U centru Zagreba

Vlasnici sami preuredili stan i napravili sjajan posao!

Vlasnici sami preuredili stan i napravili sjajan posao!
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/8
24.10.2013.
u 09:53

Stan je kroz svoju povijest nekoliko puta obnavljan

Stan u jednoj od najpoznatijih zagrebačkih ulica, u strogom centru grada, kroz svoju je stogodišnju povijest nekoliko puta preuređivan. Zadnja adaptacija, koju su vlasnici Maja i Tihomir Branković sami osmislili i uglavnom izveli, pretvorila ga je u moderan prostor, a nosi potpis današnjeg razmišljanja o interijeru i današnjih potreba. Samo je nekoliko detalja, poput starih, ali obnovljenih parketa poveznica s prošlošću.

Samostojeća lampa s velikim lukom i reflektor – svjetlo u dnevnom boravku

Parketi u spavaćoj sobi pravi su stogodišnjaci, a i njihovo rebrasto postavljanje asocira na modu tog doba. U ostalom dijelu stana parketi su stari otprilike 30 godina i složeni su sasvim drukčije te podsjećaju na mozaik. Stan se nalazi u zgradi građenoj 1903. godine. Stil gradnje i uređenja interijera tog doba, među ostalim, karakteriziraju visoki stropovi i dvokrilna staklena vrata. To su dva elementa koja prostoru daju još više na prozračnosti. Stan je u vlasništvu Majine obitelji otkad je sagrađen. Vlasnica kroz smijeh dodaje kako je u njemu dosad živjelo čak pet generacija i svaka je, više ili manje, dala interijeru svoj potpis.

S novim frontama i radnom pločom kuhinja je dobila novi izgled

– S vrlo ograničenim proračunom, mi smo iz 88 četvornih metara izvukli ono najbolje. Svaka je prostorija, zapravo, svoja priča, a to se nekako nametnulo samo od sebe – kazala je Maja Branković. Većinu su poslova vlasnici odradili sami – od osmišljavanja idejnog projekta do zahtjevnih grubljih i finih radova. Pomoć majstora bila im je potrebna samo za uređivanje kupaonice i za brušenje i lakiranje parketa. Maja otkriva kako su uređujući stan i sami otkrili da se mnoge toga, ako je motiv jak, može napraviti svojim rukama.

– Međutim, nedostatak takvog rada je sporost. Činilo nam se da nikad nećemo završiti – komentira Maja.

Bez puno namještaja

Da bi stan od 88 četvornih metara bio još prozračniji i da bi dobio na prostranosti, temeljno je obojen u bijelo. Štih prostoru daje zanimljivi detalji i rasvjeta. Namještaja nema previše da se prostor ne zaguši.

U spavaćoj sobi i danas su parketi iz davne 1903. godine

Dio namještaja rađen je po mjeri, nešto je kupljeno, a neki su komadi namještaja doživjeli svoj novi život. Primjerice, kuhinja. Fronte kuhinjskih elementa presvučene su i dotjerane elegantnim ručicama, postavljena je i nova radna ploha pa su svi elementi dobili sasvim novi izgled.

– Kuhinja i blagovaonica najdraži su mi dio stana jer imaju taj neki blago romantičarski štih – rekla je Maja i dodala kako bi se njezini ukućani možda prije odlučili za moderan dnevni boravak.

Sve boje svjetla

Stan tlocrtno ima orijentaciju istok-zapad, ali zahvaljujući položaju, prozori su postavljeni na sve četiri strane svjetla, što interijeru omogućuje igru svih boja dnevnog svjetla. U izboru umjetne rasvjete Maja i Tihomir birali su elegantne i moderne komade. Samostojeća lampa s velikim lukom elegantno dominira dnevnim boravkom, a tu je i zanimljiva dizajnerska reflektorica koju su vlasnici dobili na dar.

Okomito postavljena “bordura” na zidu razbija bjelinu

Posebni šarm prostoru između kuhinje i dnevnog boravka daje i postavljena školska ploča na kojem se često, ovisno o raspoloženju i prigodama, izmjenjuju različite poruke. Obično one s pozitivnim mislima. Stan ima i balkon koji gleda na dvorište i u kojem je atmosfera sasvim drukčija – uz malo zelenila tu se može čuti i pjev ptica, a Maja i ističe:

– To je stan u kojem se jako dobro spava, uvijek je tako mirno i tiho i pravo je mjesto za odmor. Sasvim suprotno od onoga što mnogi očekuju od ulice u strogom centru Zagreba.

NE PROPUSTITE: Otkrivamo trendove u uređenju - Upoznajte materijale iz budućnosti!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije