Spužva za pranje posuđa je vjerojatno jedan od najprljavijih predmeta koje svakodnevno koristimo i prepuna je bakterija.
- Bez puno razmišljanja budimo sigurni kako je to jedan od najkontaminiranijih predmeta koje koristimo - ističe dr. Philip Trieno, stručnjak iz odjela za mikrobiologiju i patologiju na NYU Langone i autor knjige "Tajni život mikroba". Prema njegovu mišljenju, nakon svakog korištenja spužvicu treba dezinficirati. Činimo li to baš svakodnevno?
Kada smo uklonili ostatke hrane iz prljavog posuđa, pribora za rezanje i obradu hrane, obično je isperemo u toploj vodi i ostavimo vlažnu u sudoperu do ponovnog korištenja.
To je plodno tlo za razvoj bakterija. Da bi se to spriječilo, spužvicu treba staviti u izbjeljivač. Recept je, primjerice, 9 čepova vode i čep izbjeljivača. Neka ostane potopljena pola minute.
- Dovoljno - ističe Philip Trieno, ali i dodaje kako otopinu za izbjeljivanje ne treba ponovno koristiti. No, problem je u tome što je izbjeljivač kemijski proizvod koji može biti opasan za zdravlje. Stoga, u pomoć neka priskoči mikrovalna pećnica. Spužvicu je potrebno staviti u posudu s vodom i pripaziti da voda za zavri. Nakon toga spužvu treba osušiti.
Loš miris spužve za pranje znak je da je kontaminirana i to je pravo vrijeme da je bacite i koristite novu.