Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Suvremeni prostor s impresivnim pogledom na grad

14. srpnja 2018. u 08:30 10 komentara 10834 prikaza
kuca
Foto: Ivan Dorotić

Na obroncima Medvednice u sjeverozapadnom dijelu grada Zagreba smještena je obiteljska kuća koja je sve samo ne tipična za takvo idilično područje. Međutim, bez obzira na činjenicu što je smještena na obroncima, sama gradnja nije bila zahtjevna koliko bi se očekivalo zato što je teren smješten u idealnom nagibu prema jugu. Ovaj zanimljivi objekt potpisuje projektni ured SODA arhitekti, a autor jer Vedran Jukić te njegovi suradnik i suradnice: Nikica Kronja, Maša Medoš i Maja Šnajdar.

kuca | Autor : Ivan Dorotić Foto: Ivan Dorotić

Projekt je nastajao dvije godine, a izveden je od 2015. do 2016. godine za jednog privatnog klijenta, dok su investitori sami zaslužni za uređenje interijera. S obzirom na prostranost terena, odnosno površinu lokacije od 1630 kvadratnih metara, nije bilo ograničenja u gradnji pa je ukupna bruto kvadratura kuće 320 četvornih metara. Ono na što se pazilo pri projektiranju i gradnji jest iskorištavanje pogodnosti južne orijentacije pa je kuća smještena longitudinalno u smjeru zapad – istok, a takav je smještaj omogućio da se iz svake boravišne prostorije pruža spektakularan pogled na grad.

kuca | Autor : Ivan Dorotić Foto: Ivan Dorotić

Ono što privlači na prvu svakako je njezin interesantan dizajn. Naime, oblikovana je jednostavnom gestom izmicanja volumena kata u odnosu na volumen prizemlja. Takvim oblikovanjem stvorena su dva vrijedna vanjska prostora koji su ujedno funkcionalne ekstenzije interijera kuće. Naime, na zapadnoj strani obiteljske kuće nalazi se ulaz s parkirnim mjestima, a njih natkriva konzola na zapadu, dok se na istočnoj strani nalazi terasa s krovnim vrtom za roditelje.

kuca | Autor : Ivan Dorotić Foto: Ivan Dorotić

Još jedna prednost takvog oblikovanja jest što se natkriveni prostor može koristiti i za boravak vani, primjerice kao natkrivena terasa za blagovanje i slično. Prilikom projektiranja, planom je bila propisana “uvučena etaža“, a ona je u gradnji dobivena tako da je izmaknuta gornja etaža. Već spomenuta longitudinalna forma kuće svoju interijersku prostornu kompleksnost dobiva kroz varijacije poprečnih presjeka.

kuca | Autor : Ivan Dorotić Foto: Ivan Dorotić

Govoreći o interijeru, odnosno o funkcionalnoj organizaciji prostora, ona je vrlo jednostavna. Naime, u prizemnom dijelu kuće smještene su dnevne prostorije, dok gornji kat i podrum također imaju svoje funkcije. Naime, gornji je kat namijenjen spavaćem traktu, dok podrum ima servisnu namjenu. Jedna od najzanimljivijih prostorija je raskošan boravak oko kojeg se vrši organizacija kuće. Dvoetažni boravak postavljen je centralno te je vertikalno povezan s galerijom gornje etaže, s blagovaonicom i s kuhinjom koja se nalazi na istoj razini.

kuca | Autor : Ivan Dorotić Foto: Ivan Dorotić

Vidljiva je i povezanost s prirodom jer velike staklene stijene, načinjene od aluminijske konstrukcije, povezuju interijer kuće s vanjskim prostorom. Roditeljska spavaća soba i dječji trakt s prostorom za igru također su povezani, a tome služi galerija kao horizontalna veza. S te galerije se preko gornjeg prozora pruža već spomenut, poseban pogled na grad. Okrenutost prema jugu iskorištena je maksimalno pa veliki prozori orijentirani prema južnoj strani omogućuju upad sunčevih zraka tijekom zimskih dana, a njihovim prodiranjem duboko u prostorije kuće postiže se njezino pasivno zagrijavanje.

kuca | Autor : Ivan Dorotić Foto: Ivan Dorotić

Osim što je zanimljiv jer se prostire na dvije razine, dnevni boravak akumulira toplinu na obje etaže i distribuira je u ostale zone kuće. S obzirom na “ostakljenost“ obiteljske kuće, neki smatraju da bi boravak u njoj tijekom ljetnih dana mogao biti problem. Međutim, projektanti su i tom problemu doskočili sa zanimljivim, a jednostavnim rješenjem stoga je u ljetnim mjesecima kuća zaštićena od sunca pergolom i pokretnim žaluzinama.

kuca | Autor : Ivan Dorotić Foto: Ivan Dorotić

Za uređenje interijera zaslužni su sami klijenti pa se, kao i u eksterijeru, i u unutrašnjosti kuće provlače jednostavne i čiste linije s ponekim stilskim pomakom. Uporaba boja nije bila imperativ, već prevladavaju crni i sivi tonovi uz poneko “razbijanje“ detaljem poput jastuka boje vina ili biljaka smještenih u kutove prostorija.

Međutim, bez obzira na nedostatak “toplijih“ elemenata koji obično upotpunjuju prostor, on je i dalje stilski vrlo zanimljiv, a takav je efekt postignut uporabom namještaja različitih oblika, staklenim plohama koje dominiraju prostorom te drvenim elementima koji osiguravaju toplinu doma.

  • Avatar ambientocclusser
    ambientocclusser:

    Bez uvrede, ali što je tu zanimljivo? Dvije kocke, jedna mrvu pomaknuta? Meni takva gradnja izgleda kao "trafo stanice". I sve autohtono i prirodno raslinje i drveće raskrčeno kako bi se nabacila "engleska" trava. Pitanje trenutka kad će pri jačim ... prikaži još! oborinama erozija napraviti svoje. Jer takva trava nije prirodna ni sadržajna na padinama. Ovo je uglavnom nemaštovita konfekcija nimalo prilagođena podneblju, koja je možda bila moderna 1930 (npr vila savoy koju ovo čudo kopira, sagrađena još 1929), ali sada se hvaliti ogromnim staklenim stijenama i kvadar konstrukcijom kao "modernima" zvuči kao plaćeno ulizivanje. Pogledajte drugi klasični primjer: Kauffmanova rezidencija dizajnirana od Frank Lloyd Wrighta nije bagerom raskrčila šumu i nasipala zemlje da napravi travnjak. Uklopila se savršeno i sramota je da više od 80 godina kasnije, netko nezna uklopiti građevinu u okolicu, i još se hvali time.

  • Avatar maxist
    maxist:

    Po mojem poimanju dizajna, uvjeta gradnje, uklapanja u prostor itd -ovo je najveći mogući promašaj. ! Tombola-dozvola....- poput alpske kuće na obali mora. Arhitekti graditelji su prije 100 god bolje i temeljitije promišljali sve elemente i relacije okoline ,objekta i ... prikaži još! korisnika .....Ovo je za mene fulanac na kvadrat !.....traktat koji se može o tome napisati bolje da zadržim za sebe a razumjeti će svi iole pismeni tak i onak

  • sanikol:

    Tko je dao građevinsku dozvolu za ovaj objekt na padinama Medvednice.