uređenje doma

Rasvjeta u slojevima sve je popularnija, dizajnerica otkriva kako je implementirati u dom

H&M Home
13.05.2023.
u 06:00

Izbor rasvjete može biti umjetničko slavlje različitih oblika, materijala i boja. Kao i bilo koji aspekt dizajna i rasvjeta pretendira određenim trendovima koji se iz godine u godinu mijenjaju

Rasvjeta u domovima esencijalna je komponenta kvalitetnog življenja – još i prije nego je T. Edison izumio žarulju ona je imala veliki utjecaj na ljudsku kulturu. Ona igra više uloga i gotovo jednako mijenja, prilagođava i daje definiciju prostorima kao i bilo koji drugi segment uređenja. Imperativ je za stvaranje ambijenta, akcenta, udobnosti i povrh svega, funkcionalnosti prostora.

Foto: H&M Home

Osim za „osnovnom“ rasvjetom isključivo funkcionalnog karaktera (ona koja prati namjenu, veličinu, visinu, boju prostora te vrstu struje, napona i sl.), domovi žude i za jedinstvenim komadima rasvjetnih elemenata, kako u tehnološkom, tako i u dekorativnom smislu – nešto što će ostaviti dojam i dati prostoru poseban karakter. Izbor rasvjete može biti umjetničko slavlje različitih oblika, materijala i boja. Kao i bilo koji aspekt dizajna i rasvjeta pretendira određenim trendovima koji se iz godine u godinu mijenjaju. Minimalistički trend zamijenjen je neobičnim oblicima i inovativnom tehnologijom – potražnjom za privlačnim rasvjetnim komadima koji prelaze u umjetničku formu. Rasvjeta postaje središnja točka dizajna. Gotovo skulpturalni komadi  inspirirani organskim oblicima ulaze u prostore dajući im umjetnički ton  - zaobljeni oblici i lučne strukture čine prostor fluidnim i primamljivim. Predimenzionirani, „arhitektonski“, lusteri sve su osim klasičnog značenja pojma „luster“ – lišeni tradicionalnih oblika i stoljetnih detalja u službi su suvremenom glamuru i „statement“ elementu interijera. Oni ne bi trebali biti glavni izvor svjetla – uz njih se uvode drugi izvori osvjetljenja (zidne, stolne ili podne svjetiljke).

Foto: IKEA

Neonska rasvjeta svoju je popularnost stekla prijašnjih godina, no ona se nastavlja i dalje. Isključivo dekorativne svrhe, uvodi u interijer zaigranu retro atmosferu. Neonski natpisi, slike sa elementima neona – sve je dobrodošlo.

1/6

Slojevita rasvjeta sve je popularnija. Osim suvremenog aspekta pruža funkcionalne prednosti – omogućava stvaranje različitih zona u prostoru od kojih svaka ima svoju shemu osvjetljenja koja odgovara specifičnim potrebama. Trend ambijentalne rasvjete ne blijedi – ona se prilagođava raspoloženju i naglasak joj je na osjećaju koji daje u prostoru jednako kao i na funkcionalnosti. „Dim to warm“ (prigušeno do toplo) tehnologija pruža mogućnost prilagođavanja svjetla potrebi i raspoloženju.

Foto: IKEA

Pametna je rasvjeta pak logičan slijed promjenama, tehnologiji i napretku koje iz godine u godinu utječu na trendove u dizajnu. Ugradnja višenamjenske rasvjete rastuća je potreba koja prati životni stil današnjice – svjetla aktivirana glasom ili sa senzorima pokreta te višenamjenske armature. Pametni dizajn rasvjete energetski je učinkovitiji i pruža mogućnosti jedinstvenih i izrazito funkcionalnih rasvjetnih tijela. Modeli rasvjete kontrolirani bojama stimuliraju prirodno svjetlo u mračnijim prostorijama. Ta se tehnologija koristi na umjetnim krovnim prozorima za reprodukciju prirodnog dnevnog svjetla – svjetlije plave nijanse za jutro, toplije nijanse za poslijepodne.

Foto: H&M Home

Prijenosne LED svjetiljke sinonim su za fleksibilnost , održivost i privlačnost, a kombiniraju LED tehnologiju s elegantnom estetikom. Takve su svjetiljke podobne za unutarnje i za vanjske prostore, a imaju i mogućnost funkcije prigušivanja i opciju bežičnog punjenja.

Jedinstveni materijali još su jedna okosnica trenda u rasvjeti i pripomažu stvaranju maštovitih rasvjetnih komada koji stvaraju izrazite žarišne točke u domu. Ti materijali variraju od taktilnih i prirodnih poput ratana i pruća do industrijskih  - metala i betona. Mjed (sa zrcalima) u ulozi lustera raskošna je i glamurozna reminiscencija razdoblju „art – decoa“. Prirodna svojstva reflektiranja svjetlosti omogućavaju da se ista reflektira po prostoriji uz fascinantan estetski dojam.

Rasvjeta bi u domu trebala biti puno više od „obične“  - ona stvara ugođaj, dramu, iluziju i umjetnost prostora. Ona oduzima što je prostoru previše i nadodaje ono čega je premalo – as u rukavu. Upotrijebite ga!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije