Majstor ili kupnja?

Provjerili smo je li isplativije stari namještaj urediti ili baciti

Provjerili smo je li isplativije stari namještaj urediti ili baciti
Foto: Dom i vrt
1/3
25.03.2013.
u 00:05

Stari namještaj popravite samo ako je i konstrukcija očuvana ili imate skupu garnituru.

Popularnost ekokože, koja je u proteklih desetak godina na velika vrata ušla u domove svih onih koju su željeli drugačiji namještaj od onog presvučenog platnima – ne jenjava. I danas su umjetni materijali, dakako uz vječno popularnu kožu, najtraženiji.

No njihova trajnost, bez obzira na kvalitetu, ipak ima rok. Upravo su ekokoža i njezina jeftinija izdanja najčešći razlog zbog kojeg vlasnici namještaja traže pomoć tapetara, a razlozi su, doznali smo do vlasnice tvrtke za popravak i presvlačenje namještaja Martine Štrbac iz Velike Gorice, dotrajalost materijala.

Fatalna češka koža

– Ekokoža se vrlo često ljušti pa se zbog toga mnogi odlučuju na povratak tkanini jer se, ponukani lošim iskustvom, ne žele vratiti na ekokožu koja zna biti hladna – objašnjava Martina. Najčešće se, dodaje, tapeciraju veći komadi namještaja, kutne garniture ili trosjedi, a manje vlasnici radije zamijene.

Doznajemo i da se prije pet-šest godina na našem tržištu pojavila veća količina vrlo loše ekokože uvezene iz Češke, no zemlja proizvodnje se ne zna. Upravo je od te pošiljke napravljeno dosta namještaja koji je još uvijek u ponudi i koji odlikuje specifično pucanje koje potom prerasta u ljuštenje.

Prvo je vidljivo na dijelovima koji se najviše troše – rukohvatima i površinama za sjedenje, a potom i na naslonima. Ne može ga se spriječili ma koliko njegovali namještaj.

– Vrlo je važno s klijentima razgovarati otvoreno i da su oni svjesni koliko njihov komad namještaja koji žele urediti zaista vrijedi – objašnjava Martina. Ako je riječ o trosjedu koji su prije deset godina platili 3 ili 4 tisuće kuna, za njegovo uređenje nakon toliko vremena trebat će izdvojiti još barem dvije.

Ljubičasto u trendu

U takvim slučajevima objektivno savjetujemo klijente, no konačna je odluka ipak njihova.

Martina dodaje da se recesija osjeti i u poslu tapeciranja pa je potražnja za presvlačenjem kožom postala prava rijetkost, dok je ekokoža najtraženija, i to, dakako, bijela! No u posljednje je vrijeme u trendu štof, i to pliš vedrih boja, a potražnja za ljubičastom ne jenjava već nekoliko godina.

5 savjeta za razgovor s tapetarom
1. Dobra procjena - Pri kupnji namještaja valjalo bi se, osim cijenom, voditi i procjenom kvalitete. To je kriterij koji će majstor primijeniti kada dođe pregledati komad namještaja koji želite obnoviti. Nekad cijena materijala i rada prelazi prvobitnu vrijednost.
2. Parcijalno presvlačenje - Ako namještaj nije pretjerano uništen, može se obnoviti parcijalno, samo rukohvati ili samo naslon ako je riječ o manjem oštećenju. No razlike u boji uvijek će biti vidljive jer, čak i da radite od iste bale, svaki materijal s vremenom blijedi.


3. Pravi odabir materijala - Koža je najskuplji materijal kada je riječ o presvlačenju namještaja, slijedi je zamjenska koža ili popularnija ekokoža pa tkanine. Cijene nekih tkanina mogu doseći i cijenu kože ako je riječ o ručnom tkanju ili dizajnerskim rješenjima.
4. Spužve i federi - Uređivanje namještaja podrazumijeva puno više od presvlačenja novom tkaninom. Tapetar će u radionici skinuti prvobitni pokrov, pregledati spužvu, federe i konstrukciju te je po potrebi učvrstiti, zamijeniti federe i spužvu pa tek onda prekriti željenim materijalom.
5. Dogovor na vrijeme - Budući da su tapetarski obrti dosta traženi, raspitajte se i dogovorite unaprijed termin kada bi majstor mogao doći k vama po namještaj. Računajte da ćete bez njega biti od dva dana do tjedan dana, ovisno o veličini zahvata koji valja obaviti i veličini namještaja.

Presvlačenje u tkanine – rjeđe
Tkanina se na namještaju dosta brzo haba, no jeftinija je za presvlačenje od kože i ekokože koja se pak nudi u dva cjenovna razreda – ona nešto jeftinija za naslone stolica i sl. koja podnosi intenzitet do 5000 obrtaja (grebanja) ili ona čvršća, 30-ak posto skuplja i predviđena za 10 000 obrtaja. Koža je u odnosu na nju dvostruko skuplja.

Koža – što deblja, to bolja
Pri kupnji namještaja presvučenog kožom raspitajte se koliko je ona debela, objašnjava nam Vasja Srebrnič, začetnik linije namještaja Miotto. K tome je važno usporediti omjer cijene i kvalitete različitih proizvođača jer je takav komad namještaja – ulaganje.

NE PROPUSTITE: FOTO Od ružnog pačeta do ljepotice: Moderna kuća s Peščenice

Želite povećati svoj životni prostor? Evo nekoliko trikova!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije