Nagrađivani interijer

Rustikalni interijer postao je pravi hit u poslovnoj zoni Zagreba

Rustikalni interijer postao je pravi hit u poslovnoj zoni Zagreba
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/4
VL
Autor
Antonela Vukorepa/VLM
04.11.2013.
u 08:00

Green bar dobio je posebno priznanje “Arhitektura i urbanizam” na Zg salonu arhitekture 2012.

U nizu novosagrađenih poslovnih zgrada na zagrebačkoj Radničkoj cesti nalazi se ugostiteljski “wellness” kutak od 70-ak kvadrata koji će vas svojim interijerom trenutačno poslati u srce afričke džungle. Green bar lokal je namijenjen ponajprije poslovnoj klijenteli, no njegov dizajn upravo je suprotne prirode – rustikalan i “low budget”.

Inspiracija – dvorište

Inspiracija arhitektima Vedranu Jukiću i Nikici Kronji iz studija SODA arhitekti bila je pred nosom, odnosno pred samim lokalom. U dvorištu gdje je sada smještena terasa već je bila zelena površina, a dio zidova obrastao bršljanom. Ideja je bila da interijer bude nastavak te zelene priče i da se savršeno nadoveže na okoliš. Malen budžet diktirao je izvedbu koja je ispala uspješno i inventivno.

– Trebalo je s minimalnom financijskom intervencijom prilagoditi postojeći poslovni prostor i ostvariti ugodan ambijent za druženje. Stolovi, vrata, šank i zidne obloge su stoga izrađeni od OSB ploča koje se koriste u građevini, no uz kvalitetnu izvedbu i obradu uspjeli smo postići da izgledaju elegantno. Ploče su brušene su, bajcane, kitane i lakirane kako bi se njihov karakter prilagodio željenom ambijentu – objašnjava arhitekt Jukić.

Cijeli bar uređen je za 10.000 eura

Prirodni štih prostoru daju i bonsai fikusi smješteni na šanku te fotelje i barske stolice presvučene prirodnim materijalima. No najimpresivniji je dio strop prekriven sa 1800 zelenih platnenih traka koje vise na običnoj, pocinčanoj, žičanoj mreži. Izrađene su od četiri vrste tkanine, krojene u trokutaste oblike u tri dimenzije koji imaju i estetsku i praktičnu funkciju da zamaskiraju rasvjetu i ventilaciju.

Impresivni strop Izrađen je od čak 1800 platnenih zelenih traka koje daju “jungle” štih

Ušteda 30.000 €

Strop je koštao ukupno 1500 kuna, a sjedalice oko 25 tisuća kuna. Ukupan budžet bio je 20 tisuća eura.

– Polovica tog iznosa otišla je na uređaje za šank i ventilaciju, a ostalih 10 tisuća eura bilo je namijenjeno uređenju i opremanju. S obzirom na to da se u uređenje kafića danas prosječno ulaže 40-50 tisuća eura (ovisno o kvadraturi), mislim da smo dokazali da se s malo novca može napraviti zanimljiv interijer – kazao je vlasnik Sandro Kukrika.

Kreativni tim vlasnik Sandro Kukrika i arhitekt Vedran Jukić

Green bar prošle je godine dobio posebno priznanje na Zagrebačkom salonu arhitekture, a usto je prvi ugostiteljski objekt s oznakom Green mark za održive usluge, proizvode i tehnologije koju dodjeljuje Savez za energetiku Zagreba i tvrtka Energo Media Servis.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije