Mala škola uređenja

Velika prednost je, a i luksuz, imati dvorište u urbanim sredinama

Shutterstock
04.04.2019.
u 08:30

Vrtni namještaj birajte od materijala otpornih na vremenske uvjete. Odaberite onaj koji će se stilski nadovezati na cijelu priču u eksterijeru

U današnje vrijeme velika je prednost, a mogli bismo slobodno reći i luksuz, u urbanoj sredini imati dom s vlastitim dvorištem. Ako ste sretnik te imate vlastiti kutak na otvorenom, iskoristite ga i uredite na način koji će zadovoljiti vaše potrebe. Kvalitetno stanovanje, osim dobro uređenog interijera, podrazumijeva i dobro uređen vrt.

Foto: Shutterstock

Da biste uživali u svim blagodatima koje nudi dvorište, uredite ga s obzirom na svoje potrebe. Hoće li to biti mjesto u kojemu ćete se družiti s prijateljima, odmarati i opuštati pa ćete ga urediti kao produženi dnevni boravak ili će pak biti igraonica na otvorenom za vašu djecu, sami odlučite. Možda ćete kombinirati te dvije aktivnosti, a pored toga još i uzgajati biljke (voće i povrće). Mogućnosti su razne, ali prije svega potrebno je osmisliti zelenilo, bez kojeg je dvorište nezamislivo.

Foto: Shutterstock

Dakle, osnova svakog lijepo uređenog dvorišta je travnjak. Dobro održavan, lijep i zdrav travnjak ljepši je od bilo kakve dekoracije. Stoga, predlažem potrudite se kvalitetno urediti taj prirodni tepih po kojemu ćete rado hodati bosi i gdje će se vaša djeca igrati. Cvijeće i drveće prilagodite veličini dvorišta, stilu kuće i podneblju gdje se ona nalazi. Primjerice, moderna arhitektura uglavnom zahtijeva trajnice jakih boja. Ako imate mali vanjski prostor onda birajte patuljasta stabla, dok velika dvorišta zahtijevaju stabla raskošnijih krošanja.

Foto: Shutterstock

Možda nije potrebno ništa mijenjati u vašem dvorištu kada je u pitanju zelenilo, nego biste samo željeli unijeti u njega osvježenje? U tom slučaju budite kreativni pa realizirajte neke originalne ideje koje će vašem dvorištu podariti originalnost i šarm. Primjerice, staru komodu s tavana iskoristite za uređenje dvorišta tako što ćete u nju posaditi razne vrste biljaka. Ladice napunite zemljom i u njih posadite biljke.

Bez straha da ćete pogriješiti, komodu obojite u boju koju želite i smjestite je u kut vrta. Za sadnju biljaka također možete koristiti stare stolce, posuđe, torbe i sve drugo što se može iskoristiti u tu svrhu. Vertikalni vrtovi u trendu su već nekoliko godina i pokazali su se kao odlično vizualno rješenje kako u interijeru tako i u eksterijeru. Trebate znati da vertikalnim vrtovima nije mjesto samo u modernoj, suvremenoj arhitekturi nego i u “običnim” dvorištima.

Foto: Shutterstock

Stoga, ako želite prekriti neki neugledni zid ili ogradu odlučite se za podizanje vertikalnog vrta, ili ako vam se jednostavno sviđa ta ideja, slobodno se odlučite za vertikalni vrt. Osim dekorativnih elemenata, uređenje vrta podrazumijeva i funkcionalne elemente kao što su staze za kretanje po vrtu. One služe za čuvanje travnjaka, ali mogu biti i dekorativne. Staza izrađena od šljunka, drva, cigle, kamenih ploča ili bilo kojeg drugog materijala trebala bi se stilski stopiti s okolišem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije