Svijet interijera

Stan umjetnice

stan
Foto: Tomislav Miletić PIXSELL
10.01.2017.
u 10:21

Svaki detalj u ovom domu ima svoju priču i svaki je isplaniran, nema kompromisnih rješenja.

Kada su prvi put stupili u stan od gotovo 90 kvadrata u samome središtu Zagreba, čipkasti zastori, smeđa vrata i zidovi nisu nimalo omeli Goranu Lolić i Gorana Vilija u naumu da novokupljeni dom preurede u industrijskome stilu. – Tamni namještaj i tamni podovi jednostavno nisu bili opcija i sama se od sebe nametnula potreba za bijelim parketom i zidovima. U dvorišnoj smo zgradi gdje zimi ne dobivamo puno svjetlosti pa smo ovim potezom poboljšali situaciju – objašnjava Gorana, koja inače stoji iza brenda Lolina kućna manufaktura pa sumnja u njezinu kreativnost pri uređenju stana uopće nije postojala.

Foto: Tomislav Miletić PIXSELL

S Goranom je stan intenzivno uređivala pet mjeseci. – Svakodnevno smo bojili, sređivali komade namještaja koje smo zatekli u stanu i one koje smo donijeli iz podstanarstva. Tjednima smo kitali, gletali i bojili zidove te kuhinjske pločice, lijepili naljepnice. Jedino što je odradio netko drugi jest bojenje starih, hrastovih parketa u bijelo te mijenjanje prozora i vrata Preuređivali su bez prvotne zamisli o tome kako će svaka prostorija izgledati. – Stan smo htjeli malo utopliti, a bojenjem parketa, zidova i vrata u bijelo dodatno smo ga posvijetlili i proširili. Budući da imamo hrpu detalja i sitnica na policama, mislim da bi vladao potpuni kaos da imamo zelene ili crvene zidove ili namještaj živih boja – navodi Gorana.

Foto: Tomislav Miletić PIXSELL

Kuhinjske su fronte oblijepili custom-made naljepnicama, a stare komade namještaja oživjeli DIY metodom. – Dizajnerskog namještaja baš i nemamo. Imamo Kvadrin kauč te nekoliko taburea u obliku računalnih tipki iz Kare designa. Žao bi mi bilo dati previše novca za komad namještaja kad ionako znam da ću ga htjeti promijeniti za nekoliko godina jer se stilski mijenjamo i volimo promjene u stanu. Moja je opsesija ionako djetinjastija i srećom jeftinija pa kupujem školski pribor, kutijice, drvene daske, zdjelice, tanjure i salvete.

Foto: Tomislav Miletić PIXSELL

Nije im bio problem dovući namještaj s krupnog otpada ili sa sajmova i buvljaka koje obilaze kad god otputuju. – Oni poslije naših intervencija ionako nemaju veze s komadom namještaja koji smo donijeli u stan. Oboje navode da u njihovu domu ne postoji nijedan kompromis – apsolutno sve što su htjeli, to su i napravili. – Kada smo poželjeli ciglu na zidu u dnevnome boravku, Goran je uzeo čekić i čitav dan tuckao dok nismo došli do nje. Nismo robovali ustaljenim razmišljanjima o tome kako stan treba izgledati i što treba sadržavati, već smo se vodili svojim željama i proveli ih baš sve – objašnjava vlasnica.

Foto: Tomislav Miletić PIXSELL

Omiljeni dio stana im je balkon, a svaki su njegov centimetar u preuređenju također u potpunosti iskoristili. – Ljeti tamo imamo dvije škrinje s jastucima po mjeri, stol koji stane između te je prepun začinskog bilja. Božićne lampice upaljene su tijekom cijele godine. Pustimo si Arsena, večeramo i prebacimo noge preko ograde – ponosno ističe.

Foto: Tomislav Miletić PIXSELL

Upravo tako uživali su i tijekom prvih nekoliko dana nakon uređenja kada bi otvorili dvokrilna vrata koja spajaju dnevni boravak i spavaću sobu te s divljenjem promatrali novouređeni životni prostor. Modernog izgleda, s mnoštvom pop art i filmskih detalja, poznatih stihova Johnnyja Casha i Boba Dylana, komodom u obliku klavira te brojnim natpisima, svjetlećim reklamama i grafitima stan mami svakog ljubitelja interijera da sjedne na jednu od ručno preuređenih klupa i upija raznolikost detalja oko sebe.

Foto: Tomislav Miletić PIXSELL

Ipak, Gorana i Goran naslućuju da ovo nije finalni izgled njihova doma. – U našem stanu promjene su jako česte i mislim da ovo nije ni približno njegovo konačno stanje. Nedavno smo promijenili kuhinjsku radnu površinu u pohabano drvo te stavili još neke drvene detalje. Već imamo u planu obojiti špajzu u crno, ispisati recepte po zidovima, hrpu limenih kutija s Hrelića obojiti autolakovima, dizajnirati podnu naljepnicu... Unatoč uloženoj energiji i trudu, uopće ne bih žalila da ga u potpunosti uništimo i počnemo ispočetka puniti, ali s više prirodnog drva i portugalskim pločicama, čak i na zidu spavaće sobe – napominje Gorana

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije