LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Kako to izgleda kada dizajnerica uređuje svoj stambeni prostor

Cilj dizajnerici Ani Pall bio je stvoriti suvremen, kvalitetan i vizualno dugovječan interijer koji neće izaći iz mode za sezonu-dvije
23. siječnja 2020. u 06:00 7 komentara 30089 prikaza
stan Ana Deg
Foto: Antun Cerovečki
Pogledajte galeriju 1/7

U uređenju svoga stana, malog bijelog stilskog bombončića u središtu Zagreba, mlada dizajnerica interijera Ana Pall vodila se istim idejama kao i kada uređuje domove svojih klijenata.

Cilj joj je i ovdje bio stvoriti suvremen, kvalitetan i vizualno dugovječan interijer, ali ne i trendovski i banalan koji će izaći iz mode za sezonu-dvije. Istodobno, iako je prostor doživio kompletnu adaptaciju, Ana Pall htjela je sačuvati neke elemente u stanu koji bi podsjećali na činjenicu da je riječ o starinskom građanskom stanu s visokim stropovima.

stan Ana Deg | Autor : Antun Cerovečki Foto: Antun Cerovečki

– Opremanje interijera velika je financijska investicija i smatram da mora biti isplativa te interijer mora izgledati jednako aktualno danas kao i za desetak godina. Dobar dizajn je dugovječan dizajn – smatra Ana. No, prije uređenja, zbog dotrajalih instalacija, stanu od 35 m² trebala je kompletna adaptacija. Ona je uključivala nove instalacije struje, vode i plina te nove podne i zidne obloge u kupaonici kao i sanitarije, podove na terasi te renoviranje originalne starinske stolarije. Stolarija i hrastov parket, koji je samo pobrušen i lakiran, poveznice su između modernog, minimalističkog namještaja sa starinskom notom koju je Ana htjela zadržati u stanu.

Kompletna adaptacija

Renoviranje je uključivalo i rušenje zidova: od dviju malih prostorija napravljena je spavaća soba, a jedna je vrata, koja su se pokazala potpuno nepotrebnima, Ana dala zazidati. No, tu se rodila originalna ideja: mlada dizajnerica odlučila je ostaviti dekorativni starinski okvir vrata kao ukras, što čini još jednu stilsku poveznicu suvremenog i klasike. Svi ormari i zidni paneli rađeni su po mjeri, dok su krevet, stolci i sjedeća garnitura kupljeni kao gotov namještaj. Konačni rezultat je ono što je Ana i htjela – jednostavan, nepretenciozan stan koji je prije svega funkcionalan i udoban. I s malo detalja.

stan Ana Deg | Autor : Antun Cerovečki Foto: Antun Cerovečki

– Uvijek pazim da ne pretjeram u detaljima. Stoga i u mome stanu postoji samo nekoliko zanimljivih vizualnih elementa koji čine prostor privlačnim – objašnjava vlasnica. Kada su boje u pitanju, za bazu je odabrala bijelu i boju pijeska, s crnom i sivom koje se nalaze na detaljima (jastuci, prekrivači, stolić, kauč...) kako bi se naglasili.

Detalj koji se svakako najviše ističe i privlači pozornost jest reprodukcija slavnog meandra Julija Knifera.

Ana Pall priznaje kako je prilično kasno otkrila opus našega poznatoga slikara kojem ju je privukla njegova jednostavnost i vizualna jačina koja se odlično uklapa u suvremene interijere. Poseban biser u stanu je prostrana terasa kojoj je Ana posvetila veliku pažnju. I to zbog posve prozaičnog razloga – ima naviku provoditi jutra i večeri na terasi uz šalicu kave i cigaretu.

stan Ana Deg | Autor : Antun Cerovečki Foto: Antun Cerovečki

– Terasa je moja mala oaza mira, a pogled na zelenilo, iako je umjetno, smiruje me i opušta – naglašava Ana te dodaje kako je omiljeni kutak u stanu opremljen sjedećom garniturom branda Zanotta, dok je pod obložen gres pločicama neutralne sive boje. Posebna pažnja dana je i rasvjeti. Kombinirala se zidna, podna i stolna rasvjeta kako bi se dobilo što kvalitetnije osvjetljenje prostora koje ima netipičnu visinu od 380 cm.

>>FOTO Mladenački stan: uz malen budžet do originalnog interijera

 • bastovanka:

  Grozno. Toliko uzasava sterilnoscu da sam se morala registrirati da prokomentiram! Ne bih tu zivjela da mi dzaba daju. I kao visnja na vrhu, plasticno cvijece :( Jedino je kupatilo lijepo.

 • Avatar Korny87
  Korny87:

  Ježim se bijele boje.

 • Kokolo:

  Kao apartman za iznajmljivanje, a ne prostor u kojem netko stalno zivi. Bezlicno, bez osobnih detalja ... Bijelo treba biti na vecini stvari, ali danas ima tako divne dekoracije i razlicitih materijala da podignu tu bjelinu. Spavaca soba je kao ... prikaži još!o samostanska izba... Prekrasan prostor, ali moglo je i bolje... Zivlje.