Uradi sam

Pravo dizajnersko remek-djelo skriva se u Istri

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/13
04.06.2019.
u 08:30

U procesu adaptacije vlasnici su kompletno mijenjali podne obloge, ravnali zidove i uvodili nove instalacije struje, vode i grijanja

Pronalazak zanimljivih interijera i eksterijera ponekad zna biti pravi izazov, stoga nas uvijek najviše veseli kad nam se jave naši čitatelji sa željom da pokažu kako su uredili svoj dom. Jedan takav divan dom upravo je pred vama.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Riječ je o kući iz Istre koja se sastoji od stana od 120 četvornih metara i upola manjeg apartmana čije uređenje i izvedbu potpisuju Dragana Spanjoš i njezin partner Roberto Ferenac.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Oboje smo osobe kojima je estetika vrlo bitna. Ja se bavim suvremenom umjetnošću. Diplomirala sam u Milanu na akademiji Brera… Živjela sam u Milanu gotovo 20 godina i tamo sam se, osim umjetnošću, bavila i uređenjem interijera. Prije svega zbog skupoće života, a za dobar život tamo treba raditi više poslova – objašnjava nam vlasnica kako je došlo do avanture zvane uređenje kuće.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL


– Kuća je građena krajem 70-ih godina prošlog stoljeća i sastoji se od stana i apartmana. Kad smo se uhvatili u koštac s adaptacijom, prostor smo učinili useljivim u vrlo kratkom roku, bilo nam je potrebno oko dva mjeseca. Ti radovi, prije useljenja, uključivali su kompletno nove podne obloge, ravnanje zidova i postavljanje instalacija – vode, struje i grijanja – nabraja ponosno vlasnica te dodaje:

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL


– Što se tiče samog uređenja, to je potrajalo. Prvi “set up” bio je nešto drukčiji od sadašnjega, a stan smo u dom pretvarali ili, bolje reći, dom smo stvarali oko godinu dana. Zapravo, kad bolje razmislim, još uvijek ga uređujemo, stalno se nešto mijenja i uistinu je prostor dinamičan… – zaključuje gospođa Dragana te napominje:


Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

– Mijenjamo ga s obzirom na naše potrebe i na potrebe prostora… Kad točno postavimo stvari, više se drastično ne mijenjaju, ostaju na istom mjestu, mijenjaju se detalji, koji automatski promijene i sam prostor, odnosno njegovu dinamiku. Ako kupimo novi komad namještaja, on postaje fokus – ponosno ističe.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

– Najteže nam je bilo odijeliti prostor bez vrata objektima, bojama, detaljima. Htjeli smo, bez pregrađivanja, “stvoriti” zone; ulazni prostor, blagovaonicu, kuhinju, dnevni boravak... Pokušali smo i, nadam se, uspjeli odijeliti prostor unificirajući ga, kako bi postao jedna cjelina koja se lomi na prostore bez barijera. Najbitnije nam je bilo stvoriti prostor koji će odražavati nas dvoje, a iznad svega prostor u kojem je ugodno boraviti – ponosno govori vlasnica te zaključuje:

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL


– Bavim se estetikom cijeli život, a posebno sam se približila dizajnu, čemu najbolje svjedoči i nagrada Moroso za suvremenu umjetnost 2012. godine. Imala sam čast i šansu, zbog specifičnosti mojeg umjetničkog rada, “živjeti” u tvrtki šest mjeseci i s vremenom sam s njima uspostavila i poslovnu vezu koja do danas traje.

Moroso je svjetski lider u dizajnu kaučeva, stolaca…. Surađuju sa svjetskim imenima dizajna i dobiti šansu biti s njima na “setu”, vidjeti kako rade, kako se slažu boje, kako se definiraju trendovi, naročito oni bezvremenski, škola je neprocjenjive vrijednosti, a sve što sam tijekom godina naučila primijenila sam na ovom našem projektu, ulažući pritom, uz dizajnersko znanje, i puno ljubavi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije