Make over

Stari tavan pretvoren u romantičnu oazu sa spavaonicom na galeriji

04.02.2018.
u 08:58

Prostor se proteže na 90 m2 četvornih metara, a njime dominiraju originalne drvene grede koje su stare koliko i sama kuća

Udahnuti nov život starom i zapuštenom prostoru veliki je izazov, posebice za dizajnere amatere, a upravo su takvi naši čitatelji Kruna i Mario Blaha koji su sami, prema vlastitim idejama, uredili stari tavan.

– Spomenuti je prostor dugo nekorišteni tavan obiteljske kuće građene 1968. godine u prigradskom naselju Ždralovi pokraj Bjelovara – objašnjava vlasnik dodajući da je kuća pripadala djedu i baki, a nakon renoviranja donje etaže prije 17 godina, sada je na red došao i tavan, odnosno prostor o kojem su puno razmišljali i koji su željeli urediti po svojem guštu.

– Tavan ima 90 četvornih metara i nekada je služio djedu za držanje kukuruza. Nas je oduvijek privlačio taj topli prostor, naročito svojom majstorskom izvedbom građe te tim starim drvenim gredama – objašnjava vlasnik fascinaciju potkrovljem i korake koje su poduzeli kada su konačno odlučili krenuti u akciju adaptacije:

– Ideja vodilja bila je da se pri renoviranju proba ostaviti vidljiva cijela drvena konstrukcija, upravo onakva kako ju je i djed zamislio davne 1968. godine. Supruga je najzaslužnija za idejna rješenja ili, kako ona kaže, viziju, a meni su ostala tehnička rješenja i izvedba – ponosno ističe gospodin Blaha priznajući da su neki zalogaji ipak bili preveliki za njega.

– Grube i stručne radove izvodili su ovlašteni majstori, a ostatak radova, sve koje smo mogli i znali, izveli smo sami – objašnjava. Kada su u pitanju boje, ovog puta vlasnici su ostali vjerni klasici, uz pokoju originalnu intervenciju. – Odlučili smo se za bijele tonove i ostavili drvene grede u originalnoj boji kako bi što bolje došle do izražaja i vjerno dočarale prostor kojem su, zapravo, glavni nosilac – zaključuje vlasnik dodajući da su on i supruga o svakom koraku dobro promislili.

– U prostoru je podno grijanje da ne bismo narušili estetiku linija, a kamin je električni, više je tu zbog estetske funkcije, ali ima i funkciju grijanja, za romantične trenutke. Posebno su ponosni na zasebnu spavaću sobu koja se smjestila na galeriju što joj daje intimu i privatnost u odnosu na ostatak prostora koji je otvorenog koncepta. Poseban detalj su ljestve kojima se dolazi na galeriju, naime, one datiraju iz 1968. godine, a originalna namjena bila im je – spuštanje kukuruza.

Kako je galerija prostrana, vlasnici u nju planiraju smjestiti, uz spavaću sobu, i biblioteku te ležaj za goste

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije