LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Uspješan recept za novi namještaj – tapeciranje starih komada

Prilikom stavljanja novog sloja tkanine na namještaj vodite računa o vrsti i debljini materijala, kao i njegovoj boji te stilskom izričaju koji želite postići
22. kolovoza 2019. u 06:17 3 komentara 6825 prikaza
ankica tapeciranje
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/10

Pitate se što napraviti s dotrajalom sofom, foteljom, garniturom za sjedenje ili stolcima s kojima ste emotivno povezani i ne biste ih se željeli riješiti tek tako? Ako je konstrukcija u redu, a jedino je tkanina izblijedjela ili je oštećena, jednostavno je, pretapecirajte svoj omiljeni komad namještaja koji će vam još dugo služiti.

Novom tkaninom ili nekim drugim materijalom na namještaju bitno ćete promijeniti izgled svog dnevnog boravka bez prevelikih ulaganja. Koji materijal za tapeciranje ćete odabrati, ovisit će o stilu namještaja, uređenju interijera u kojem je smješten namještaj te cijeni materijala.

ankica tapeciranje | Autor : PROMO Foto: PROMO

Oprezno s materijalima

Najskuplji materijal u pravilu je koža, zatim slijedi ekokoža i na kraju tkanine. No ponekad cijena tkanine može biti viša od cijene kože ako se odlučite za posebni dizajnerski ili ručno rađeni materijal. Klasični stil namještaja lijepo će izgledati presvučete li ga finom odgovarajućom klasičnom tkaninom. Zašto ne biste iskoristili ovu priliku pa odabrali boju i uzorak materijala posve drugačiji od postojećeg te tako znatno doprinijeti vizualnoj promjeni vašeg doma.

Onim hrabrijim, koji bi se željeli poigrati različitim stilovima, umjesto klasične tkanine na klasični namještaj, predlažem odabir moderne tkanine u jarkoj boji po želji. Zanimljiva izvedba može biti i ako presvučete sofu u jednoj boji, a fotelje u posve drugoj. Samo budite oprezni pri izboru materijala.

ankica tapeciranje | Autor : PROMO Foto: PROMO

Neka bude stilski usklađen jedan s drugim. Nemojte miješati moderni s klasičnim uzorkom tkanine. Kad budete kupovali tekstil, računajte da će vam biti potrebno više materijala od predviđenog ako želite izraditi i dekorativne jastučiće. Veliku vizualnu promjenu u vašem dnevnom boravku napravit ćete ako isti materijal iskoristite za nove dekore na prozorima. Time ćete obogatiti dnevni boravak te postići stilsku i koloritnu poveznicu, što će ujedno doprinijeti vizualnom skladu u prostoru.

Ništa bez stručnjaka

Kada budete birali materijal za tapeciranje, imajte u vidu i postojeći tepih koji se treba uklopiti s uzorkom buduće sofe. Ako je materijal koji planirate kupiti šareni s izraženim uzorcima, onda neka tepih bude jednobojan ili s blagim nenametljivim uzorkom i obrnuto. Slobodno možete kombinirati elemente presvučene kožom s onima presvučenima tekstilom. Pazite samo da se stilski nadopunjavaju i da tvore jednu kompaktnu cjelinu dnevnog boravka.

ankica tapeciranje | Autor : PROMO Foto: PROMO

Umijeće je znati kombinirati boje i različite stilove u interijeru. Ako niste sigurni u svoj izbor, lako vam se može dogoditi da odete u krajnost i da prostor u konačnici izgleda kaotično. Stoga je bolje zatražiti stručnu pomoć.

>>U pet koraka do savršeno osmišljene i organizirane ostave

Odradite odmah i sitnije popravke na namještaju

 

1. Ako vaš namještaj nije uništen, možete ga obnoviti samo parcijalno. No pazite da ne bude prevelike razlike u boji. 

2. Prije nego što se odlučite za tapeciranje, porazgovarajte s majstorom koliko će koštati njegov rad i sve dobro izračunajte. Cijena rada i materijala mogla bi biti viša od prvobitne cijene namještaja. Jeftini namještaj često se ne isplati tapecirati, bolje ga je zamijeniti novim. 

3. Želite li se poigrati različitim materijalom na sofi oblažući jedan dio sofe jednim a drugi dio drugim materijalom? Pripazite samo da materijal bude jednake debljine. Moglo bi se dogoditi da teži materijal vuče tanji i tako uzrokuje oštećenja.

4. Prije tapeciranja namještaja za sjedenje provjerite je li potrebno novom spužvom dodatno pojačati udubljeni dio namještaja.  

5. Kada kupujete materijal, mislite i na njegovo održavanje. Svijetli i jednobojni materijali osjetljiviji su na prljanje i teži za održavanje. Ako presvlačite sofu ili fotelju koja se često koristi, radije je presvucite materijalom s dezenom. Dakako, materijal mora biti čvrst i otporan na habanje.