ekološki

Tekstili nove generacije, od recikliranih materijala, pravi su hit, posebno tepisi i zavjese

Emmezeta
15.03.2022.
u 12:36

Promotrite prostor - boje, motivi, teksture i vrste tkanina četiri su jednako važne karakteristike tekstila koje utječu na dojam koji se stvara u interijeru i ako ih pažljivo ne uskladimo i ne prilagodimo namjeni prostora

Ormare, komode, fotelje i krevete obično kupujemo za višegodišnje korištenje i inicijalni su komadi kojima uređujemo dom. No, ima detalja koje možemo češće mijenjati, a znatno utječu na atmosferu u prostoru. Izborom zavjesa, sagova, jastučića, navlaka za stolce, stolnjaka, posteljine ili dekica, na primjer, izražavamo i našu osobnost. No, i pri opremanju doma kućnim tekstilom lako se mogu potkrasti pogreške.

Foto: pixabay

- Promotrite prostor - boje, motivi, teksture i vrste tkanina četiri su jednako važne karakteristike tekstila koje utječu na dojam koji se stvara u interijeru i ako ih pažljivo ne uskladimo i ne prilagodimo namjeni prostora, možemo vrlo lako narušiti vizualni sklad u domu. Da bismo to izbjegli, najbolje je prije kupnje dobro razmisliti što želimo postići u uređenju i obratiti pozornost na sve karakteristike. Prije nego što kupite tkanine, zatražite uzorke tako da ih možete međusobno uskladiti – upozorava dizajnerica Ivana Matijevac.

Foto: Ankica Juričević

Napominje kako je tkanine važno promotriti baš u prostoru u kojem će biti postavljene. Posebnu pažnju treba obratiti na to kako izgledaju pod svjetlom u domu te kako se odnose prema postojećem namještaju i dekoracijama. Kod zavjesa, pogotovo onih prozračnijih, valja računati na to da boja može biti sasvim drukčija kada kroz nju prolazi danje svjetlo od one u trgovini pod umjetnom rasvjetom. Greška je i kad se u jednoj prostoriji kombinira više uzoraka jer tada interijer može izgledati natrpano i neuredno. Skuplji komadi kućnog tekstila, poput sagova i zavjesa, neka budu u neutralnim bojama. Dio kućnog tekstila, uz dekorativnu, ima i funkciju toplinske i zvučne izolacije, zaštite interijera od sunčanih zraka i neželjenih pogleda.

1/7

– Greška je podrediti funkcionalnost estetskom izgledu i trendovima – kaže Ivana Matijevac, dodajući kako treba voditi računa i o načinu održavanja kućnog tekstila te ga, ovisno o vrsti, povremeno glačati, odnijeti na kemijsko čišćenje... Imate li kućne ljubimce, treba izbjeći lepršave zavjese koje ih mame na igru te čupav sag koji će se teško čistiti od dlaka.

Ove godine, u svim novim kolekcijama poznatih brendova za opremanje doma dominiraju tekstili dobiveni od prirodnih i/ili recikliranih materijala tako da je naglasak stavljen, osim na dizajn, i na taj ekološki aspekt.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije