super ideje

Pet savjeta uz koje će vaš hodnik, iako zvuči nemoguće, zablistati

hodnik
Thinkstock
26.01.2022.
u 07:19

Ogledala mogu biti odlična dekoracija na zidu, a ujedno povećavaju prostor

Ulazni prostor ili hodnik prostorija je koja na posjetitelje ostavljaprvi dojam o vama i vašem načinu života. Stoga je itekako važno urediti ovu, za mnoge ljude beznačajnu i zanemarenu prostoriju. Osnovna svrha hodnika kao ulaznog prostora je da bude prijelaznica između vanjskog svijeta i privatnosti te da vizualno i zvučno odijeli stan od zajedničkog stubišta u zgradi. Kako su hodnici u većini slučajeva male prostorije i bez prirodnog osvjetljenja, važno je funkcionalno iskoristiti prostor i osmisliti kvalitetnu rasvjetu.

Foto: screenshot/facebook

Uvijek je dobro imati na umu da hodnik treba biti prozračna i svijetla prostorija. Stoga ćemo najčešće birati svjetlije boje zida koje će vizualno povećati prostor. Osim toga, ovaj efekt možemo pojačati rasvjetom i ogledalima. Ogledala mogu biti odlična dekoracija na zidu, a ujedno povećavaju prostor. U slučaju da u hodniku postoji prozor, važno je ne zatvoriti ga teškom gustom zavjesom, nego odabrati laganu, prozračnu zavjesu koja će omogućiti maksimalni dotok dnevnog svjetla te na taj način osigurati i potrebnu privatnost.

Foto: Promo fotografija

Kao osnovne komade namještaja za hodnik možemo izdvojiti ormarić za obuću, vješalicu i komodu. Poželjno je u hodniku imati jedan stolac, klupu ili pak sofu (ako to prostor dopušta) koja će poslužiti za lakše obuvanje, a ujedno za odmor. Slobodne plohe zidova mogu se iskoristiti ugradnjom polica za knjige i sitnice. Hodnici većih dimenzija mogu se opremiti i prilagoditi omiljenim aktivnostima te igri za djecu. Dekorativni elementi u hodniku od velikog su značenja i točka su na “i” cjelokupnom vizualnom dojmu. Postavite li galeriju obiteljskih fotografija ili slika na zid, vaš hodnik će dobiti poseban šarm i zaustaviti poglede posjetitelja.Također je dobrodošla jedna velika slika na zidu koja će upotpuniti dojam. Tepihom ćete postići ugodu i toplinu prostora.

Foto: screenshot/facebook

Također, jedna podna ili stolna lampa pridonosi osjećaju ugode. Mali ormarić za ključeve u zanimljivoj izvedbi, osim svoje funkcionalnosti, može izgledati vrlo efektno.Osim što je hodnik komunikacijska prostorija, ako je dovoljno velike kvadrature, može služiti i za ugradnju ormara te će na taj način rasteretiti ostale prostorije. Kod namještanja hodnika problem može stvarati nepromišljen raspored vrata koja će onemogućiti maksimalnu iskoristivost površine i u tom slučaju hodnik svesti samo na komunikacijsku prostoriju.

hodnik
1/8

1. Uređenjem hodnika prema vašim željama i potrebama, iskažite dobrodošlicu svima koji vam dolaze u posjet. Na taj način pokažite svoju osobnost i stil uređenja cijelog doma.

2. Izbor podne obloge u hodniku važan je zbog velike frekventnosti. Stoga birajte podnu oblogu koja će biti izrazito otporna na habanje, protuklizna i laka za održavanje.

3. Stilom uređenja, bojom i materijalima vizualno uskladite hodnik s drugim prostorijama koje su međusobno povezane kako bi se dobila skladna cjelina.

4. Nemojte hodnik pretrpavati nepotrebnim stvarima. Potrudite se da uvijek vlada red, inače tako mala prostorija ubrzo bi mogla postati zagušena nepotrebnim.

5. Kvalitetna rasvjeta u hodniku je neizbježna. Za uske hodnike najbolje rješenje bit će postavite li pravolinijski nekoliko ugradnih stropnih svjetiljki, radi što manjeg zauzimanja prostora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije