Spasite situaciju

Što učiniti kad omiljeni trosjed postane noćna mora

Što učiniti kad omiljeni trosjed postane noćna mora
Foto: Thinkstock
1/2
12.10.2013.
u 00:14

Kako spasiti situaciju kada se uništi presvlaka na trosjedu i foteljama

Omiljena kutna garnitura koju ste – ponukani ekološkom svijesti, ali i dubinom budžeta – kupili prije pet, šest godina pokazala se potpunim promašajem.

Od omiljenog komada namještaja koji se, kada je riječ o udobnosti još uvijek dobro drži, nastao je pravi problem. Ekokoža koja je upravo u to vrijeme, oko 2006. i 2007. godine, uvezena na hrvatsko tržište i kojom su obložene tada vrlo popularne garniture i fotelje, bila je vrlo loše kvalitete. To se nije pokazalo odmah, nego nakon nekoliko godina kada su se počele 'ljuskati'. Mehanizmi za razvlačenje i ostali dijelovi namještaja koji su napravljeni u radionicama (još uvijek) nisu problem, pa ih je – s obzirom na uloženo – šteta baciti. Oštećenje je vidljivo na dijelovima koji se najviše troše – rukohvatima i površinama za sjedenje, a potom i na naslonima. Ne može se spriječili koliko god njegovali namještaj.

Tapeciranje i zamjena presvlake prvo je rješenje, no za razliku od kupnje u obrocima, to su radovi koji se plaćaju u gotovini i odjednom.

U nekim slučajevima stanje se može privremeno sanirati ako namještaj nije pretjerano uništen. Može se obnoviti parcijalno, samo rukohvati ili samo naslon ako je riječ o manjem oštećenju. No razlike u boji uvijek će biti vidljive jer, čak i da radite od iste bale, svaki materijal s vremenom blijedi. Koža je najskuplji materijal kada je riječ o presvlačenju namještaja, slijedi je zamjenska koža ili popularnija ekokoža pa tkanine.

Neke tkanine mogu doseći i cijenu kože ako je riječ o ručnom tkanju ili dizajnerskim rješenjima. Budući da su tapetarski obrti prilično traženi, raspitajte se i dogovorite unaprijed termin kada bi majstor mogao doći k vama po namještaj. Računajte da ćete bez njega biti do tjedan dana, ovisno o veličini zahvata koji valja obaviti i veličini namještaja. Tkanina se na namještaju dosta brzo haba, no jeftinija je za presvlačenje od kože i ekokože koja se pak nudi u dva cjenovna razreda – ona nešto jeftinija za naslone stolaca i sl. koja podnosi intenzitet do 5000 obrtaja (grebanja) ili ona čvršća, 30-ak posto skuplja i predviđena za 10.000 obrtaja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije