Savjeti

Znate li koliko često bi trebalo mijenjati tepih? I zašto rijetki od nas to čine...

shutterstock
03.02.2021.
u 07:00

Život u gradu s vlažnom klimom zahtijevat će tepih od sintetičkog vlakna, a kupnja istoga uključuje dimenzije prostorije, podlogu tepiha i još neke elemente

Tijekom životnog vijeka, prosječna osoba samo nekoliko puta kupi tepih, a kako je sada sve popularnija narudžba preko interneta, lako je pogriješiti, navodi thespruce.com. Takve greške dovest će vas u situaciju da posjedujete tepih koji ne zadovoljava vaše potrebe, a koji možda ni ne pristaje vašem domu. 

Težina tepiha

Pretpostavka je da je teži tepih ujedno i kvalitetniji, no to je ujedno i zabluda. Naime, zbog toga što smo skloni određenoj stavci pridati numeričku vrijednost, skloni smo i zaključiti kako je ona stavka s većim brojem ujedno i kvalitetnija, no to nije slučaj s tepihom. Na kvalitetu tepiha utječe nekoliko drugih elemenata kakvi su način izrade, gustoća i slično, a u tu grupaciju svakako ne spada njegova težina. 

1/11

Podloga tepiha

Kvalitetan tepih onaj je koji sadrži kvalitetnu podlogu, navode te tvrde kako je kod biranja tepiha najbolje odabrati kvalitetnu podlogu jer ona apsorbira korake i tepih čini mekšim i postojanijim duže vrijeme. 

Iz tog razloga, navode, pametnije je nešto više novaca potrošiti na podlogu tepiha nego na samu gornju površinu tepiha jer će s kvalitetnom podlogom i tepih srednje kvalitete biti udobniji. 

Foto: shutterstock

Usporedba

Prilikom kupovine, praktični svega, koristimo se usporedbom kao odrednicom kvalitete, no prilikom kupovine tepiha postoje zamke u koje nerijetko upadamo. 

Naime, usporedba tepiha teža je jer uspoređujete potpuno različite proizvode koji su različito proizvedeni, od različitih materijala i slično. Iz tog razloga, savjetuju, proučite sastav tepiha, stil i kvalitetu te ga usporedite s nekim koji nije izgledom sličan prvomu, nego sadrži slične sastavnice.

Također, važna stavka prilikom usporedbe, garancija je. Naime, ako je garancija jednoga 10 godina, a drugoga, 20 godina, to znači da tepisi nisu iste kvalitete, iako im se druge stavke podudaraju. 

1/9

Računica

Računanje dimenzija prostorije odlična je podloga za odabir tepiha, no u tu računicu potrebno je uključiti i širinu koja je tepihu potrebna da se odmota kao i smjer u kojem će se to odviti. No sa svim tim podatcima lako je pogriješiti, stoga je najlakši način za točno računanje dimenzija, sve te podatke predati prodavaču tepiha koji će točnije odrediti koji vam tepih najviše odgovara. 

Dakako, prilikom toga, pripazite da ste mu/joj dali sve potrebne podatke te da ste uključili i detalje kakvi su ormar i ograde koji izravno utječu na položaj tepiha.

Foto: shutterstock

Popust

Cijena tepiha važna je varijabla prilikom kupovine tepiha stoga je očekivano da će svi radije odabrati onaj koji je na popustu. No, iako ne mora biti, takvi proizvodi često mogu biti manje kvalitetni ili mogu uključivati skrivene troškove.

Iz tog razloga, pripazite da za tu cijenu ipak dobijete proizvod koji sadrži sve kvalitete te da ste sigurni što sve uključuje ta cijena, a što bi moglo uzrokovati dodatne troškove.

Životni stil

Brojnija obitelj koja ima kućnog ljubimca zahtijevat će tepih koji se svojim svojstvima razlikuje od tepiha samca recimo. Takvoj obitelji preporuča se onaj koji može podnijeti više prometa te onaj koji je manje osjetljiv na mrlje. Dakako, veliku ulogu igra i boja tepiha pa je u tom slučaju bolje udabrati tepih čija je boja slična boji krzna kućnog ljubimca jer onda dlake neće biti toliko vidljive. 

U konačnici, i mjesto u kojem živite igra ulogu prilikom kupovine tepiha jer će recimo u gradovima s vlažnom klimom bolji odabir biti onaj od sintetičkog vlakna koje je otpornije na plijesan, a u onim nešto osunčanijim, odaberite tepih koji slabije blijedi.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije