SVJEŽE, POLETNO I EFEKTNO

Najpovoljnije rješenje: bojama do atraktivnog prostora

stan Ana Pall Trešnjevka
Foto: Antun Cerovečki
1/6
28.07.2018.
u 08:30

Ograničen financijama,a u želji da njihov stan bude lijep i zanimljiv, mladi par iz Zagreba je angažirao dizajnericu interijera Anu Pall samo za uređenje dijela stana

Ograničeni financijama, a u želji da im stan ipak izgleda lijepo i zanimljivo, mladi bračni par odlučio je uređenje dijela svoga stana na zagrebačkoj Trešnjevci povjeriti stručnjaku.

Dizajnerica Ana Pall tako je osmislila 25 m2 prostora u kojem su objedinjeni kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak. Ova kvadratura u odnosu na ukupnu (60 m2) činila se neznatnom da bi uopće bilo primjetno ono što se dizajnerski osmislilo. No, kako je odabran prostor u kojem se najviše boravi i koje je srce svakoga doma, Ana Pall uspjela je ispuniti želje investitora.

– Ovdje je dojam još više došao do izražaja s obzirom na to da stan nema pretprostor te se ulazi u “open plan” prostor, izravno u dnevni boravak i blagovaonicu. Ana Pall nastojala je slijediti i upute svojih klijenata kojima je bilo bitno da najveća zidna ploha u tome prostoru bude atraktivna.

Foto: Antun Cerovečki

– Također, bilo im je važno da se funkcionalno riješi “open plan” dnevnog boravka i blagovaonice te poluotvorene kuhinje – dodaje dizajnerica i vlasnica studija Ana Deg (www.anadeg.com). Kako je riječ o mladim ljudima, Anina misao vodilja bila je dizajnirati svjež i vizualno atraktivan prostor, ali isto tako i funkcionalan.

No, povrh svega bilo je bitno riješiti veliku praznu plohu zida – da bude uočljiva, atraktivna, ali da prostorom ne dominira na način da ga zagušuje. Tim više što je sav namještaj u prostoru, osim TV komode, bijel i siv. Osmišljena ploha na zidu trebala se uskladiti s ostatkom sadržaja u sobi, uključujući i podne obloge.

Sretna je okolnost što je stan nov pa intervencije poput rušenja i gradnje ili promjene pozicija instalacija ili podova nisu bile potrebne. Tako se sav planirani novac mogao utrošiti na namještaj, rasvjetu i dekoriranje zidova. Ana Pall odlučila se za pruge u žutim tonovima.

Foto: Antun Cerovečki

– U pitanju je boja senfa. To je jedna od boja koju često koristim u svojim projektima kao akcent u interijeru.Svijetla je i jarka, ali nije vizualno opterećujuća – objašnjava dizajnerica. Intenzitet tih tonova boje senfa odlučila je ipak malo ublažiti tako da ih uskladi s dvjema nijansama sive, svjetlijom i tamnijom.

– Tako se dobila vizualno privlačna, ali ne i nametljiva dekoracija zida – napominje Ana Pall. Bijeli i sivi namještaj jednostavnih i čistih linija kontrast je takvom dekorativnom zidu. Zanimalo nas je kako su vlasnici reagirali na to da koloristička dekoracija na zidu bude prugasta.

Dizajnerica priznaje da su u početku bili pomalo skeptični pa im je ponudila nekoliko varijanti u različitim nijansama te su sami odabrali baš ove. I, naravno, bili su vrlo zadovoljni konačnim rezultatom. Bojenje zidova bila je najpovoljnija varijanta.

– Zidne drvene pločice, tapete i slične dekorativne obloge prilično su skuplje, boja je povoljnija, a jednako efektan čimbenik u prostoru – objašnjava dizajnerica. Usto, kada su pruge na zidu, nisu potrebni dodatni dekorativni elementi na njemu jer su one dovoljno vizualno jake da “nose” cijeli prostor.

Najveća investicija bila je kuhinja rađena po mjeri od oplemenjene bijele mat iverice s lednim panelom u bijelo bojenom staklu umjesto pločica. Ispod visećih kuhinjskih elemenata smještena je rasvjeta koja lijepo osvjetljava visoko reflektivni stakleni panel. Na taj način kuhinja izgleda vizualno čisto i svježe. Kao i kuhinja, i cijela TV kompozicija rađena je po mjeri kod stolara, dok je svijetlosiva garnitura kupljena u Meblu.

>>Makeover uz vrlo malo novca: mali raj shabby chica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije