LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Rovinjskoj kamenoj ljepotici staroj 400 godina vraćen stari sjaj

Ni loše stanje ni raspored u kojem su na svakoj etaži po jedna soba nisu omeli obitelji iz Zagreba da kupi devastiranu kuću u staroj jezgri Rovinja
27. lipnja 2016. u 08:30 1 komentara 2787 prikaza
rovinj kuća
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/14

Najživopisniji dio Rovinja njegova je starogradska jezgra i uske strme uličice koje vode do crkve sv. Eufemije. Predivan pogled koji se s terase pruža na taj dio Rovinja, uključujući i zvonik crkve, bio je dovoljno dobar motiv da zagrebačka obitelj kupi i obnovi kuću u Starom gradu i pretvori je u ljetnu rezidenciju.

Tipična za taj dio grada, uska kamena kuća stara oko 4 stoljeća u kojoj se na svakoj etaži nalazi po jedna soba svidjela se novim vlasnicima jer su je htjeli, nadahnuti loftovima u koje su zalazili dok su živjeli u New Yorku, pretvoriti u jedinstven prostor. To im je i uspjelo jer nijedna soba u kući od 150 m2 nije odijeljena vratima, a povezuje ih stubište.

rovinj kuća  | Autor : Robert Demo Foto: Robert Demo

Toskana kao nadahnuće

Nekoć je u ovoj zgradi, otkrila nam je vlasnica, živjelo nekoliko obitelji – svaka je imala po jednu sobu u kojoj se i spavalo. Iako se na prvi pogled čini nepraktičnim imati na svakoj od četiri etaže samo jednu prostoriju, ambijent s posebnom atmosferom i romantičan potencijal koji su vlasnici vidjeli u kući nije ih spriječio da krenu u adaptaciju koja je bila pravi podvig.

– Kuću smo zatekli u jako lošem stanju jer su u njoj godinama živjeli izbjeglice. Sve je bilo devastirano pa smo krenuli u temeljitu adaptaciju zbog koje se dugo vidjelo samo nebo – objašnjava vlasnica. Naime, bilo je potrebno napraviti novo krovište, obnoviti terasu na koju se izlazi iz dječje sobe, zatim poravnati zidove i stropove, podne obloge, ugraditi nove instalacije, sanitariju i, naravno, opremiti je namještajem.

rovinj kuća  | Autor : Robert Demo Foto: Robert Demo

Neprocjenjiv pogled s terase

Za osmišljavanje prostora vlasnici su imali namjeru angažirati arhitekta, no na koncu su ipak odlučili stvari uzeti u svoje ruke. U uređenju im je glavna inspiracija bila Italija, odnosno Toskana, ali željeli su stvoriti interijer posve u skladu s okolišem koji odiše poviješću.

Tako se na kameno pročelje u koje nisu intervenirali skladno nadovezuje stari namještaj, zidana kuhinja, drvene i kamene podne obloge, starinske pločice, samostojeća vintage kada, stropne grede. Sve to čini izvrstan spoj rustikalnog, romantičnog i modernog stila.

rovinj kuća  | Autor : Robert Demo Foto: Robert Demo

– Htjeli smo stvoriti dojam talijanske ladanjske kuće pa su nam tako Talijani radili zidanu kuhinju, tzv. toskanku. I dio namještaja kupili smo u Italiji, a dio smo pronalazili po istarskim selima i onda ga dali restaurirati – kaže vlasnica. Posebna atrakcija je pod u kuhinji napravljen od tzv. tavelica, starih cigli.

Dodatni rustikalni aduti stropne su grede obojene u bijelo i izbijeljene podne daske. Ovaj makeover u svijetlim tonovima učinjen je da bi prostor izgledao veći i svjetliji.

rovinj kuća  | Autor : Robert Demo Foto: Robert Demo

>>Od ruševine do prave ljepotice: novi život stare kamene kuće