LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Svijet noviteta

Ne skidate cipele prije ulaska u dom? Evo zašto biste trebali!

Bosonogi imate bolju ravnotežu, snažnije noge, ali i prljavštinu, bakterije te kemikalije koje vrebaju s vaših cipela ostavljate van dometa doma
26. studenoga 2019. u 06:00 0 komentara 1373 prikaza
Foto: Shutterstock

Neke kulture, većinom poštuju pravilo o izuvanju prilikom ulaska u dom, no jeste li znali neke od benefita koje ostvarujete vi, ali i vaš dom, ovom navikom? Kod nas su mišljenja o toj temi podijeljena, no takav stil života ima svoje benefite.Neke od njih navodi bobvila.com

Manjak prljavštine 

Izuvanje cipela prije ulaska u dom smanjit će količinu prljavštine koju unosite jer ona se nakuplja na svim mogućim dijelovima obuće, a nerijetko se radi o baš onim dijelovima koje je teško očistiti. 

S druge pak strane, izuvanje prije ulaska u dom u zimskim i jesenskim danima riješit ćete se dodatnih pranja podova jer će onda blato, ali i snijeg ostati izvan doma.

Manjak toksina

Mnogi toksini u vaš dom ulaze putem obuće, a najgori od njih je sastojak asfalta. Naime, Sveučilište Baylor zaključilo je kako kod osoba koje žive u mjestima s asfaltom od katrana, raste rizik od nastanka raka. 

Čestice katrana, ali i drugi toksini mogu se jednostavno skupiti na cipele te brzo dospjeti u vaš dom.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Zdravlje

I brojne druge kemikalije dospjet će u vaš dom putem cipela, a mikrobiolog Charles Gerba, sa Sveučilišta u Arizoni, zaključio je kako na cipelama unosimo bakterije koje uzrokuju infekcije kakve su meningitis, proljev te upala pluća.

S druge strane, istraživanje iz Houstona utvrdilo je kako 40 posto ukupno testiranih cipela sadrži bakterije otporne na sredstva za čišćenje te na antibiotike.

Manje izlaganje kemikalijama

Domovi koje okružuju zelene površine izloženi su brojnim kemikalijama koje se koriste za održavanje travnjaka, stoga izuvanje cipela prije ulaska znači i izlaganje manjem riziku od kemikalija. 

Snažnije noge

Ortopedija tvrdi kako čak nekoliko koristi proizlazi iz bosonogog kretanja pa tako ubrajaju bolju ravnotežu, snažnije noge te poboljšano držanje.

Toplo - hladno Nije svaka bijela ista, evo kako pronaći idealnu nijansu za svoj dom! Genijalno Zagrebački odvjetnik ima bolji ured nego momci s Madisona

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.