Brački komadić raja na zemlji

Rustikalnu supetarsku oazu Skandinavci obožavaju

belvedere
Foto: Arhiva VL
1/9
21.03.2014.
u 00:00

Krajem 19. stoljeća ova vila uz bazen bila je štala, a danas je mjesto za odmor iz snova...

Usputni pogled na izvanjski izgled zna biti jako varljiv. I sami smo se na trenutak zavarali našavši se u jednoj bračkoj kali u kojoj se, iza desetljeća starih, smeđe obojanih drvenih ulaznih vrata, krije kompleks apartmana koji slobodno mogu konkurirati za jedan od ljepših na hrvatskoj obali.

Ulaskom u jedno u nizu tradicionalnih supetarskih dvorišta otvara se pogled na, praktički, još jednu uličicu samu za sebe, u kojoj su na tri etaže smještene četiri pitoreskne kamene kućice, konoba, ljetna kuhinja i bazen.

Foto: Arhiva VL

Šest godina radova

Prije 13 godina na tom su se mjestu nalazili vremenom načeti i trošni ostaci imanja čija povijest seže još u kraj 19. stoljeća. Bile su tamo tek jedna kuća i konoba te nekoliko pomoćnih, gospodarskih objekata.

Vlasnik Željko Rendić uz pomoć supruge Mire, odlučio je renovirati svoju djedovinu te jedan dio namjeniti za iznajmljivanje turistima. Radovi su trajali šest godina, prije sedam su u potpunosti završili završili i uključivali su gotovo kompletnu renovaciju. Ideja je bila da bude što manje zadiranja u originalni raspored objekata te da sve što već ne može ostati autentično, izgleda što više tako.
- Najvažnije nam je bilo da sve što možemo pokušamo ostaviti što prirodnijim i ‘otočkijim’. Tako smo na nekim djelovima uspjeli očuvati stare kamene i drvene dijelove, a ondje gdje to nismo mogli, koristili smo isti materijal kojeg smo morali zamijeniti. Htjeli smo da sve ispadne što rustikalnije i jednostavnije - ističe gospodin Željko.

Foto: Arhiva VL

Ideja pri uređenju je bila dobiti što jednostavniji i prozračniji interijer. Od boja tako dominiraju natur bijela na većim površinama, a detalji su plavi

Zanimljivo, kamen od kojeg su oblagane kuće i podovi benkovački je, a ne slavni brački. S obzirom na to kolika se površina morala pokriti, odluka je pala na nešto jeftiniju varijantu
- No, vodili smo računa o slaganju kamena tako da ispadne onako kako se nekad radilo. Postavljane su tako tri dimenzije kamenih ploča, a to su nam radili domaći ljudi jer samo oni to znaju napraviti onako kako treba. Tako su, primjerice, kameni zidići ispred ljetne kuhinje, koji služe za sjedenje, rađeni bez ikakvog veziva baš kao što su se nekad radili suhozidi.

Foto: Arhiva VL

Sačuvan stari namještaj
I dio namještaja uspjelo se sačuvati pa se tako u konobi nalaze ormari koji su već promijenili nekoliko generacija vlasnika. Ovi aktualni igrom slučaja već se godinama bave trgovinom namještaja, no bez obzira na to, nisu se odlučili nakrcati interijer modernim ni luksuznim komadima

Foto: Arhiva VL

Drvene površine većinom su od ariša koji najbolje podnosi dalmatinsko podneblje, no ima i nešto jelovine kojom se, kod kuhinjskih elemenata, imitiraju ‘škure’

- Stare ormare od bake i dide odlučili smo zadržati i samo ih malo obojili ne bi li ponovno živnuli, no neke komade u konobi, poput sofa, fotelja te blagovaonskog stola morali smo kupiti. Ni u apartmanima nismo htjeli pretjerivati. Naime, suprug i ja godinama idemo po svijetu, po Španjolskoj, Portugalu..., i shvatili smo da je najbitnije uložiti u kvalitetne osnovne komade namještaja.
Konoba i ljetna kuhinja ostale su na mjestu i danas imaju istu funkciju kakvu su imale stoljeće prije, osim što su, naravno, ljepše opremljene.

- U konobi smo samo dodali kamin i obložili pod keramikom jer je tu prije bio obični šljunak. Zidovi su ostali originalne debljine od 70 cm, no stavili smo nove fuge - napominje godpođa Mira.
I drvene površine prikladne su tradiciji te klimi najvećeg hrvatskog otoka. Vila Belvedere nalazi se u drugoj zoni zaštite okoliša i vlasnici su se kroz uređenje trudili maksimalno osloniti i inspirirati tradicijom i lokacijom.

Foto: Arhiva VL

Konoba se nalazi na mjestu na kojem je bila i prije stotinu godina. Ormari datiraju iz tog doba dok su stol i stolice kupljeni. Na podu je originalno bio šljunak koji je zamijenjen pločicama

- Glavno drvo koje smo koristili bio je ariš koji najbolje podnosi ovo podneblje, a uz njega ima još nešto jelovine. Osim što smo težili prirodnim materijalima, išli smo i na štednju energije i napravili sustav za solarno grijanje pa na taj način štedimo i prostor, ali i novac.

Najefektniji dio eksterijera svakako je bazen. Iako se Vila Belvedere nalazi tek 300-tinjak metara od kristalnog bračkog mora, gosti se jako rijetko odluče na šetnju do plaže.

“Zapadnjacima” su bazeni puno draži pa se posljednjih godina kod nas vrlo teško iznajmljuju smještaji koji ga nemaju u ponudi.

- Taj dio vanjskog prostora ostao nam je neiskorišten i dugo smo razmišljali što s njim napraviti . Ispočetka smo mislili da nema smisla graditi bazen s obzirom na blizinu mora, ali ispao je to pravi potez jer se naši gosti gotovo ne miču iz apartmana te uz bazen uživaju u zvukovima kokošiju naših susjeda - kroz šalu će Mira.

Foto: Arhiva VL

Vlasnici su se trudili ne zadirati previše u konstrukciju i objekata kao ni u tradicionalnu dalmatinsku arhitekturu pa su na nekima od njih ostavljeni originalni zidovi debeli 70 cm

Najčešći gosti su donedavno bili Britanci, ali posljednjih par godina prednjače skandinavske obitelji ili čak više njih koje onda zajednički iznajme cijeli kompleks.
- Naši gosti oduševljeni onim što ih dočeka. Najljepša nam je pohvala bila kad su nam rekli da im sve ovo izgleda ljepše nego na slikama koje su postavljene na našim internetskim stranicama- zaključili su vlasnici.

Ključne riječi

Komentara 6

HR
hr8u00
08:36 21.03.2014.

Ja bi ovoga ko je ovo radio u zatvor, uništio je staru kamenu kuću. Pogledaj umjetni kamen na fasadi, betonske grede na stropu umjesto drvenih, umjetni kameni zid u kući, umjetne kamene gurle... rekla bi "braća" sve je veštački

Avatar Topgen
Topgen
11:23 21.03.2014.

Bravo za obitelj i za arhitektu !! Tri puta bravo !!! Ovi prije mene , ocito , nikada nisu makli iz njihovog sela , nisu bili u Spanjolskoj , Portugalu , Italiji a posebno ne u Francuskoj gdje je ova vrsta turizma hit vec 30 godina , a traze se i kuce koje su i do 80 km od mora. Manje cete se smijati kad vam kazem da se ove kuce iznajmljuju po 3-4000 EURA (!) , na ...tjedan i da ih jedino imucni Britanci i Skandinavci mogu platiti. Sad se vi nastavite smijati.

TT
tik tak
08:55 21.03.2014.

Odmah se vidi da je to zdanje nastalo od štale (staje) ali se isto tako vidi da je to placeni clanak!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije