Odlično imanje

Upoznajte farmericu Miu Žagar čije će vas delicije oduševiti, a patak Srećko ili koka Marija riješiti stresa!

Nikola Zoko
11.09.2024.
u 12:42

Na ulazu se nalazi stara tradicionalna kuća sa slamnatim krovom, unutrašnjost je u potpunosti retro i budi one uspomene na djetinjstvo, namještaj je više manje napravljen ručno. Posebno pažnju privlače stolovi i klupe koje su ručni rad od drvenih vrata skinutih s nekadašnje štale

Upoznajte patka Srećka,  ljamice Lili i Mini, nestašne mini koze Lučku i Miki,koku Mariju s velikim jatom, ali i srne, konja Belinka, ribe....Ne, nije riječ o priči o mini zoološkom vrtu. Ovo je priča o farmerici koja živi nedaleko Zagreba, u prekrasnom zelenilu s kojeg puca pogled na Rogašku Slatinu i Podčetrtek. Mia Žagar svakog jutra hrani i mazi stanovnike svoje farme, pa kad su svi sretni i namireni ulazi u kuhinju. U njoj svaki dan nastaju unikatna jela koja su posljedica inspiracije koju je dobila skupljajući voće i povrće sa svojeg imanja.

Foto: Nikola Zoko

- Punih deset godina bavim se ugostiteljstvom. U centru Rogaške sam imala kavarnu MiaMia u kojoj su uživali domaći i strani posjetitelji. Bilo mi je to zabavno jer volim raditi s ljudima, ali kako sam željna noviteta i imam snage za to smišljala sam način kako da uz kavarnu radim još nešto. Tako sam na jezeru u Velenju otvorila još jedan lokal u kojem su vikendima bili koncerti, a kad je došla pandemija sve - i kavarna i bar su bili zatvoreni neko vrijeme. Dok sam bila kod kuće, tražila sam način kako da ono što sam počela nastavim na malo drugačiji način - priča Mija dodajući kako je dugo maštala o 'Domačiji' (imanju) na kojem će moći gostima pružiti maksimum. 

Foto: Nikola Zoko

I tako, čekanje se isplatilo, a ona je novi poslovni izazov pronašla na imanju koje je u to vrijeme bilo u mirovanju. Na ulazu se nalazi  stara tradicionalna kuća sa slamnatim krovom, unutrašnjost je u potpunosti retro i budi one uspomene na djetinjstvo, namještaj je više manje napravljen ručno. Posebno pažnju privlače stolovi i klupe koje su ručni rad od drvenih vrata skinutih s nekadašnje štale i prozori sa staklima na kojima se nalazi vitraž.

Foto: Nikola Zoko

Ljeti je prostor kuće zbog posebne izolacije prohladan, a zimi se pali kamin i uživa u pucketanju vatre koja grije interijer. Sva hrana je poslužena na poseban način - u retro tanjurima koji se nalaze u starinskom kredencu u blizni stola. Na taj način se u potpunosti stvara dojam boravka kao kod kuće. Kako i priliči obiteljskim kućama i ova ima divnu okućnicu, a na jednom dijelu nalazi se terasa s koje puca pogled na panoramu Rogaške Slatine. Na ovom mjestu Mia i njezina najbolja prijateljica Nastja s kojom radi godinama, u ljetnim mjesecima rado poslužuju hranu.  

Foto: Nikola Zoko

- Vlasnik koji mi je s puno povjerenja povjerio brigu oko imanja veliki  je ljubitelj starina i većina namještaja je njegovih ruku djelo. No znate kako je, uvijek treba ženske ruke što sam i pokazala kad sam iznajmila domačiju, donijela nešto svojih starih stvari i cijelom prostoru dala toplinu. U ožujku ove godine tako se ostvario moj san - domačija je otvorila vrata posjetiteljima - kaže s puno žara ova uspješna mlada žena, mama troje djece sina Oscara i kćerki Ronje i Jnike te supruga Saše koji joj je zajedno s roditeljima najbolja podrška. Opisujući dinamiku života na ovom imanju kaže kako je pred njima puno planova - od terapijskog jahanja, terapija sa životinjama pa sve do mini glampinga. 

Foto: Nikola Zoko

- Dođu li veliki i mali gosti na naše imanje malci se odmah vežu uz životinje grleći ih i dragajući ih. To mi je razumljivo i to smo i očekivali. Iznenadilo nas je i to da odrasli gosti koji dolaze i sami imaju isti poriv- hrane i nose životinje vidno se smirujući.  Posebno se nađu u naručju naše kozice,  pitome koke i patak Srećko koji je jedini u leglu izbjegao nalet gladne lisice. Zato i nosi ovo posebno ime i uistinu je posebna životinja.

Foto: Nikola Zoko

Budući da je njezin san bilo i vladanje kuhinjom u kojoj će pripremati jela za sve one koji se nađu za 'njenim' stolom zavirili smo u kuhinju i saznali po kojem principu sprema ono što poslužuje. Priča je i tu bila posebna - imanje je otvoreno cijeli tjedan, ali restoran za sada radi od petka do nedjelje.

Foto: Nikola Zoko

- Hranu pripremam kao doma. Želim da je ona svježa, lokalno i ekološki uzgojena, ali i tradicionalna slovenska poslužena na malo drugačiji način. Znam da svi mi prvo 'jedemo očima' pa se trudim da sve što stavim na tanjur bude i lijepo. Tek onda želim čuti glasove koji hvale ono što sam skuhala - kaže. Kako je i sama Mia, tako je i sve na ovom imanju jednostavno. Jedu se dnevni meniji (s hladnim predjelom je cijena po osobi 28 eura) ili nedjeljni s juhom po cijeni od 25 eura. Dođete, sjednete za stol i čekate iznenađenje. Ne možete brati, jer i kad dođete doma, ne birate ono što su za vas žena ili mama skuhale- zaključuje uz smještak dodajući kako je sve spremno za divnu jesen uz kombinacije namirnica i Martinje na MiaMia način.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije