LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

U samo sedam poteza do savršene kuhinje čak i i s malim budžetom

Malim trikovima i preinakama, uz mnogo mašte, i sa skromnim budžetom možemo dobiti posve nov izgled stare kuhinje
12. listopada 2020. u 12:30 0 komentara 9679 prikaza
lesnina Novel kuhinja
Foto: Lesnina

Kad govorimo o preuređenju stambenog prostora, kuhinja je prostor u domu za koji je potrebno izdvojiti gotovo najveću svotu. Iz tog razloga pri donošenju odluke što napraviti treba dobro razmisliti je li zamjena uvijek najbolje rješenje. Malim trikovima i preinakama, uz mnogo mašte, i sa skromnim budžetom možemo dobiti posve nov izgled stare kuhinje. Prema financijskim mogućnostima, „makeover“ kuhinje možemo klasificirati u tri kategorije:

lesnina Welnova kuhinja | Autor : Lesnina Foto: Lesnina Lesnina Welnova kuhinja

Manji budžet

Ako je kuhinja u dobrom stanju, ali vam se estetski više ne sviđa, savjetujemo da sitnim detaljima i vrlo malim ulaganjima promijenite njen izgled. Na fronte kuhinje mogu se vrlo jednostavno zalijepiti folije različitih boja i dezena, staviti dekorativne naljepnice, obojiti fronte ili promijeniti ručkice. Mijenjanjem starih fronti kuhinja ponovno izgleda kao nova. Detaljima kao što su metalne police, šipke za vješanje kuhinjskog pribora ili magnetnim kutijama za začine kuhinji može se u mnogome poboljšati izgled, ali i funkcionalnost.

kuhinja | Autor :

Srednji budžet

U slučaju kad su funkcijska organizacija kuhinjskih elemenata i korpus kuhinje dobri, dok je izgled kuhinje zastario, a fronte dotrajale, preporučljivo je zamijeniti fronte kuhinjskih elemenata novim. Korpus kuhinje ostaje, a vidljivi se elementi, tj. fronte, zamijene novima, koje mogu biti izvedene od suvremenijih i kvalitetnijih materijala poput medijapana ili standardnog iverala s urezima ili ravnim plohama, lakirane ili ne, s ručkicama ili bez njih te u raznim bojama, pa čak i dezenima. Radna ploča kuhinje također se jednostavno može zamijeniti. Danas postoje materijali za izradu radnih ploča koji su vrlo rezistentni, kvalitetni te estetski lijepi. Neki od njih su max compact, kamen, corian, kerrock... Pločama od njih vaša će kuhinja dobiti novi sjaj. Ploha zida između gornjih i donjih kuhinjskih elemenata standardno je obložena keramičkim pločicama. Osim što kod preuređenja možete postojeće pločice zamijeniti novima, danas postoje mnoge opcije: kaljeno staklo, visokodekorativne smole ili drveni paneli. Prednosti novih materijala u oblaganju kuhinjskog zida je višestruka – jednostavna i brza montaža, lako održavanje te lijep izgled.

kuhinja | Autor : arhiva Foto: arhiva

Veći budžet

Ponekad funkcijska organizacija kuhinje ne odgovara našim potrebama ili imamo premalo elemenata, a postoji prostorna mogućnost za proširenje. U tom slučaju moguće je reorganizirati kuhinju postojećim elementima te dodati nove, čime se funkcijski i estetski kuhinja poboljšava. Nov izgled kuhinja dobiva i novim upečatljivim detaljem. Ove preinake zahtijevaju veće građevinske zahvate kao što su prilagođavanje postojećih instalacija novoj organizaciji kuhinjskih elemenata, zamjenu podnih i zidnih obloga te radne ploče.

kuhinja | Autor : Living4Media Foto: Living4Media

Savjet plus za kvalitetnu kuhinju:

1. Malim trikovima i preinakama možete postići potpuno nov izgled vaše stare kuhinje. Kuhinja živi sa svojim domaćinima i treba omogućavati brzo i jednostavno održavanje.

2. Najpoželjniji raspored kuhinjskih elemenata prema procesu rada jest skladištenje hrane, priprema hrane, čišćenje, pranje, priprema za kuhanje, kuhanje te priprema za serviranje

3. Pri odabiru materijala za kuhinje birajte one koji se najjednostavnije održavaju jer ćete tako uštedjeti puno vremena.

4. Veće preinake postojeće kuhinje prilično su kompliciran posao pa, ako niste najiskusniji, potražite pomoć stručnjaka. To će vam uštedjeti novac i vrijeme

počelo odbrojavanje Kad vidite ovu IKEA kolekciju poželjet ćete da je Božić sutra! maćuhice sadite Ove cvjetne vrste prkose hladnoći, mrazu i snijegu interijer MALA ŠKOLA UREĐENJA Uređenje malog stana: kako izvući najviše od skromne kvadrature
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.