LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

Šest najvažnijih stvari o kojima treba misliti pri uređenju male blagovaonice

Radi li se o blagovaonici koja se nadovezuje na kuhinju ili dnevni boravak, treba paziti da je stilski i koloritno usklađena s ostatkom prostora
26. srpnja 2022. u 07:00 0 komentara 483 prikaza
stolovi za blagovaonicu
Foto: Promo fotografija

Uređenju blagovaonice treba pristupiti s puno važnosti budući da je to mjesto u domu gdje se okupljaju obitelj i prijatelji. Mala blagovaonica mora biti funkcionalna i maksimalno iskorištena. Osim toga, važno je potruditi se prilikom uređenja dati joj i šarm koji ona zaslužuje.

moderna blagovaonica | Autor : Promo/Eva Virc Foto: Promo/Eva Virc

Ako je vaša mala blagovaonica zasebna prostorija, može se urediti u bilo kojem stilu pazeći pritom na osnovna pravila uređenja malih prostora. Radi li se pak o blagovaonici koja se nadovezuje na kuhinju ili dnevni boravak, treba paziti da je stilski i koloritno usklađena s ostatkom prostora. Odabir stola, koji je osnovni element svake blagovaonice, od velikog je značenja.

moderna blagovaonica | Autor : Promo/Eva Virc Foto: Promo/Eva Virc

Izbor stola

Stol za malu blagovaonicu ne smije biti velikih dimenzija i masivan kako se ne bi dobio dojam prenatrpanosti. Okrugli ili ovalni stol omogućuje nesmetano kretanje u malom prostoru, a onaj s mogućnošću razvlačenja svakako će biti pravi izbor. Preporučujem stol izrađen od stakla ili pleksiglasa kroz koji svjetlost nesmetano prolazi sa svih strana, pa se samim time prostor doima vizualno većim. I izbor stolica za malu blagovaonicu također je značajan. Birajte one koje nemaju visoki naslon kako se ne bi stvorila vizualna prepreka. Treba izbjegavati stolice s rukonaslonom jer one zauzimaju više prostora, kao i one s nogama izbočenim prema van. Usto, postavljanjem klupe u malu blagovaonicu štedi se na prostoru i dobiva više mjesta za sjedenje. Klupa svojom izvedbom može biti zanimljiv vizualni element u prostoru postavimo li na nju jastuke s prikladnim uzorcima i bojama.

moderna blagovaonica | Autor : Promo/Eva Virc Foto: Promo/Eva Virc

U iznimno maloj blagovaonici, u kojoj nema mjesta komodi za odlaganje čaša i tanjura, dobro će doći viseći ormarići ili pak police na zidu koje će osim svoje funkcionalnosti pridonijeti i estetski zanimljivom rješenju.

Boja za zidove

Boja zida u maloj blagovaonici kao i u drugim malim prostorijama u pravilu treba biti svjetlija, nježnih tonova, koja će prostoru dati dojam prozračnosti, lakoće i vizualno većeg prostora. Volite li pak žarke boje (crvena i narančasta), koristite ih u manjem omjeru u kombinaciji sa svijetlim (bež, bijela, svijetlosiva).

blagovaonica | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Rasvjeta

Dotok dnevnog svjetla iznimno je važan pa preporučujem prozore ostaviti bez zavjesa ili pak izbor svijetlih, nenametljivih i prozračnih zavjesa. Za manje blagovaonice postavljaju se rasvjetna tijela manjih dimenzija, ali jačeg intenziteta rasvjete. Iznad stola poželjna je visilica koju je potrebno spustiti niže do stola. Na ovaj način postiže se intimnost i toplina u prostoru.

Nemojte zanemariti vašu malu blagovaonicu izgovarajući se na nemogućnost dekoriranja. Male prostorije imaju svoj šarm, a pravilno usklađenim bojama i elementima naglasite taj šarm još više.

blagovaonica | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Dodajte ogledalo

Odabirom svijetlih boja vizualno povećajte vašu malu blagovaonicu. Pojedinim detaljima u žarkoj kontrastnoj boji dajte fokus na određeni element u prostoru. Postavite ogledalo na jedan ili dva zida. Na taj ćete način dobiti dojam većeg prostora.

blagovaonica | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Pedesete su in

Nemojte birati glomazni masivni stol koji će prenatrpati prostoriju. Birajte stol manjih dimenzija s mogućnošću razvlačenja. Stol okruglog i ovalnog oblika omogućava vam lakše kretanje u malom prostoru. Ako kupujete namještaj, budite inspirirani dizajnom pedesetih godina prošlog stoljeća. Tipični skandinavski namještaj kombinacija je ravnih linija i zaobljenih detalja.

stolovi za blagovaonicu
1 / 9

Funkcionalnost na prvom mjestu

Mala blagovaonica mora biti funkcionalna, zato je važna iskoristivost svakog centimetra. Postavite klupu sa spremištem za odlaganje stvari uza zid ili u kutu. Na taj način dobit ćete i više mjesta za sjedenje.

Mala škola uređenja Osobnost u prostoru postiže se dobro odabranim i usklađenim detaljima kuhinja uređenje doma Trikovi uz čiju pomoć je lako osvježiti kuhinju bez velikih ulaganja karanfil opojan miris Najmirisniju ljetnicu lako je uzgojiti, treba vam samo mala teglica
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.