dosadne napasti

Riješite se dosadnih mrava u ova 4 poteza, bez upotrebe kemikalija

mirisi
Thinkstock
10.05.2021.
u 13:15

Crni mravi vrsta su koje ćete najvjerojatnije pronaći u vrtovima i u kući ili stanu. Iako su bezopasni, jer ne grizu, ne prenose bolesti potpuna su smetnja. Ako ih se želite riješiti, postoji puno načina da to učinite, a da se ne morate oslanjati na kemijska rješenja

Ako ste otkrili vojsku mrava kako maršira po kuhinji ili domu željet ćete znati kako ih se što brže i efikasnije riješiti jer oni neće otići sami od sebe - pogotovo ako im je dostupna hrana! Crni mravi vrsta su koje ćete najvjerojatnije pronaći u vrtovima i u kući ili stanu. Iako su bezopasni, jer ne grizu, ne prenose bolesti potpuna su smetnja. Ako ih se želite riješiti, postoji puno načina da to učinite, a da se ne morate oslanjati na kemijska rješenja. Talog kave, sredstvo za čišćenje stakla i bijeli ocat pokazali su se učinkovitima u ubijanju kolonija mrava.

1. Hranu dobro spremite

Ako se želite riješiti mrava, hranu držite izvan njihovog dometa, u hermetički zatvorenim posudama. Zatim odmah obrišite ostatke hrane i pića, ne zaboravite očistiti unutrašnjost ormara i ispod kuhinjskog ormarića. Pokušajte ne ostavljati  hrpu prljavog posuđa predugo kraj sudopera. Mravi neće okretati nos ni prema ostatcima hrane za kućne ljubimce ili otpadu, zato redovito iznosite smeće, držeći poklopce spremnika cijelo vrijeme čvrsto zatvorenima. Također biste trebali pripaziti na prskanje ulja oko štednjaka, pa čak i na druge mrtve insekte koji bi mogli ležati, mravi su izuzetno snalažljivi.

Foto: pixabay

2. Raspršite talog kave

Neka vaša jutarnja kava ima dvostruku ulogu! Talog talog kave poznat je po tome što mrave drži dalje od zatvorenih prostora. Pokušajte talog kave posipati oko zdjela biljaka. Možete ga postaviti i na prozorske daske, kako biste im spriječili ulazak. Nakon što uklonite izvore hrane za mrave, operite kuhinjske površine i pod domaćim sprejem protiv mrava, napravljenog od mješavine vode i octa. Domaći sprejevi s uljem od limuna i mente također će uspjeti. 

Foto: pixabay

3. Raspršite sredstvo za čišćenje stakla i tekući deterdžent

Kombiniranje sredstva za čišćenje stakla u spreju s tekućim deterdžentom ili sapunom može pomoći odvraćanju mrava od ulaska u vaš dom. Pomiješajte i pošpricajte područja na kojima se mravi pojavljuju. Obrišite područje nakon prskanja, ostavljajući lagani talog. '

Foto: pixabay

4. Blokirajte ulazne točke

Slijedite trag mrava, a zatim popunite pukotine brtvilom, posebno oko vrata i okvira prozora. Ako ste ih pokušali blokirati, ali i dalje ulaze, obložite vrata prirodnim sredstvima za odvraćanje poput soli, krede, curryja u prahu, papra i cimeta. U kuhinjske ormariće stavite nekoliko kuglica vate namočenih u esencijalna ulja metvice ili citrusa.

mirisi
1/8

Limun i bijeli ocat najučinkovitiji su, nerazrijeđeni ocat ubit će mrave, ali razrijeđeni je i dalje učinkovito sredstvo odvraćanja. Limuni se mogu istisnuti na svaki ulaz, a ostaci kore rasuti oko ulaza. Ne zaboravite svakodnevno mijenjati kore dok svi mravi ne nestanu. Pronađite gnijezdo mrava i prelijte ga kipućom vodm kako biste uništili mravr u koloniji, uključujući maticu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije