DOBRO JE ZNATI

Kakv stol odabrati za malu kuhinju ili blagovaonicu

stolovi za blagovaonicu
Foto: ikea.hr
1/12
13.11.2015.
u 10:30

Zbog manjka kvadrata ponekad moramo biti spremni na kompromis. Primjerice, izabrati stol za blagovanje koji će se svojim oblikom najbolje uklopiti u malu dnevnu zonu.

Kako što bolje iskoristiti stambeni prostor kojega ustvari nikada nema dosta, boljka je s kojom se većina suočava. Naročito se to odnosi na stanove koji se rade u posljednje vrijeme u kojima se na vrlo maloj kvadraturi nastoji osmisliti što više sadržaja. Kvadratura primjerena nekoć za dvosobne stanove sada se primijenjuje za trosobne, pa čak i četverosobne.

Ta funkcionalnost i optimizacija prostora svakako je dobrodošla, no dogodi se često onda da ne možemo opremiti stan kako bismo htjeli – jednostavno nema dovoljno mjesta za potrebne komade namještaja ili je prostor slabo protočan i nema dovoljno komocije.

Foto: Promo fotografija

U spavaćoj sobi ovaj problem ne dolazi toliko do izražaja, koliko u dnevnoj zoni u kojoj svi najviše boravimo. Za male stanove najbolje je rješenje open space – da su blagovanje, kuhinja i boravak objedinjeni u jednom prostoru, što građevinari obilato koriste. Dakle, open space nije samo pitanje trenda, nego i dobrog trika koji vam pomaže da možete na malo kvadrata osmisliti sve sadržaje.

Zbog manjka kvadrata ponekad moramo biti spremni na kompromis, i neke svoje želje prilagoditi prostoru. Primjerice, izabrati stol za blagovanje koji će se svojim oblikom najbolje uklopiti u malu dnevnu zonu.

Foto: ikea.hr

Stolovi od masivnog drveta, s puno detalja i velikih dimenzija su ono što trebate izbjegavati. Ako vam treba veći stol od onog za četiri osobe jer često imate goste, najbolje rješenje je stol na rasklapanje ili onaj na komponente gdje se prilikom smanjivanja jedan njegov dio spusti okomito uza zid.

Od oblika preporučuje se ovalni ili okrugli stol, jer zauzima manje mjesta, može zaprimiti više ljudi a i lakše se kretati prostorom kada je u njemu ovakav stol. Usto, velika većina okruglih stolova nudi opciju razvlačenja.

Od velike pomoći bit će i stolovi napravljeni kao šank, u sklopu kuhinje, kao i stolovi koji su ujedno radna ploha u kuhinji. Dovoljno je imati izvučenu gornju radnu ploču kako biste mogli sjesti za stol.

Foto: pixabay

Od materijala se preporučaju staklo i pleksiglas ili bilo koji drugi prozirni materijal ili stolovi svijetlijih tonova jer ne zagušuju prostor i ne stvaraju efekt vizualne prepreke u prostoru pa će se on doimati većim nego što jest. Tome će pomoći i stolci na rasklapanje ili oni koji nemaju visoki naslon ili pak klupa ili kutna garnitura umjesto stolaca. Klupa i kutna garnitura usto uvelike štede prostor.

Foto: pixabay

>>Razmišljate o otvorenim policama u kuhinji? Pogledajte naše prijedloge!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije