetuje i dodaje kako vratnice walk in ormara, osim klasičnog drveta, također mogu biti izrađene i od stakla koje se može tonirati u skladu s interijerom. S obzirom na svoju veličinu, u sredini ovakvog tipa ormara najčešće je smješten garderobni dio. Kako bi on bio što praktičniji, Lelas savjetuje da se u njega smjesti puff ili malena fotelja te komoda s elementima stakla za pospremanje nakita, marama i svih manjih potrepština.

Ne treba zaboraviti ni na uređenje stropa i poda u ovakvim prostorijama u kojima je pažnja najviše usmjerena na bočne površine. – Praktično je da podnu površinu prekriva tepih. Rasvjeta mora biti jako dobra, a najčešće se ugrađuje centralna sa stropa. Kod ovakvih ormara postoji i mogućnost poigravanja s LED rasvjetom koja može biti ambijentalna – istaknula je Lelas.

Pod kosinom

Foto: Promo

Prostor u potkrovlju, ispod kosina, često zjapi prazan i neiskorišten. Izbjegnite to u svom domu izradom ormara po mjeri. Ovisno o visini kosine, možete ugraditi sasvim male ormare s kliznim vratima ili pak napraviti pravi walk in ormar. Najvažnije je pametno organizirati prostor i maksimalno ga iskoristiti, bez praznih površina

Moderni

Foto: Promo

U modernim, minimalistički uređenim prostorima često će i garderoba biti u istom stilu. Staklena vrata prostor će vizualno učiniti većim i elegantnijim, no tada valja paziti na urednost polica...

Otvoreni

Foto: Promo

U posljednje vrijeme sve su popularniji otvoreni ormari, lišeni dodataka. Odlučite li se na tu varijantu, vodite računa da odjeću koju rijetko koristite zaštitite od prašine, svjetlosti...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije