LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Odličan ambijent kojim caruju vrijedne umjetnine i antikviteti

Prostrana građanska vila u okolici Britanskog trga pravi je mali muzej izuzetnih uspomena koje je vlasnica naslijedila od svojih roditelja
15. svibnja 2018. u 06:15 0 komentara 2712 prikaza
kuca vrhovec
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/40

Stara građanska vila u Zagrebu sagrađena početkom 30-ih godina prošloga stoljeća doživjela je nekoliko adaptacija, ali nikada nije mijenjala svoj tlocrt ni izgubila starinski štih zahvaljujući antiknom namještaju i detaljima, koji su svih ovih desetljeća zadržali svoje mjesto u prostranom domu.

Kako danas u ovom prekrasnom zdanju živi tročlana obitelj, koristi se samo dio njezina prostranog interijera, 180 m2 dviju etaža – 1. kata i potkrovlja, dok je stan u prizemlju u fazi mirovanja.

kuća vrhovec | Autor :  Jurica Gaolić/PIXSELL Foto: Jurica Gaolić/PIXSELL

Tlocrt se nije mijenjao
Životni prostor vlasnika podijeljen je u dvije zone – dnevnu koja se sastoji od dnevnog boravka i blagovaonice, radne sobe i kuhinje, te spavaću s tri sobe u kojima ima i modernijih komada namještaja, za razliku od zajedničkih prostorija za druženje. Upravo te sobe zadržale su raspored tipičan za starinske stanove, u kojima je kuhinja odijeljena od boravka i blagovaonice, koji imaju kružnu koncepciju jer su povezani velikim otvorima. Vlasnici, koja je kuću naslijedila od svojih roditelja, takav se raspored sviđa pa ga nikada nije ni pokušavala mijenjati.

kuća vrhovec | Autor :  Jurica Gaolić/PIXSELL Foto: Jurica Gaolić/PIXSELL

– Možda se čini nepraktično, ali ovako se iz kuhinje ne šire mirisi na ostatak stana i zastore koje nije jednostavno održavati jer zahtijevaju kemijsko čišćenje pa je njihovo pranje pravi pothvat – objašnjava. Jedinu prenamjenu doživjela je djevojačka soba uz kuhinju koja je sada postala ugradbeni garderobni ormar

kuća vrhovec | Autor :  Jurica Gaolić/PIXSELL Foto: Jurica Gaolić/PIXSELL

Atmosfera je najvažnija
Posljednja adaptacija dogodila se 2008. kada je sve u stanu mijenjano – instalacije, brušeni su i lakirani parketi, obnovljene kupaonice, uvedeni su klima-uređaji te tapecirani neki komadi namještaja. Jedino je kuhinja dobila novi shabby chic namještaj naručen od stolara.

– Većina namještaja je naslijeđena, odrastala sam okružena njime pa sam ga željela zadržati jer me podsjeća na djetinjstvo. Usto volim antikni namještaj jer daje toplinu prostoru, a meni i obitelji najvažniji je ugođaj u domu – kaže vlasnica dodajući kako bi rado unijela neki moderni komad u interijer, no to bi dovelo do zagušenja.

kuca vrhovec | Autor : Jurica Galoić/Pixsell Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Zato je svoje kuće za odmor – na obali i u Zagorju – uredila u modernom stilu, kombinirajući ga s antiknim detaljima, koje često nabavlja na svojoj omiljenoj nedjeljnoj destinaciji, sajmu antikviteta na obližnjem Britancu.

kuća vrhovec | Autor :  Jurica Gaolić/PIXSELL Foto: Jurica Gaolić/PIXSELL

>>Od ruševine do prave ljepotice: novi život stare kamene kuće

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.