sjajan posao

Stan od 50 kvadrata izgleda puno veće i vrlo glamurozno

Foto: Privatni album
1/17
07.03.2022.
u 09:48

Dizajnerica je imala zadatak osmisliti vizualni identitet ovog stana u Beču, a kuhinja, parket i pločice bili su baza jer su došli sa stanom

Urediti stan male kvadrature raskošno, s impresivnim komadima namještaja i hrabrim materijalima a da se ne zaguši prostor, prava je umjetnost. A upravo to pošlo je za rukom dizajnerici Sonji Marčeti Stojanović, koja je uredila ovaj predivni stan u Beču.
– Riječ je stanu u zgradi u novogradnji, u kojem su bili novi parket i pločice, a vlasnici su sami odabrali kuhinju tako da je moj zadatak bio osmisliti vizualni identitet cjelokupnog prostora s tim već zadanim elementima i stvoriti dom kakav su oni zamislili – objašnjava dizajnerica.

Foto: Privatni album

– To je bio nov stan, u novom urbanističkom dijelu Beča, hladan i prazan, bez duše. Prazna ljuštura kojoj je trebalo dati sve ono što čini dom. Da bi došlo do toga, trebalo je najprije prostor učiniti toplim, a ono što mi je bio najveći izazov jest činjenica da sam morala pronaći način kako da svoju viziju pomirim s prostorom. Naime, ja sam taj prostor zamislila da djeluje veliko i prostrano, a bila sam ograničena površinom od svega 50 četvornih metara – ističe dizajnerica svu problematiku s kojom se suočila.

Foto: Privatni album

– Stan se nalazi u prizemlju, stoga sam se odlučila ostaviti ga u bijelome. Ali akcenti nisu smjeli nedostajati. Tako da sam se odlučila za crno-bijele pruge, koje se nalaze u sredini dnevnog boravka i tako ističu i podižu cijeli prostor koji spaja kuhinju s dnevnim boravkom – zaključuje dizajnerica. No tu, naravno, priči nije kraj te je crnu odlučila koristiti kao lajtmotiv u ovom interijeru pa se tako ta (ne)boja proteže kroz cijeli stan povezujući ga u cjelinu.

Foto: Privatni album

– U blagovaonici sam odlučila na interesantan način ukrasiti veliki bijeli zid. Umjesto klasično povješanih slika napravila sam malu inverziju i rezultat je uistinu odličan! – ponosno ističe. Svoju ideju s početka priče, da u dom unese toplinu, realizirala je dodavanjem zanimljivih zavjesa.

– Toplinu doma ovom stanu daju zavjese koje su “nude” boje i ne ističu se previše u prostoru, ali ga omekšavaju i daju mu karakter – objasnila je.

Foto: Privatni album

No centralni komadi, koji su ujedno i vizualno središte stana – sofe – nešto su što je dizajneričinu srcu milo.
– Baby blue sofa i old rose day bad kauči moj su dizajn, kao i boxspringbed u spavaćoj sobi. Napravljeni su prema mom idejnom rješenju, tako da su to i unikati – objasnila je i istaknula kako je riječ o visokokvalitetnom plišu koji, osim što ima dekorativnu i funkcionalnu ulogu, stanu daje i dozu luksuza.

Foto: Privatni album

– Detalji koji upotpunjuju priču odabrani su u zlatnim tonovima, primjerice konzola ispred crno-bijelog zida koja daje osjećaj elegancije. S obzirom na to da je riječ o manjem stanu, dizajnerica se sve vrijeme borila s odabirom namještaja kako bi se izbjegao osjećaj pretrpanosti, što bi prostor vizualno učinilo još manjim.

1/11

– Kako prostor ne bi izgledao natrpano, odabrala sam stakleni stol i prozirne stolce, a istu filozofiju slijedi i klub-stolić uz kauč. On je također od stakla, ali sa zlatnim detaljima. Stakleni elementi ne zatvaraju prostor i daju mu osjećaj lakoće i zato su bili moj izbor pri uređenju ovog stana – objasnila je odabir namještaja.

Foto: Privatni album

Kamini, odnosno konzole kamina u modernim su stanovima trend već nekoliko godina. Takav je slučaj i ovdje, s tim da je ispod TV-a postavljeno samo postolje kamina, dok je pozadina obojena u crno. Na prvi pogled djeluje kao da je riječ o pravom kaminu, iako je zapravo riječ o još jednom stilskom elementu kojem je cilj dodatno naglasiti taj luksuzni moment u stanu.
Kada govorimo o spavaćoj sobi, bojama se ona nastavlja na monokromatsku filozofiju uređenja pa u njoj prevladavaju crno-bijele kombinacije. Poseban izazov bila je kupaonica, koja je djelovala bezlično.

Foto: Privatni album

– Ideja je bila napraviti kupaonicu inspiriranu luksuznim klubovima pa sam na zidove po cijeloj slobodnoj površini stavila ogledala, a zid iznad WC-a i strop obojila sasvim u crno. Kako bih sakrila mali otvor za brojilo za vodu, stavila sam sliku na jednu ukrasnu daskicu, na koju mogu staviti potrepštine – zaključila je dizajnerica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije