LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Svijet noviteta

Rustikalni stil vraća se u naše domove, evo bazičnih komada u koje treba uložiti

Da biste točno razumjeli što je rustikalni u interijeru, donosimo neke ključne karakteristike. Ovaj stil uređenje karakterizira paleta suptilnih prirodnih boja, ne nužno svijetlih
16. veljače 2021. u 07:00 0 komentara 17401 prikaza
Foto: Zara Home

Rustikalni stil ili volite ili ne volite. Da, toliko je specifičan i poseban, i upravo zbog toga se ponovno vraća na scenu uređenja interijera. Odlična stvar kod ovog stila je što ga možete iskopirati bez velikih ulaganja, a mana mu je svakako činjenica da se ne može uklopiti u baš svaki interijer.

 | Autor : Zara Home Foto: Zara Home

Da biste točno razumjeli što je rustikalni u interijeru, donosimo neke ključne karakteristike. Ovaj stil uređenje karakterizira paleta suptilnih prirodnih boja, ne nužno svijetlih.

 | Autor : Zara Home Foto: Zara Home

Pastelne nijanse smeđe, bež, pijeska, zelene u tandemu s blijedo crvenim i blijedo žutim detaljima najbolje odgovaraju ovom stilu. Druga karakteristika ovog stila odnosi se na materijale, prije svega na kamen i prirodno drvo. Vrste kamena koje se koriste su: kvarc i mramor. Kod drveta favoriti su neobrađeni komadi drveta, od svijetlog hrasta do wengea. Metalni elementi nisu ključni u ovom stilu, ali njihova upotreba nužna je u dekoru: prije svega misli se na svijećnjake, police, kuhinjski pribor...

 | Autor : Zara Home Foto: Zara Home

U modernim prostorima također se može uklopiti rustikalni stil, ali morate pripaziti pri dizajnu kako se uređenje prostora ne bi pretvorilo u parodiju. Ako imate PVC stolariju, kuhinju od medijapana ili laminat na podu najbolje je da zaboravite na ovaj stil uređenja. Okviri prozora trebali bi biti izrađeni od punog drva, kao i vrata, a zidovi i stropovi trebaju nadopunjavati stil.

 | Autor : Zara Home Foto: Zara Home

Kombinacija starih raspadnutih ili restauriranih dijelova i modernih stvari uobičajena je praksa u radu profesionalnih dizajnera. Klasični rustikalni stil malo je oplemenjen u SAD-u, nakon čega su mu dodijelili naziv "Rustikalni Art Nouveau", čija je karakteristika eklekticizam. Također je svoju primjenu našla u Europi, posebno u zemljama Skandinavije (Norveška, Švedska, Danska). Ovaj podstil karakterizira kombinacija masivnih starih drvenih greda na stropu, grubo obrađenih zidova i tkanine pastelnih boja.

 | Autor : Zara Home Foto: Zara Home

Ako ste i dalje spremni prigrliti ovaj stil evo na što trebate paziti: Birajte namještaj tamne boje u tandemu sa svijetlim tekstilom (jastuci, prekrivači, prekrivači i zavjese). Ako možete nabavite retro kućanske aparate koji će se bolje uklopiti u ovaj stil. Središnji detalj sobe neka bude kamin, i to onaj koji više podjeća na ognjište, poput stare peći za grijanje kuće i kuhanje. Također, za dekoraciju možete koristiti zanimljive vješalice, lustere, police. Na pod od masivnog drva, za toplinu dodajte gusti tepih bez uzoraka.

 | Autor : Zara Home Foto: Zara Home

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Mala škola uređenja Koji pod je idealan za vaš prostor? Ključno je odabrati ga prije namještaja hit komad Ova baršunasta fotelja od 750 kuna apsolutni je hit na društvenim mrežama sitni, ali bitni Kad vidite ove detalje za dom pitat ćete se kako ste dosad živjeli bez njih!

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.