život u potkrovlju

U novom obiteljskom domu zagrebačke obitelji glavna je galerija visine sedam metara

VELUX
14.03.2024.
u 10:24

Riječ je o stanu koji je mnogo prostraniji od prethodnog i to ne samo zbog većeg broja kvadrata, već i zbog kosina pod kojima se također kvalitetno živi. Budući da se pod kosinama kvadrati ne obračunavaju na jednak način, prednost je i više dobivenih kvadrata za nižu cijenu

Tročlana obitelj Milković očekivala je dolazak novog člana, a to ih je i motiviralo da krenu u potragu za novim domom. Postojeću su nekretninu prerasli te im je bio potreban novi dom s više kvadrata i prostorija kojima će zadovoljiti potrebe, uskoro četveročlane obitelji.U širokoj ponudi nekretnina obitelj je pregled ala mnogobrojne stanove pa su odlučili dati šansu i novogradnji izvan šireg centra Zagreba. Ponuđeni im stan nije odgovarao, ali su igrom slučaja u istom kvartu pronašli stan u potkrovlju, koji ih je osvojio na prvi pogled.

Foto: VELUX

“Novi kompleks zgrada mene je osobno odmah podsjetio na dom, a radi se o nekretninama koje imaju kose krovove s jako puno krovnih prozora i to je ono što nas je na prvu osvojilo”, objašnjava vlasnica Iva, ne skrivajući svoje zadovoljstvo izborom.

Riječ je o stanu koji je mnogo prostraniji od prethodnog i to ne samo zbog većeg broja kvadrata, već i zbog kosina pod kojima se također kvalitetno živi. Budući da se pod kosinama kvadrati ne obračunavaju na jednak način, prednost je i više dobivenih kvadrata za nižu cijenu. Upravo su se pod tim kosinama smjestile bitne prostorije poput dječjih soba i blagovaonice na prvoj etaži te spavaća soba s pripadajućom spa kupaonicom na drugoj etaži.

Foto: VELUX

A kao posebno iznenađenje u stanu, koje ih je osvojilo, jest galerijski prostor visine 7 metara. Ondje se osim radnog kutka smjestio i kutak za uživanje u čitanju, a upravo se s galerije pruža pogled iz ptičje perspektive na sve članove ovog predivnog doma punog prirodnog svjetla.

Foto: VELUX

“Novi dom je kvadraturom dosta veći od prethodnog, a radi se o dvoetažnom stanu s nekoliko stambenih zona. Najviše mi se sviđaju te zasebne zone, jer svi možemo imati neku vrstu komocije. Primjerice, djeca imaju odvojen prostor, gdje se nalaze njihove dječje sobe i kupaonica i gdje se nesmetano mogu igrati i uživati u svojim dnevnim aktivnostima”, ispričala je Iva.

Tu je roditeljska soba sa zasebnom kupaonicom i posebnim otvorenim prostorom u kojem se nalaze kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak. Obitelj najviše vremena provodi u aktivnostima za vrijeme boravka u središtu stana s otvorenim tlocrtom, površine 45 metara kvadratnih. Vlasnica stana ondje provodi vrijeme u kuhanju, druženju s obitelji u dnevnom boravku, gdje se gleda televizija, a na istom se mjestu redovito održavaju i druženja s prijateljima.

Foto: VELUX

“Prvi moj ulazak u stan bio je wow, ugledala sam galeriju i odmah sam zamislila kako će na tom mjestu biti moj kutak za čitanje”, ističe Iva.

Život u novom stanu predstavlja im život pod plavim nebom gdje čitav dan, čak i za tmurnog vremena, mogu promatrati oblake i prirodu. Poseban užitak im je jutarnje sunce koje se blago posjedne za stolom njihove blagovaonice, točno za vrijeme obiteljskog doručka. Uz obilje dnevne svjetlosti i biljke su u novom stanu mnogo sretnije. Vlasnica stana s ponosom ističe kako joj se ovdje sva ljubav uložena u održavanje biljaka uzvraća bujnim zelenilom, što nije bio slučaj u prethodnom stanu.  

“Život u ovom prostoru ima jako puno prednosti zato što zaista pruža osjećaj boravka u kući. Znam reći kako je ovo život pod vedrim nebom, zato što sami taj pogled prema nebu smiruje. Inače sam i veliki zaljubljenik u biljke, koje mi nažalost u starom stanu nisu uspijevale, sad tek vidim da je razlog bio manjak dnevne svjetlosti, koje ovdje zbog krovnih prozora ima jako puno.”

Više kvadrata u njihovoj je percepciji značilo veću potrošnju energije potrebnu za grijanje i hlađenje prostora, no bojazan od takvog scenarija već se nakon prve zime pokazao neopravdanim. Naime, potrošnja u novom, duplo većem stanu je na oduševljenje ukućana duplo manja nego ranije. Odlična izolacija zidova i krovišta uz profesionalnu ugradnju krovnih prozora i ostalih otvora, pomogla je pri ostvarivanju ušteda. Osim toga u zimskim mjesecima sunčeva toplina zagrijava prostor, a korištenjem vanjskih roleta smanjuju prodiranje sunčeve svjetlosti za čak 90%, čime značajno smanjuju ljetnu temperaturu u stanu.

Foto: VELUX

Ljubav prema kuhanju vlasnica stana zaokružila je ugodnim ambijentom u kojem svi ukućani uživaju u svakodnevnim druženjima uz jednu posebnost galerijskog krovnog prozora. Opremljen VELUX ACTIVE senzorima unutarnje klime, prozor se automatski otvara prilikom previsoke razine CO2 te tako čini zrak u prostoru mnogo ugodnijim i zdravijim.

 

Suprug je prilikom kupovine ovog stana proučio sve karakteristike i mogućnosti VELUX krovnih prozora te su ih opremili raznim dodacima, poput vanjskih roleta, komarnika, a opremljeni su i senzorima za kišu. U užurbanoj svakodnevici to im pruža poseban osjećaj zadovoljstva i mira. Naime, kod izlaska iz kuće, roditelji s malom djecom često su zaboravljivi, no kiša ih ne može iznenaditi jer će prozori sami reagirati automatskim zatvaranjem već kod pojave prvih kapljica.“Današnji tempo života je takav da rijetko tko od nas ima dovoljno vremena boraviti doma i uživati u sitnicama i relaksaciji”, kazala je Iva. “Trudim se što više vremena vikendom provoditi s obitelji kako bi se uistinu mogli posvetiti uživanju u ovom prekrasnom prostoru i ambijentu”

Ključne riječi

Komentara 1

DO
doktorica
12:12 14.03.2024.

reklama za velux prozore.Open space je dobar ako se tu ne kuha grah i sl.jer se masnoća vremenom hvata po namještaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije