HOME-OFFICE u Zagrebu

FOTO Dom i ured u 40 m2: sjajan spoj dizajna, funkcija i dobrih materijala

stan
Foto: Josip Regović
1/9
06.07.2015.
u 13:00

Osmišljavanjem prostora dobiven je “home office”, dom i radni prostor strankinje koja voli Zagreb

Simpatični stan od 40-ak četvornih metara u centru Zagreba ima dvostruku funkciju – to je zagrebački dom poduzetnice iz inozemstva, ali služi i kao radni prostor. Osmisliti prostor s tim funkcijama i napraviti temeljitu adaptaciju bio je projektni zadatak arhitektica Edite Geci i Tatjane Cafuk iz Studija Geci. “Home-office”, kako se popularno zovu takvi stanovi, osmišljen je da brzom transformacijom kvalitetno ispuni svaki zadatak.

– Zatečeni raspored prostorija imao je dobru južnu orijentaciju, no svojim rasporedom nije odgovarao novom programu. Kako bismo dobili jedinstveni prostor i maksimalnu količinu svjetlosti u svim dijelovima stana, srušili smo pregradni zid koji je odvajao postojeću nišu za spavanje te smo kuhinju povezali s dnevnim boravkom. Tako smo dobili “open space” s izdvojenom kupaonicom i vanjskim prostorom, pa stan možemo funkcionalno podijeliti na servisnu zonu hodnika u kojemu su ugrađeni ormari, spremišta te korisnu zonu centralnog dnevnog prostora koji se prema potrebi transformira – ističe arhitektica Edita Geci.

Foto: Josip Regović

Sklopi me, otklopi me

Funkcionalnost i fleksibilnost bile su niti vodilje pri postavljanju koncepta pa s obzirom na to da je tlocrtna površina ograničena, vertikalni zidni elementi u sebi imaju integrirani krevet, stol za blagovanje i radni stol.
Sama funkcija i dimenzija prostora sugerirala je odabir materijala i izbor boja, a one su često u interijerima koje radi svojevrstan potpis arhitektice Geci. Izbor je pao i na jednostavne minimalističke plohe svijetlih tonova od oplemenjenih iverala i lakiranih ploča medijapana. Sav taj namještaj dizajniran je u Studiju Geci.

U kuhinji i kupaonici postavljen je bijeli epoksidni pod kako bi se uklopio u dizajn stana. U ostalim dijelovima stana postavljen je parket.

Foto: Josip Regović

Vizualno povećanje

Zidni elementi u kuhinji ostakljeni su zatamnjenim ogledalom radi postizanja veće dubine prostora, ali i igre rasvjetnih tijela iznad šanka i kuhinjske radne plohe. Ostatak rasvjetnih tijela grupirano je u prostoru kao sklop neutralnih tuba u stropu, kao neizravna zidna rasvjeta te samostojeće lampe. Zavjesa, koja je integrirana u zidni element televizora i biblioteke, služi kao pomična barijera, čime se postiže intimnost i odvojenost prostora boravka i spavanja. Komadni namještaj je u neutralnim bež i crnim tonovima. Garnitura za sjedenje naručena je od hrvatskog proizvođača Sedile.

Foto: Josip Regović

Vlasnica stana obožavatelj je skandinavskog dizajna pa je stoga većina komadnog namještaja iz Ikee. Tepisi, naručeni od talijanskog proizvođača Coren, u plavim su tonovima kao i tapecirana leđa kreveta.

– Minimalnim intervencijama u prostoru te ormarima s ugrađenim pomičnim elementima, stan se oslobodio suvišnih detalja te dobio veću osvijetljenost i prozračnost – ističu arhitektice, dodajući i kako je taj koncept vlasnici omogućio da prostor koristi i transformira po svojoj potrebi i dnevnom ritmu.

>>Luksuzni stan u centru Zagreba sa štihom Istoka: savršeni spoj probranih komada i boja

Komentara 1

ZP
zvonko.pavlekovic1
21:43 07.07.2015.

Jako lijepan to uređen stan imam i ja mali stan od 38m2 pa bi ga renovirao u dvosobni trebam savjet i da li se to što plaća

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije