ŠARMANTNE KOSINE

Staro potkrovlje u Zagrebu adaptirano je u topao dom za 85 000 €

potkrovlje
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/12
03.04.2018.
u 14:37

Nekadašnje skladište pretvoreno je u topao i prostran dom četveročlane obitelji od stotinu kvadrata

Potkrovlja, mjesta u kojima su svi barem jednom htjeli živjeti, posebno su šarmantna i topla, no njihova adaptacija zna biti prilično zahtjevan posao i za arhitekte pri projektiranju i za vlasnike pri opremanju. Jedan stari potkrovni prostor u zagrebačkoj Zvonimirivoj ulici, koji je sve donedavno godinama služio kao skladište za stare stvari, trebalo je preinačiti u dom četveročlane obitelji s dvoje male djece.

Arhitektica Ksenija Sablić Grgić iz Aksa Studija u stotinjak je četvornih metara (po koeficijentima potkrovlja površina je 80 m2) trebala osmisliti jednu veliku te dvije dječje sobe, uz dnevni boravak, kuhinju i blagovaonicu otvorenog tipa te jednu kupaonicu i hodnik.

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Dimnjak je kamufliran garderobnim ormarom, najvećim u stanu. Otvara se s obje strane i u sebi krije četiri ormara

Zadani element u ogranizaciji tlocrta bio je vertikalni dimnjak usred prostora koji se nije smio rušiti. No, dobrim je promišljanjem taj nedostatak postao prednost, odnosno vizualna barijera između dnevnog prostora te hodnika i kupaonice.

Dimnjak je skriven

– Dimnjak je kamufliran velikim garderobnim ormarom s kliznim vratima, najvećim u stanu, koji zbog kosine krova nigdje drugdje ne bi stao. U njemu su zapravo četiri ormara, otvara se s obje strane te su s jedne smještene police, a s druge prostor za vješanje – objašnjava arhitektica.

Sljedeća prepreka bio je četverostrešni krov koji je dodatno snižavao ionako nizak prostor koji je onemogućavao normalno kretanje u uglovima tlocrta i uz vanjske zidove.

Trebalo je dobiti na visini u prostorijama za koje je neizbježno da u svakom njihovu dijelu možete normalno stajati, tako da je odluka pala na kuhinju i dnevni boravak.

– S dvije smo strane, južne i sjeverne, podignuli dvije krovne kućice te tako dobili na visini. Na taj je način omogućena postava velikih fasadnih prozora čime se dobilo puno prirodnog svjetla – dodaje Ksenija.

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Kuhinja je prostrana, puna pametnih rješenja koja štede prostor i ne čine ga pretrpanim

Osam mjeseci radova

Sljedeći zahtjev vlasnika bio je zaseban ulaz u svoj stan u potkrovlju, s obzirom na to da je ovdje riječ o obiteljskoj kući sa zajedničkim ulazom. Tako je nadograđeno vanjsko stubište, odnosno zatvoreni vjetrobran. Kompletna adaptacija prostora, izolacija krova, gradnja zasebnog ulaza te opremanje interijera vlasnike su stajali oko 85 tisuća eura.

– Najveći je izdatak bio krov koji je s vrhunskom izolacijom i prozorima stajao oko 120 tisuća kuna.

Cijeli proces, od početka radova pa do useljenja, trajao je nekih osam mjeseci. Renoviranje postojeće nekretnine bilo nam je puno isplativije nego investicija u novu – ističu vlasnici.

Namještanje je, naravno, bila zadnja stavka ovog projekta i ono još uvijek traje. Još je jedna dječja soba ostala neuređena, a ostatak stana opremljen je svime potrebnim za život ove mlade obitelji.

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Površina stana od stotinjak kvadrata dala je mogućnost da i dječja soba bude prostrana

Grede ostavljene

Krovne grede ostavljene su vidljivima kako bi se još više isticao dojam potkrovlja.

– Bilo nam je bitno da prostor bude svijetao, otvoren i prozračan. S obzirom na to da su vrata od jasenova drveta, a zidovi bijeli, prema supruginoj želji i ostatak smo stana uredili u sličnim tonovima. Svi podovi, osim kupaonskog na kojem su keramičke pločice, obloženi su hrastovim parketom i to nam se zasad pokazalo odličnim rješenjem – zaključili su vlasnici.

>>Samačka garsonjera: stari cigleni zidovi postali su joj zaštitni znak

Komentara 14

PO
poducavamvas
09:20 13.12.2014.

Uskoro će nam enkavejac imati cjenik, 10 dizanja fosni 100 kn, 20 250 kn :)), paljenje bušilice 100kn, proučavanje uputstva kako izmješati ljepilo za pločice 300, pa kada ih budemo pitali kako to 300 kn reći će ti to jeje intelektualni rad :))))

55
5555MM
08:58 13.12.2014.

Moje mišljenje je da je cijena ovog renoviranja uzaludno bačen novac. Ako je u prosjeku cijena izgradnje 500€/m2 uz normalne zidove,cca 100€m2 zemljište,100€/m2 komunalni doprinosi i priključci...te za ekstremna uredjenja još 100-200€/m2....Za 85000 € se dobije normalna prizemnica cca 100 m2,a ne prostor u kojem samo boravak ima normalan zid,a ostali služe samo djeci(po visini)...meni je ovo suludo,od visoke cijene,pa troškova energije za grijanje i hladjenje,itd...sorry

ZG
zgbzoran
11:20 13.12.2014.

mislim da bi puno prije kupio normalan stan za tu lovu i ne grčio se sa tim gredama, a pritom da me ne ubije buka kiše po prozorima i vrućina ljeti mi odnese više struje nego grijanje zimi. mislim da je to ludost, osim ako si investitor nije baš to želio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije