Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Učinite svoj dom ekološki prihvatljivim i riješite se svih toksičnih predmeta

Namještaj od drveta, bilo grubog bilo obrađenog, tekstili od pamuka ili lana, detalji od kamena... sve su to dijelovi cjeline koja čini ekološki osviješteno življenje po kojem su najpoznatije skandinavske zemlje
12. lipnja 2017. u 11:01 0 komentara 383 prikaza
Foto: Pinterest

Suvremeno društvo sve više naglasak stavlja na ekološku osviještenost pa tako ona mnogima postaje i stil života. Ne bi se moglo reći da su ekologija i prirodni materijali pomodarstvo, nego način života, razmišljanja i djelovanja. Zapravo, to je životna filozofija u kojoj prednjače skandinavske zemlje u kojima čak 86 posto stanovništva pazi na sortiranje i reciklažu otpada, kao i na ekološku učinkovitost kada je u pitanju grijanje.

Drvo kao osnova

 | Autor : Pinterest Foto: Pinterest

Možda se pitate što sve spada pod prirodno u interijeru i odakle početi s promjenama nabolje kada je u pitanju ekološka svijest. Osim vizualnog ugođaja, prirodni materijali pozitivno djeluju na naše emocije i čine nas zdravijima i sretnijima. Previše sintetičkih materijala (plastike) i drugih umjetno proizvedenih materijala u domu negativno utječu na zdravlje jer s vremenom neki od njih postaju čak i toksični.

Prvi korak koji biste trebali napraviti, ako želite živjeti u domu okruženi prirodnim elementima, jest da izbacite sve potencijalno toksične stvari iz doma (stari linoleum, dotrajale pločice, azbest i stolariju). Nakon toga unesite što više elemenata od drva u svoj dom. Drvo daje osjećaj topline, ali i lijepo izgleda u bilo kojem obliku, grubo ili fino obrađeno. Dakle, najbolji izbor za podnu oblogu u svim prostorijama doma je drvo, a pločice od terakote izrađene od čiste pečene gline odlično su rješenje za vlažne prostorije. Da biste postigli veći ekološki učinak u domu, zidove obložite ciglom, kamenom ili drvom. Odaberite onu oblogu koja će se stilski najbolje uklopiti u vaš dom.

 | Autor : Pinterest Foto: Pinterest

Ne trebate pretjerivati i oblagati sve zidove. Bit će dovoljno barem po jedan zid u određenoj prostoriji obložiti odgovarajućim materijalom da bi se postigao željeni ekološki dojam. Ostale zidove obojite ekološki prihvatljivom bojom. Odabir kuhinje u velikoj mjeri utječe na cjelokupan vizualni ekodojam u domu. Moj je prijedlog da odaberete drvenu kuhinju u prirodnoj boji drveta s vidljivim godovima. Ovakva kuhinja unijet će toplinu i prirodu u dom.

Tekstil od lana i pamuka

Odlučite li se izraditi je od prvoklasnog drva po mjeri, riješit ćete problem kuhinje za cijeli život. Još bih htjela napomenuti da odabir tekstilnih elemenata od prirodnih materijala zaokružuje cijelu ekopriču u domu. Kućni tekstil neka bude izrađen od pamuka i lana. Posteljina, ručnici, zavjese, stolnjaci i krpe neka budu izrađeni od prirodnih i zdravih, netretiranih materijala u neutralnim tonovima.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.