Mala škola uređenja

Stil koji je zaludio svijet, a vrlo je povoljno rješenje za interijer

industrijski stil
Foto: Promo fotografija
1/4
06.03.2016.
u 12:30

I privatni i javni prostori sve su češće u industrijskom stilu jer je šarmantan i neobičan, a namještaj i dekori lako su dostupni

Industrijski stil uređenja interijera posljednjih je godina sve popularniji diljem svijeta, pa tako i kod nas. Možemo ga vidjeti u starim potkrovljima, u stanu prijatelja i poznanika, ali i u luksuznim vilama.

Što je to što ovaj stil čini tako posebnim? Iako se čini grub i neudoban, interijer uređen u industrijskom stilu može biti i te kako oku ugodan, udoban i privlačan. Industrijski stil inspiriran je dobom industrijalizacije s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Ovaj stil uređenja specifičan je po tome što ćete u ovakvom interijeru vidjeti sirove materijale i neobrađene zidove koji su nekada bili skrivani i uljepšavani.

Foto: Promo fotografija

Samo za najhrabrije
Ako ste se već zasitili modernog minimalizma u svome domu, osoba ste s jasnim, izgrađenim i čvrstim stavom, a htjeli biste nešto novo i drugačije, okušajte se u uređenju u industrijskom stilu. Možda ste vlasnik stare hale, potkrovlja ili štale na rubnom dijelu grada i želite je preurediti u stambeni prostor, industrijski stil uređenja bit će idealan za to. Evo nekih smjernica koje je dobro znati prije samog uređenja i koje vam mogu olakšati nedoumice.

Nedovršeni stropovi, vidljive instalacije te vidljive čelične konstrukcije (grede i stupovi) temeljni su elementi za uspješno uređenje interijera u industrijskom stilu. Pored toga, zidovi od stare opeke i betonski pod, strop ili zid također su ključni faktori za postizanje cjelokupnog vizualnog dojma kad je riječ o uređenju u ovom stilu.

Sva će se ljepota uređenja u industrijskom stilu istaknuti ako uspješno kombinirate stare arhitektonske elemente s modernim. Drveni komadi namještaja jakih i čistih linija bez imalo uljepšavanja svakako će se dobro uklopiti u "cijelu priču", pri čemu trebate uzeti u obzir funkcionalnost i udobnost. Dekorativni elementi od metala (željezo, bakar, nikal) nezaobilazni su detalji u industrijski uređenom interijeru. Poželjno je da izgledaju potrošeno i staro. Potražite ih u podrumima i na tavanima te u antikvarijatima ili na sajmovima rabljenih stvari.

Foto: Promo fotografija

Grafike, murali...
Uvjerit ćete se da je uređenje u industrijskom stilu uz malo truda i umijeća financijski povoljan način uređenja. Kako biste još više doprinijeli industrijskom ugođaju u domu, postavite umjetnička djela kao što su grafike i murali. Dobro će doći stari prometni znakovi ili pločice koje ste možda negdje pronašli. Prostor ne biste smjeli prenatrpavati nepotrebnim stvarima i njima gušiti one elemente koji bi trebali doći do izražaja.

Kao spremište za suvišne stvari možete koristiti stare drvene ili metalne ormare koji se mogu naći u svlačionicama. Rasvjetna tijela u obliku podnih, stolnih ili visećih lampi koje izgledaju kao da im je mjesto u starim skladištima neka budu točka na i u industrijski uređenom interijeru.

Foto: Promo fotografija

>>Mudrim uređenjem doskočite svim manama života u suterenskom stanu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije