LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Ova kuća je postala viralni hit, pogledajte zašto!

Nedaleko od Aarhusa nalazi se moderan dom od 300 m2 namijenjen četveročlanoj obitelji koja voli zelenilo, šetnje, tišinu i jednostavn život
03. prosinca 2019. u 10:19 0 komentara 6021 prikaza
kuća danska
Foto: Julian Weyer
Pogledajte galeriju 1/14

U okolici Aarhusa, drugog po veličini grada u Danskoj, smjestila se moderna obiteljska vila od 300 četvornih metara. Iako je riječ o gradu na obali, kuća je, prema želji vlasnika, građena na zemljištu nekoliko kilometara daleko od plaže, u šumskom okruženju.

Za projektiranje i unutarnje uređenje Ville R bila je angažirana tvrtka CF Møller, koja je odlučila zdanje potpuno otvoriti prirodi i pogledima izvana ugrađujući velike staklene stijene bez žaluzina i zavjesa. Tako se uspostavila komunikacija sa zelenilom i šumom, što je i bio cilj arhitektima.

kuća danska | Autor : Julian Weyer Foto: Julian Weyer

Pomoću velikih otvora moguće je pratiti izmjenu svih godišnjih doba koji utječu na boje, osvjetljenje, ali i atmosferu u domu. I eksterijer kuće – pročelje, terase, prilaz i vrt osmišljeni su tako da što više uranjaju u okoliš i da budu što prirodniji. Tradicionalnim materijalima kamenu i drvetu dodani su moderni – patinirani cink i staklo.

Kuća je napravljena na dvije razine – na jednoj je dnevna zona s jednom, glavnom spavaćom sobom, dok je donja razina, jednim dijelom ukopana u zemlju, rezervirana za djecu vlasnika i čini odvojivu cjelinu sastavljenu od spavaćeg i prostora za igranje te kupaonice. Te dvije razine povezane su unutarnjim stepenicama.

kuća danska | Autor : Julian Weyer Foto: Julian Weyer

Niža razina rezultat je više poštivanja urbanističkih propisa za taj kraj nego želje da se odvoji prostor za djecu. Naime, propisi nisu dopuštali veću visinu od prizemnice, pa je arhitektonski studio smislio nižu razinu, koja je micanjem dijela zemlje dobila velike otvore i dovoljno svjetlosti.

kuća danska | Autor : Julian Weyer Foto: Julian Weyer

Na glavnoj razini nalazi se open space sastavljen od kuhinje, blagovanja i dnevne sobe te roditeljska soba, kupaonica, gostinjski toalet i ostava. Kuća je uređena u minimalističkom i skandinavskom stilu, s dominacijom neutralnih tonova koje oplemenjuju tople smeđe nijanse.

kuća danska | Autor : Julian Weyer Foto: Julian Weyer

Dekorirajte Deset odličnih ideja za blagdansko uređenje hodnika koliba Norveška OBITELJSKA VIKENDICA Genijalna koliba u Norveškoj utopljena drvetom, kaminima, krznom...
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.