Bijela školjka

Pročišćen i funkcionalan prostor bio je prvi estetski zadatak pri uređenju

stan trešnjevka
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/8
02.01.2014.
u 18:45

Stan na sjevernom dijelu Trešnjevke vlasnike je privukao zbog lokacije i dobre povezanosti sa svim dijelovima grada, nizom njima potrebnih sadržaja, od tržnice, kina, škole i vrtića do blizine prijatelja. Ipak, presudna je bila zgrada koja im se, nakon pomnog pregledavanja, činila kvalitetno građenom. Privukla ih je i činjenica da prostor ne traži nikakvu posebnu intervenciju.

– Već u samom projektu sve je bilo posloženo onako kako se meni činilo da je prirodno postavljeno, od kuhinje do pozicije televizora. Stan je podijeljen na dnevni i spavaći prostor koji korespondira i zajednički i odvojeno, ovisno o potrebi – ističe vlasnik dodajući da su njemu posebno važni dnevni boravak i kuhinja koji imaju 40-ak kvadrata i zadovoljavaju sve potrebe dnevnog ritma obitelji. Stan ima i dobru poziciju, a pogled s jedne stane završava u obližnjem parku, a s druge stane na obroncima Medvednice. Zahvaljujući svojoj orijentaciji jug-sjever, stan ima puno dnevnog svjetla i sunca koje u interijer dolazi kroz velike staklene plohe.

Stan je podijeljen na dnevni i spavaći dio. Dok se u jednom može tulumariti, drugi osigurava potpuni mir i privatnost

Ušavši u prostor, vlasnici su, što je i njima bilo posebno iznenađenje, bili zadovoljni čak i onom opremom koja često bude predmet nezadovoljstva. Primjerice, kupaoničkim i kuhinjskim pločicama te sanitarijama. Vlasnik objašnjava:
– Velika kupaonica nama je bila jednako važna kao i veliki dnevni boravak, a kad smo vidjeli postavljene pločice i sanitarije, sve se to poklopilo s nekom našom estetikom. I nismo imali nikakvih preinaka. To nam je i olakšalo posao i ubrzalo useljenje.

Vlasnici su birali namještaj koji se njima sviđao te su stan opremali sami. Cijela je ideja bila da sve bude bijelo i svijetlo. Prostor su željeli opremiti namještajem i drugim elementima koji imaju točno određenu funkciju. Stvari koje su same sebi svrha nisu željeli.

Cijeli prostor obojen je u bijelo, a i većina namještaja iste je boje. Živost daju pomno odabrani detalji

– Stan ima sve potrebne elemente, ali ipak sa strogo reduciranim izborom – ističe vlasnik dodajući da nisu birali strogo dizajnerski namještaj, već komade koji su im se sviđali i one provjerenih proizvođača. Tako se u 102 kvadrata mogu naći komadi iz kolekcije tvrtki Italsofa, Minago ili Casanostra, a ponešto je rađeno i po mjeri.

U stanu su postavljeni ugradbeni ormari koji prostor ne opterećuju. Dvije loggie, sjeverna iz jedne od tri spavaće sobe i ona južna uz kuhinju omogućuju interijeru i komunikaciju s eksterijerom. Rasvjeta u stanu postavljena je na očekivanim mjestima, iznimka su samo neke svjetlosne aplikacije u kuhinji, kupaonici i dijelu dnevnog boravka gdje je stol za blagovanje koje prostoru daju dodatni vizualni ugođaj.

Kada se ne koriste kao rasvjeta, rasvjetna su tijela dekoracija

Razmišljajući o interijeru reducirano, prostor je lišen i posebnih dekorativnih elemenata. Na zidovima je postavljeno samo nekoliko ulja, uglavnom s morskim motivima koje vlasnici najviše vole. U toj maloj kućnoj galeriji mogu se naći slike Mladena Veže, Zoltana Novaka, Nenada Marasovića ili Ede Murtića...

U spavaćim sobama i dnevnom boravku postavljen je klasičan hrastov parket složen u obliku riblje kosti. Stan ima i garažu.

Ključne riječi

Komentara 6

PA
pancake
11:04 03.01.2014.

I kada i tuš kabina u velikoj kupaonici, a mali wc posebno?! Pa šta onda nisu stavili tuš kabinu u drugi wc i dobili još jednu kupaonicu? A ona minijaturna kuhinja? To je očito za one koji "ne kuhaju" paa imaju kuhinju reda radi. E da, još nije niti odvojena od dnevne sobe. Pa tu će uvijek zaudarati na neku hranu. Loše iskorišten veliki prostor. A druge spavaće sobe niti nema ili je nisu prikazali. Kakvog to ima smisla...

AI
alice.inwonderland.7967747
22:20 02.01.2014.

Gdje ovi ljudi drže knjige?

Avatar dott980
dott980
20:50 02.01.2014.

gastarbajteri su opet in

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije