LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

Arhitekti i dizajneri pomoću prostora mijenjaju stvarnost

Ana je dizajnerica, a njezin suprug Veljko arhitekt. Rade zajedno i kreativno se nadopunjuju.
31. srpnja 2014. u 10:15 0 komentara 640 prikaza
Ana Armano Linta
Foto: armanolinta.hr
Pogledajte galeriju 1/8

Ana Armano Linta bavi se produkt-dizajnom, a svoje će uratke predstaviti i na godišnjoj izložbi Hrvatskog dizajnerskog društva koja se otvara početkom rujna u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

U dizajnu je najviše intrigira otkrivanje novih putova. Pojašnjava:

Otkriti nove načine pristupa određenom uporabnom predmetu, ili novih načina pristupa određenim potrebama i problemima kroz produkt-dizajn, otkriti kako kroz fizičku okolinu utjecati na stvarnost to je uvijek u središtu mog interesa.

Kao i većina naših dizajnera, muku muči s izradom prototipa i ulaganjem u dovršetak proizvoda, posebno ako je riječ o umjetnim materijalima, spužvama... Za razvoj proizvoda potrebno je isprobati ga, testirati, katkada napraviti i poneku izmjenu. Razvijajući projekt Table Yourself, većinu stvari napravila je sama.

Razmišljajući o svom poslu i arhitekturi, Veljko Linta kaže:

Zamisli skladatelja koji sklada muziku. Može biti inspiriran ljubavnim tekstom, duhovnim, ili nekim koji je posvećen cvrčku ili kristalnoj rešetki, ali može biti i tekst bez riječi ako postoji doživljaj. Jer skladatelj crpi inspiraciju iz doživljaja, osjeća ga u sebi, i čini čudo: transformira doživljaj u muziku koja prenosi taj doživljaj, mijenja tvoje emocije, misli, tjelesne osjete, čak i pogled na svijet. Dakle, skladatelj muzikom mijenja stvarnost, a isto čini arhitekt pomoću prostora. Razlika je u tome što muzika uđe u tebe, a ti u prostor, ali potencijal kreiranja stvarnosti je čudesan i neizbježno utječe na život svijeta.

Naglašava kako arhitekt treba paziti iz kojeg doživljaja i s kojom namjerom će kreirati novu stvarnost jer to radi uglavnom za druge ljude pa stoga logičnim smatra da ovisi o željama investitora i korisnika, dodajući:

Treba se potruditi prodrijeti u te želje, shvatiti ih, osjetiti ih, profiltrirati ih, izraziti ih, ispuniti ih na najkvalitetniji mogući način. Tako se puno nauči i o arhitekturi, i o ljudima, i o sebi samome. Kako bi rekao moj dragi profesor Dinko Kovačić, o odnosu sreće i taštine.

Oboje su ponosni što timski surađuju i spajaju arhitekturu i dizajn, a zapravo različite pristupe u projektiranju profiliraju kroz zajedničke ciljeve.

Ana ističe:

Super mi je kako imamo vrelo ideja, katkad bih se najradije multiplicirala...

arhitekti | Autor : Ivana Ćavar Foto: Ivana Ćavar

Veljko još dodaje kako je ponosan i na međuljudske odnose koje uspijevaju oplemeniti, bilo da je riječ o investitorima, suradnicima, kolegama. Iskreno priznaje kako to nije uvijek jednostavno.

Ana je sudjelovala na nekoliko izložbi, poput Dana D te u sklopu studentske izložbe u Pučkom otvorenom učilištu. Veljko od službenih nagrada i priznanja izdvaja objavu konceptualne kuće za J. S. Bacha na webu i brončanu medalja Mobil Optimum na Ambienti za kockastu drvenu vrtnu kuću. Ali dodaje:

Od neslužbenih i dražih nagrada meni je provesti vikend u vikendici zadovoljnih investitora, koju sam sam projektirao.

Trenutačno rade na projektu škole u Indiji, zatim vile u Dubaiju, kuće sa dva stana u Zagrebu, drvenoj kući u Gorskom kotaru, izložbenom postavu i dogovaraju proizvodnju stolića Table Yourself. Kažu kako se u njihovoj kreativnoj kuhinji kuha još svašta, a istodobno nastoje raditi i u svom vrtu. Onako, za dušu...

>>Ono najbolje od hrvatskog dizajna u MUO-u

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.