EFEKTNO POMLAĐIVANJE

Izvrstan stilski makeover stana u strogom središtu Zagreba

stan maša draškovićeva
Foto: Josip Regović
1/41
10.01.2020.
u 07:00

Vlasnici, mladoj poslovnoj ženi, u opremanju stana u staroj građanskoj trokatnici savjetima i smjernicama je pomagala tv voditeljica i dizajnerica interijera Mia Kovačić

Dojmove često stvaramo 'na prvu' - po vanjštini, pa tako i kada je dizajn interijera u pitanju. Stara građanska trokatnica u strogom centru Zagreba skriva i posve, ako je suditi po njezinu eksterijeru, neočekivano moderne, monokromatske interijere neutralnih nijansi kakav je i stan mlade poslovne žene.

S obzirom na njezinu dob i činjenicu da obožava skandinavski stil i prozračne prostore s puno svjetla za očekivati bi bilo da je za svoj životni prostor tražila stan u novogradnji. No, kako je njezina želja bila stan u centru, a usto je ljubiteljica visokih stropova i velikih prozora, stari građanski stan se činio optimalno rješenje, tim više što je i sama odrastala u jednom takvom na zagrebačkom Zelenom valu.

Foto: Josip Regović

- Historicističke zgrade imaju poseban šarm koji nema niti jedna novogradnja, koliko god nekad bilo lakše stanovati u novogradnji jer ima manje problema, iako je naša zgrada super održavana i u dobrom stanju – objašnjava vlasnica dodajući kako je veliki plus stana što ima dvorište u koje može parkirati auto.

U svoj 'stari' stan uselila je još 2007. godine i u njemu otada traje kontinuirani stilski makeover. Kako financije nisu dopuštale veće zahvate a i stari vlasnici su stan ostavili u solidnom stanju i s djelom namještaja, vlasnica je neke komade poput bijele kuhinje, ugradbenog ormara i kreveta u spavaćoj sobi te dviju sofa u dnevnom boravku te na njima izvršila sitne preinake.

Foto: Josip Regović

Makeover je uključivao i bojanje komode u hodniku, brušenje i bojanje parketa te svih otvora i zidova, kupovinu nekih novih komada namještaja i niz detalja koji su stanu dali poseban pečat i učinili ga stilski mjestom potpuno različitim od onog koji su imali prijašnji vlasnici.

Foto: Josip Regović

- Stan je bio u žutim tonovima s parketima bajcanim u tamnu boju što ga je jako gušilo unatoč visokim stropovima te nije bilo dovoljno svjetla u njemu. Prvi zadatak je bio bojanje zidnih površina u bijelo te lakiranje parketa u natur boju te sređivanje originalne stolarije koju nisam htjela mijenjati jer volim taj izvorni izgled koji se ne može postići niti jednom PVC stolarijom, kaže vlasnica.

Posvjetljivanje zidova i otvora u neutralnu bijelu nijansu dovelo je više svjetlosti u stan, ali i pojačalo dojam prostornosti, čemu su doprinjeli i visoki stropovi, tako da stan od 68 četvornih metara vizualno djeluje veći nego što jest. Prostor je tlocrtno podijeljen na dvije cjeline – istočnu na kojoj se nalaze dvije velike sobe – dnevna koja vodi u spavaću, te zapadnu na kojoj je kupaonica, kuhinja i mala gostinjska soba.

Foto: Josip Regović

Estetski makeover učinio je da stan u kojem je živjela mlada obitelj s djecom postane profinjeni ženski urbani raj, s pomno osmišljenim i decentnim, ali vrlo efektnim detaljima poput plitkih polica za slike i zatvorenih pravokutnih za knjige, visilica koje podsjećaju na gigantske pauke i mnoštva osobnih sitnica u vidu uokvirenih fotografija.

- Obožavam skandinavski stil, ali nisam ograničena samo na njega jer mi se sviđaju stilovi koji su ugodni za život, s puno svjetla i različitih komada namještaja iz različitih priča koji se nadopunjuju – ističe vlasnica koja usto voli i neutralne boje – bijelu, sivu, crnu i bež, što je posve vidljivo u svakom kutku stana, kao i svako odustvo trendi lakiranih površina visokog sjaja kojima nije nimalo sklona. Kao i onih stilova koji su preslikani iz kataloga te stanova s isključivo dizajnerskim komadima namještaja koji, kako smatra, nemaju dušu.

Foto: Josip Regović

- Najljepši su mi stanovi koji točno ocrtavaju karakter vlasnika. Kada uđete u takav stan i odmah kažete: 'e da, to si ti', bez obzira na to kakav je stil uređenja i koliko je novaca u njega uložen – naglašava. Kako u početku nije imala posve točnu viziju što bi htjela vlasnici je u preuređenju savjetima i smjernicama pomagala njezina prijateljica, tv voditeljica i dizajnerica Mia Kovačić. Ono što je i Mia prvo uočila kao element koji treba mijenjati jesu baze – boje zidova i podova koje je trebalo neutralizirati te dovesti u prirodnije stanje.

I Mia je, kao i vlasnica, ljubiteljica nježnih i neagresivnih boja u interijeru. Njezin prijedlog bila su i orginalna rasvjetna tijela, po kojima će posjetitelji i upamtiti stan.

Foto: Josip Regović

- Sva rasvjeta u interijeru je nova, a lusteri od crnih debelih kablova idealni su za stanove s visokim stropovima koji ovako više dolaze do izražaja i daju naglasak na bjelinu zidova. Visilice u spavaoni su malo drugačija priča i zbog oblika koji podsjeća na oblake ostavljaju sanjarski, eteričan dojam - opisuje Mia dodajući kako je bitno da dizajner procijeni senzibilitet i želje vlasnika jer je prostor koji odražava prvenstveno njega.

Iako je Mia profesionalac koji svakom zadatku pristupa sa stručne strane, olakotna okolnost je bila i ta što voli stare stanove, skandinavski stil, a usto joj je pravi izazov kada je budžet ograničen i kada iz minimuma treba dobiti maksimum. U ovom slučaju to je dvjema prijateljicama doista i uspjelo.

Foto: Josip Regović

>>Lijeganje uz koncerte na Strossu, buđenje uz pogled na uspinjaču

Komentara 3

Avatar R2D2
R2D2
13:53 05.12.2018.

Stan izgleda kao Ikein katalog :-(.

DO
doktorica
12:55 05.12.2018.

previše žica u dnevnom boravku ,rasvjeta nije najbolja,kupaonica i kuhinja su ok.,ostalo je prilično anemično.

GR
GraceRusso
13:16 08.12.2018.

Napravit cu 86 dolara za sat od kuce. Bio sam šokiran kad je moj susjed rekao da je prosjek 95 dolara, ali vidim kako to sada radi. Osjecam se toliko slobode sada kad sam ja vlastiti šef. posjetiti----------->>>>>>> www.Trade46.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije