TOPLINSKA IZOLACIJA

Rasipanje toplinske energije i visoki računi građane najviše muče

kuća nekretnine izolacija solarna energija
Foto: Thinkstock
1/8
21.09.2016.
u 08:30

Veliko istraživanje pokazalo je da se gotovo 70 posto građana muči s problemima loše izolacije te s vlagom i plijesni

Ugodan dom koji štedi energiju i novac jedan je od najvažnijih aspekata energetske učinkovitosti. Knauf Insulation odlučio je saznati koliko su hrvatski građani upoznati s prednostima zelenog življenja i kvalitetne izolacije doma te što sve predstavlja njihov ideal bezbrižnog stanovanja.

Knauf Insulation proveo je istraživanje na 994 ispitanika o kvalitetnoj izolaciji, poznavanju izolacijskih materijala i rješenja te o osobnim stavovima i iskustvima s energetski učinkovitim rješenjima, a rezultati su više nego zanimljivi. Budući da je čak 80% stambenog fonda u Hrvatskoj nikako ili slabo toplinski izolirano, stanje nacionalnog stambenog fonda ključan je aspekt razvoja energetski učinkovite zemlje.

Foto: pixabay

U kakvom domu živimo?

Međutim, čak 55% ispitanika nije upoznato sa stupnjem izoliranosti zgrada u Hrvatskoj. S obzirom na stanje stambenog fonda, ne čudi činjenica da se 40% neposredne potrošnje energije kućanstva odnosi na grijanje i hlađenje prostora, što je podatak s kojim nije upoznato dvije trećine ispitanika istraživanja. Stanje domova djelomična je posljedica i razdoblja njihove gradnje, a to potvrđuju i odgovori ispitanika.

U stambenim objektima starijim od 20 godina živi čak 71% ispitanika. Pri tome se najviše susreću s problemima pregrijavanja prostora ljeti (63%), zatim brzog gubitka topline zimi (54%) te visokih računa za grijanje i hlađenje (53%). Učestalost problema povećava se sa starošću stambenog objekta.

Što smo spremni učiniti za ugodan dom koji čuva naš budžet? Tijekom minimalnog vijeka trajanja građevine od 50 godina investicija u kvalitetnu izolaciju vraća se deset puta, stoga je ulaganje u dom i odabir kvalitetne izolacije odluka koja se dugoročno isplati.

To potvrđuje još jedan rezultat istraživanja. Čak devet od deset ispitanika spremno je platiti više za izolaciju koja je dugoročno isplativa i koja zadovoljava sve zahtjeve za zdrav i ugodan boravak.

Foto: pixabay

Sve za manje račune

Problemi s kojima se ispitanici susreću zbog niske ili nepostojeće izoliranosti stambenog objekta u skladu su sa zahtjevima koje sudionici istraživanja stavljaju pred dobru izolaciju. Žele da njihov dom troši manje energije zimi (92% ispitanika), bude ugodne temperature ljeti (70%) i da bude zdrava okolina bez vlage, gljivica i plijesni (59%). Važni su im i povećanje vrijednosti nekretnine (18%) te zaštita okoliša (18%).

Velika većina ispitanika upoznata je s najkvalitetnijim materijalima za izolaciju doma, kamenom mineralnom vunom (94% ispitanika) i staklenom mineralnom vunom (96% ispitanika). Pri tome su im najvažniji izvori informacija stručnjaci u domeni gradnje i web-stranice proizvođača, točnije za 62% i 43% ispitanika.

Foto: pixabay

>>Suteren i ne mora biti tako loš izbor pri odabiru nekretnine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije