Vežemo ga uz dolazak jeseni, kada prikupljamo bilje i plodove i sušimo ih, te uz božićne blagdane jer sadrže materijale koji nas podsjećaju na to vrijeme: anis, cimet, češere, sušene citruse... Stavljen u pamučnu vrećicu ili zdjelu, potpuri je postao sastavni dio domova (i to svih prostorija), ureda, hotelskih soba i hodnika te kafića.
Osim ugodnog mirisa koji uklanja one neugodne, osvježava, opušta i doprinosi atmosferi prostora te je efektan dekorativni element.
Potpuri je vizualno-mirisna kombinacija koja će oplemeniti svaki prostor i dati mu novu dimenziju. Često nam je, jer su u suhom stanju pa mijenjaju boju i oblik, teško prepoznati njegove sastojke, a zapravo smo okruženi njima. Suhi biljni materijali od kojih je sastavljen potpuri doista se mogu naći u svakom domaćinstvu, vrtu ili prirodi – od klinčića, lovora, zrna muškatnog oraščića, sušenog voća pa sve do ružinih i latica drugog cvijeća, lišća, češera i kore drveta.
Uz suhi materijal osnovni sastojci svakog potpurija su mirisi koje dodajemo te učvršćivači. U potpuriju, za koji u hrvatskom ne postoji adekvatna riječ (doslovno znači truli lonac), naglasak je na prirodnom. On je prirodna mješavina koja zamjenjuje umjetne, sintetske mirise za osvježavanje prostora koji se nude u trgovinama i drogerijama.
Najbolje je da potpuri radite sami, tako ste sigurni u podrijetlo sastojaka, a ako nemate vremena čekati da se osuše, dobar dio biljnog materijala možete kupiti u dućanima. Njegova izrada nije komplicirana, osim što je potrebno malo strpljenja čekajući da se sastojci osuše. Dobro je napraviti ga u većoj količini te ga iskoristiti kao originalan i praktičan rođendanski poklon ili dar za useljenje. Dakle, vrijeme je da počnete skupljati ‘sirovine’: latice cvijeća, lišće, korijenje, bilje, sjemenke i da ih stavite sušiti na suho i mračno mjesto.
Proces sušenja traje oko dva tjedna. Dodajte im češere i ostale sastojke koje niste sušili te ih pokapajte eteričnim uljem. Zatvorite hermetički sastojke i ostavite dva tjedna kako bi što bolje upili miris ulja te ih povremeno promiješajte. Želite li ubrzati proces, sastojke stavite u aluminijsku foliju i zamotajte preko noći. Vratite sastojke u zdjelu, tanjur ili prozirnu vazu i stavite ih na željeno mjesto.
Ako želite da miris što dulje traje, dodajte prirodni učvršćivač u obliku hrastove mahovine, korijena ljubičice ili perunike koje se samelju u prah. Na jednu litru mješavine za potpuri stavlja se 4 do 5 žlica praha.