Higijena u sudoperu

Spužvice za pranje posuđa su među najkontaminiranijim stvarima u kuhinji

spužve
Foto: Thinkstock
1/3
01.06.2015.
u 15:33

Najveća je pogreška nakon korištenja vlažnu spužvicu ostaviti u sudoperu. To je poziv za razmnožavanje bakterija!

Spužva za pranje posuđa je vjerojatno jedan od najprljavijih predmeta koje svakodnevno koristimo i prepuna je bakterija.

- Bez puno razmišljanja budimo sigurni kako je to jedan od najkontaminiranijih predmeta koje koristimo - ističe dr. Philip Trieno, stručnjak iz odjela za mikrobiologiju i patologiju na NYU Langone i autor knjige "Tajni život mikroba". Prema njegovu mišljenju, nakon svakog korištenja spužvicu treba dezinficirati. Činimo li to baš svakodnevno?

Kada smo uklonili ostatke hrane iz prljavog posuđa, pribora za rezanje i obradu hrane, obično je isperemo u toploj vodi i ostavimo vlažnu u sudoperu do ponovnog korištenja.

Foto: pixabay

To je plodno tlo za razvoj bakterija. Da bi se to spriječilo, spužvicu treba staviti u izbjeljivač. Recept je, primjerice, 9 čepova vode i čep izbjeljivača. Neka ostane potopljena pola minute.

- Dovoljno - ističe Philip Trieno, ali i dodaje kako otopinu za izbjeljivanje ne treba ponovno koristiti. No, problem je u tome što je izbjeljivač kemijski proizvod koji može biti opasan za zdravlje. Stoga, u pomoć neka priskoči mikrovalna pećnica. Spužvicu je potrebno staviti u posudu s vodom i pripaziti da voda za zavri. Nakon toga spužvu treba osušiti.

Foto: pixabay

Loš miris spužve za pranje znak je da je kontaminirana i to je pravo vrijeme da je bacite i koristite novu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije