Dašak Japana

Štapići za jelo ključna su dekoracija novog mjesta u Zagrebu

Filip Popović
08.12.2019.
u 07:00

Japanska Manga u centru Zagreba novi je sushi početak

Manga je nova gastro oaza koja će nam ubrzo postati nezaobilazna točka na putu prema užitku. Novo mjesto u obnovljenom Branimir centru prostire se na svega 30-tak m2 i podsjeća na uske japanske ulice. Njegova filozofija, poruka i ponuda novitet su koji dolazi kao pravo osvježenje u ponudi Zagreba. Japanska kultura, umjetnost i arhitektura, kao i japanska kuhinja na prvi pogled odišu jednostavnošću i minimalizmom. Ali kad se malo dublje zaviri u genezu japanskog minimalizma shvaćamo da iza finalnog produkta stoji duboka promišljenost prožeta brojnim pravilima ukorijenjenim u višetisućljetnu tradiciju.

S druge strane, suvremeni način života pod utjecajem zapadnjačke kulture ostavlja dubok trag na način života i vrijednosti kojima teži suvremeni Japan. Najupečatljiviji doživljaj suvremenog Japana ostvaruje se kroz njegovu suvremenu arhitekturu, kako reprezentativnu, tako i onu “običnu” – stambenu, ali i kroz suvremenu umjetnost kojom često dominira Pop Art izraz.

Foto: Filip Popović

Uređenju prostora Manga sushi bara pristupilo se imajući na umu sve prije navedeno. Već svojim zadanim gabaritima prostor je podsjetio na uske stambeno – poslovne zgrade rasute ulicama Tokyja čija su prizemlja u pravilu ispunjena skučenim ugostiteljskim prostorima koji se odlikuju minimalnim dizajnom uz maksimalnu funkcionalnost. Upravo tome se težilo pri uređenju Manga sushi bara. Uz usku kuhinju, djelomično skrivenu, a opet otvorenu pogledima posjetitelja Branimir centra, prostor bara čine dva stola, jedan hladnjak i mali prodajni pult – asketski, ali funkcionalno!

Foto: Filip Popović

Za dekor interijera, opet u minimalističkoj tradiciji Japana iskorištena su dva elementa; po jedan tradicionalni i suvremeni. Tradicionalni element predstavljaju štapići za jelo i to kao stilizirane letvice polutransparentne opne iza koje se nazire kuhinja, te dva para predimenzioniranih štapića kao jedini skulpturalni element u prostoru. Pop art koji prožima suvremenu japansku likovnu i filmsku umjetnost manifestira se kroz Manga strip, odnosno njegovu filmsku adaptaciju – anime. Sretna koincidencija blizine kino dvorana nametnula je Mangu kao logičan odabir suvremenog elementa uređenja u vidu zida oslikanog motivom u stilu Manga stripova, a u konačnici i odabirom imena lokala.

Foto: Filip Popović

Sushi će u Mangi biti konfekcijski. Ponuda obuhvaća najbolje namirnice te jednu od najboljih riža u Europi Nishiki Jume. Baza je losos koji će se izvrsno uklopiti u fuziju Japana i Europe. Pileći ramen s Udon rezancima, chirashi – razbacano jelo na riži i još mnogo toga od sad nam je dostupno u svega nekoliko minuta. U vremenu od 11 do 23 sata prolazak ovim dijelom grada od danas ima novi smisao.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije