LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Svijet noviteta

Stari duh Zagreba oživljen spojem vintage detalja i industrijskog stila

06. ožujka 2017. u 10:45 0 komentara 879 prikaza
corso
Foto: Davor Puklavec/PIXSEL

Koliko ste samo puta mogli čuti kako starije generacije negoduju pod navalom modernih kvartovskih kafića i žale za vremenima u kojima su se u ugodnom interijeru, s laganom glazbom u pozadini, mogle pročitati novine uz šalicu ukusno pripremljene kave. Upravo u takvo doba, zlatno doba zagrebačkih kavana, vraća i novootvorena kavana Corso, nastala na ideji 28-godišnjeg Luke Lovrića, kojem je, nakon dugogodišnjeg bavljenja ugostiteljstvom, dosadilo raditi noćne smjene te je želio otvoriti mjesto kojem će temelj biti dnevna ponuda.

corso | Autor : Davor Puklavec/PIXSEL Foto: Davor Puklavec/PIXSEL

Odluka je pala na otvaranje kavane jer su ga odmalena fascinirale one stare zagrebačke, a danas ih je gotovo nemoguće pronaći. I uređenje je išlo potpuno u tom smjeru te se odlučio za industrijski stil, iako je, kako i sam kaže, njegova popularnost u laganom padu. Međutim, taj trendovski stil uređenja, pomalo kontradiktorno, odlučio je osvježiti podsjetnicima na vremena kako je nekad izgledalo ispijanje kava.

corso | Autor : Davor Puklavec/PIXSEL Foto: Davor Puklavec/PIXSEL

Stoga, mjesto nabave detalja nisu bile popularne trgovine namještaja, nego stari tavani, podrumi, buvljaci i antikvarijati, a u tomu mu je najviše pomogao Igor Recek, popularno zvani Gangster. Njegov je hobi čišćenje starih tavana i podruma, a kroz godine je naučio prepoznati vrijednost pojedinog predmeta pa danas bez problema sortira predmete ovisno o tome idu li u daljnju prodaju ili u otpad.

corso | Autor : Davor Puklavec/PIXSEL Foto: Davor Puklavec/PIXSEL

Osim podruma i tavana koji oživljavaju sjećanja na stare zagrebačke obitelji, dio predmeta je s buvljaka i iz antikvarijata, ali i iz privatnih kolekcija. Iako je Lovrić marljivo prije otvorenja skupljao detalje, njih je trebalo pažljivo odabrati i rasporediti pa je tu ulogu dobila Nevena Tomulić, zahvaljujući kojoj je prostor oživljen. Vođeni Lovrićevim idejama, studio Diz Viz i Ivica Mamić zaslužni su za trodimenzionalne vizualizacije, dok je Tomislav Gudlin tijekom cijelog projekta pomagao svojim umjetničkim idejama.

corso | Autor : Davor Puklavec/PIXSEL Foto: Davor Puklavec/PIXSEL

A mjesta za različite ideje bilo je mnogo jer je riječ o prostoru u kojem je oko 120 četvornih metara uslužnog prostora te se nalazi u kompleksu popularnog imena “staklenjak”, koji je pedesetih godina građen upravo za – ugostiteljstvo. Za to vrijeme ovaj je objekt bio iznimno moderan i napredan te je predstavljao preteču trgovačkog centra. Naime, u prizemlju se nalazila samoposluga, na katu je bila trgovina s odjećom, a napravljen je i prostor za dječji vrtić i njegovo dvorište. Takva robna kuća obuhvaćala je sve potrebe tadašnjeg kvarta, a otvoren je bio i snack bar te su se održavali plesnjaci, različite zabave, svadbe i krstitke.

corso | Autor : Davor Puklavec/PIXSEL Foto: Davor Puklavec/PIXSEL

No, krajem sedamdesetih godina sve je stalo i prostor više vremena biva napušten nego useljen – tek je tu i tamo dan u najam nekom uredu. Zadnjih dvadesetak godina prostor je bio devastiran pa su njegovi goli zidovi i razbijena stakla bili pravi izazov. Međutim, Lovrić ga je uspješno svladao jer su gosti prepoznali vrijednost ovakvog “old school” prostora te su već u šest ujutro poslužene prve kave radnicima koji rade od sedam, njih zamjenjuju umirovljenici do 11 sati, a nakon toga dolaze poslovnjaci u pauzi. Večeri su rezervirane za opuštanje uz zavidnu ponudu craft piva ili vina, a za što god se odlučili, jedno je sigurno – vraćat ćete se na novo putovanje u zagrebačku prošlost.

corso | Autor : Davor Puklavec/PIXSEL Foto: Davor Puklavec/PIXSEL

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.